Comunitat Valenciana

Barberá declararà com imputada el 21 de novembre

  • El suprem cita a la ex alcaldessa i senadora pel suposat blanqueig en el grup municipal.
  • En la peça separada del ‘cas Imelsa’ hi ha 47 persones imputades i el propi PP.
  • El magistrat imposa una fiança de 3.000 euros al PSOE per a exercir com a acusació popular.
Rita Barberá en el Senado
Rita Barberá en el Senado
EUROPA PRESS
Rita Barberá en el Senado

Rita Barberá declararà com investigada (el que es coneixia com imputada abans de l'última reforma legal) per blanqueig de capitals el pròxim 21 de novembre, a les 10.30 hores. El jutge instructor del Tribunal Suprem, Cándido Conde-Pumpido ha citat a la ex alcaldessa de València després d'admetre l'Alt Tribunal la causa derivada des del jutjat de València com a conseqüència de la condició de senadora de Barberá, la qual cosa fa que estiga aforada davant aquest tribunal.

Es tracta d'una presa de declaració voluntària, tal com estableix l'article 118 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que permet a l'aforat prestar declaració com investigat abans que es demane el suplicatori i se li impute formalment. En aquesta peça separada s'investiguen les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors del PP al final de la passada legislatura, quantitat que presumptament els era retornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per a blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita. La fi era, suposadament, finançar la campanya de les eleccions locals de 2015, que finalment van suposar l'eixida de Barberá de l'Alcaldia de València després de 24 anys de mandats.

El Suprem va destacar en la seua resolució que els fets descrits pel jutge d'Instrucció número 18 de València, Víctor Gómez, encarregat de la investigació que va enviar a l'alt tribunal la part de la mateixa que afecta a la senadora el passat mes d'abril, són suficients per a procedir a l'obertura d’investigació per a determinar si són delictius. En l'escrit, el magistrat implica a la senadora per ser “una més de les persones que reconegudament van efectuar l'aportació d'1.000 euros” pel qual estan imputats tots els regidors (excepte Eusebio Monzó, actual portaveu), ex edils, assessors i ex assessors que també van realitzar el pagament en vespres de les eleccions de 2015.

A més, apunta que Barberá era la superiora jeràrquica com a alcaldessa i màxima responsable del grup i que existia una relació personal de “estreta confiança” entre l'aforada i la principal investigada, la ex secretaria del grup municipal María del Carmen García-Fuster, que gestionava els comptes bancaris.

Abans d'elevar la causa al Suprem, el magistrat Víctor Gómez va oferir a Barberá l'opció de declarar, sense sotmetre's a un interrogatori. La que va ser alcaldessa de València durant més de dues dècades va presentar un escrit d'al·legacions en el qual reconeix l'aportació dels diners per a la campanya de les eleccions de 2015 en les quals ella optava a l'Alcaldia, encara que nega que se li reintegraren.

Després de conèixer l'obertura de la instrucció, Barberá es va donar de baixa en el PP però no va deixar la seua acta en el Senat, integrant-se en el Grup Mixt, per a mantenir la seua condició d'aforada i que siga el Tribunal Suprem qui la investigue.

D'altra banda, el jutge instructor del Tribunal Suprem ha imposat al PSOE una fiança de 3.000 euros en metàl·lic per a poder exercir com a acusació popular en la causa. Conde-Pumpido alerta en la seua resolució de el “seriós risc de judicialització de la política” que suposa que un partit polític exercisca d'acusació en una causa pena contra una persona que ha militat en un partit contrari.

El PP va ignorar ahir la citació de Barberá perquè “està fora” del partit, segons van declarar fonts de la direcció nacional de la formació.

Un cas en tres òrgans judicials

El cas sobre blanqueig derivat de Imelsa ha sigut trossejat en tres peces per la condició d'aforats de Barberá, senadora, la part de la qual porta el Suprem, i de Miquel Domínguez, diputat, que està en el TSJCV. La principal la instrueix el jutjat 18 de València, amb 47 imputats més el PP.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento