Comunitat Valenciana

Puig diu que l'abstenció no és una decisió "ni ideològica ni moral" sinó "instrumental"

  • El president de la Generalitat Valenciana assegura que l'objectiu era "desbloquejar" la situació després de 365 dies sense govern.
  • Rebutja que això signifique cap suport a les polítiques del PP, ja que "un Govern en minoria haurà de ser sensible a una majoria parlamentària".
  • "Estic convençut que a mitjà i llarg termini tots els ciutadans entendran el que significa posar per damunt l'interès general", ha augurat.
El presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
EUROPA PRESS
El presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha justificat aquest dilluns el seu vot al comitè Federal del PSOE a favor de l'abstenció del partit en la investidura de Mariano Rajoy com una decisió "absolutament instrumental" amb l'objectiu de "desbloquejar" la situació el país, després de 365 dies sense Govern. "Ni és una decisió ideològica, ni és una decisió ètica, ni és una decisió moral, és una decisió instrumental", ha insistit.

Puig ha realitzat aquestes declaracions als mitjans després de rebre en audiència al ballarí Eros Robust, en ser preguntat per la situació que travessa el partit després del Comitè Federal del partit, que aquest diumenge va votar a favor d'abstindre's en la investidura d'un Govern del PP, i després que alguns dels dirigents autonòmics hagen mostrat la seua intenció de votar 'no' a Rajoy, independentment del que es va decidir al comitè Federal.

Per al líder del PSPV, "davant d'una situació molt complicada, hi havia dos camins: o altres eleccions o intentar desbloquejar tècnicament de manera absolutament instrumental esta situació i s'ha optat per desbloquejar instrumentalment esta situació perquè hi haja un Govern, perquè funcione la legislatura", ha argumentat.

En aquest sentit, ha assenyalat que "la majoria dels ciutadans clarament no volien que hi haguera altres eleccions" i la seua decisió final també ha hagut de vore que "el 65% dels valencians no volia anar a noves eleccions i la majoria de la població pensava que s'havia de desbloquejar esta situació".

A més, ha considerat que "és una mala notícia per al senyor Rajoy governar en minoria". Per a Puig, "no ha canviat res" i li mereix el mateix crèdit el PP abans que ara, però "un Govern en minoria del PP haurà de ser sensible a una majoria parlamentària diferent en algunes qüestions", ha advertit.

Així, des del PSPV van a plantejar tot allò que acordat en l'Acord del Botànic "que té referències nacionals", ha avançat, i estan "disposats a acordar-les amb Compromís, també amb Podem i altres grups com a Ciutadans, perquè des del Parlament s'orienten clarament les polítiques del Govern d'Espanya.

Defensarà els interessos valencians "amb autoritat moral"

En aquest sentit, preguntat per les declaracions del líder de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Montiel, que ha avisat que ara serà "més exigent" amb el PSPV perquè, després del seu vot del diumenge al comitè Federal a favor de l'abstenció del PSOE en la investidura de Mariano Rajoy, ja no confien en "les seues bones intencions", Puig ha assenyalat que la seua formació està "complint un acord de Govern i seria una situació un poc il·lògica que per un altre àmbit de decisió es prengueren decisions ací".

En qualsevol cas, ha mostrat el seu "respecte" per les decisions de tots els grups polítics i de totes les persones "sempre".

Això sí, ha volgut deixar clar que la seua opinió sobre Rajoy i sobre el PP "no ha canviat en absolut": "no vaig a donar suport al senyor Rajoy per a res, simplement he vist que en aquest moment calia prendre algun tipus de decisió que afavorira l'interès general i que este interès era desbloquejar esta situació".

De fet, ha garantit que continuarà "reivindicant allò que és fonamental per als valencians com és el finançament i les inversions que ens corresponen. Anem a fer el que estem fent amb més fortalesa i amb l'autoritat moral d'haver estat capaços de posar l'interès general per sobre de l'interès partidari".

"No sóc partidari ni d'expulsions ni de confrontacions"

Pel que fa a la divergència de vots al comitè Federal, el líder dels socialistes valencians ha assegurat que no hi ha "ruptura" en el si del PSOE, sinó "diferents maneres de vore una situació política", una cosa que "passa en els partits democràtics".

Puig ha expressat el seu "respecte" per les opinions de tots i ha apuntat que el partit ha fet "un exercici de responsabilitat". "El pes de la responsabilitat moltes vegades té conseqüències a curt termini, però estic convençut que a mitjà i llarg termini tots els ciutadans espanyols i valencians entendran el que significa posar per davant l'interès general", ha augurat.

Segons ha explicat, defensa la "diversitat", pel que no ha intentat exercir "cap tipus de pressió" respecte als seus companys i companyes. "És veritat que en el conjunt del PSPV hi ha posicions diferents respecte a aquesta qüestió i totes legítimes. Això no és una qüestió religiosa, ni un debat de bons i dolents maniqueu, tot el món té una opinió i finalment s'ha expressat".

A partir d'ací, ha avisat, "una vegada s'arriba a un òrgan col·legiat i es prenen decisions, s'han d'acatar, no es pot només acceptar si guanya la teua posició". A més, ha recordat que el document acordat al comitè Federal recull a més una sèrie de mesures de caràcter urgent a plantejar com l'abolició de la reforma laboral, la derogació de la LOMQE, la derogació de la Llei Mordassa i amb el finançament autonòmic que és "absolutament necessari canviar".

En aquest punt, preguntat per les formacions del PSE o PSIB, que han mostrat la seua intenció de mantindre el 'no' a Rajoy en la investidura, ha advertit que la decisió del Comitè Federal "val el mateix per al PSPV que per a tots. Si tu participes en una votació has de ser conscient que has d'acatar la decisió".

Així i tot, ha manifestat estar "en contra de la confrontació per definició" i ha advocat per "buscar fórmules d'entesa" i que aquesta setmana es dialogue. "Per descomptat, jo no sóc partidari ni de confrontacions ni d'expulsions", reiterat.

"La decisió és una decisió instrumental per a desbloquejar. Ara ens competeix a tots i ens compromet a tots, no és d'una part, és un compromís col·lectiu, no personal". Tot i que és "partidari que s'evidència clarament que estem en contra de les polítiques de Rajoy i que per tant, no hi ha cap acord amb el PP ni hi ha cap canvi de rumb del Partit Socialista".

Puig no va desobeir respecte a la "entesa"

En el seu cas, ha recordat, va haver d'acceptar altres decisions democràtiques que no li van agradar "com per exemple va ser que no s'admetera l'Entesa" -acord amb Compromís i Podem per a concórrer al Senat-. "A vegades fas plantejaments que a qui li correspon finalment decidir decideix d'una manera o d'una altra. Jo no estava d'acord amb aquesta decisió però no vam fer cap tipus de desobediència", ha apuntat.

Segons la seua opinió, "el normal és ser coresponsable de les decisions, és un partit lliure en què cadascun té la seua opinió, en què finalment s'adopten les decisions i tots després hem d'executar de la manera més lleial possible. Estem parlant de lleialtat amb nosaltres mateixos", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento