Comunitat Valenciana

Troben durant unes obres en l'edifici de Bombas Gens un celler de finals del segle XV

  • Destaca l'excel·lent estat de conservació de l'estada.
  • Pertanyeria a una alqueria de l'Horta en la qual es produïa i emmagatzemava vi.
  • L'espai estarà obert al públic i serà visitable.
El interior de la bodega hallada bajo la histórica fábrica.
El interior de la bodega hallada bajo la histórica fábrica.
DANIEL RUEDA
El interior de la bodega hallada bajo la histórica fábrica.

Bombas Gens acaba de sumar un nou be històric al seu valuós conjunt. Es tracta d'un celler de 39 m2 de finals del segle XV-principis del XVI, època en la qual es va construir la Llotja de València, entre uns altres. Les obres que convertiran l'antiga fàbrica en seu de la Fundació Per Amor a l’Art i centre de les seues activitats han permés aquesta troballa, de gran importància arqueològica per l'excel·lent estat de conservació de l'estada: “Ens la hem trobat completa. Amb les seues parets, sòls, bancs, volta i fins i tot una xicoteta bassa de recollida. En una cantonada ha aparegut també una tinaja pràcticament sencera”, explica Paloma Berrocal, arqueòloga del projecte.

S'estima que el celler pertanyia a una alqueria, coneguda entre el veïnat com “La Casa de Comets”, i que era utilitzada per a produir i emmagatzemar vi i oli per al seu auto abastiment. Segons Berrocal, “la casa va ser derrocada en el segle XVII i part de les restes de les plantes superiors van quedar encapsulats a l'interior del celler. Açò és d'agrair des del punt de vista arqueològic, ja que facilita en gran manera el treball d'interpretació de les restes. Ens ha permès, a més, recuperar vaixella, ceràmica de cuina, taulells dels paviments originals…”.

Casualment, els taulells trobats coincideixen amb els quals en l'actualitat llueixen en la centenària Alquería de Barrinto, molt pròxima a Bombas Gens, encara que aquests últims són una reproducció. Des de la Fundació Per Amor a l’Art es pretén fomentar la connexió amb els diversos elements patrimonials del barri: “Encara que de moment estem estudiant la manera d'integrar-ho en el projecte, tenim clar que volem que estiga obert al públic i que siga visitable. També seria desitjable establir una connexió amb la resta d'edificis històrics de la zona i que formara part de l'itinerari històric”, explica Susana Lloret, directora de la Fundació.

El projecte

Bombas Gens serà la seu de la Fundació Per Amor a l’Art. El projecte contempla la creació d’un centre d'art modern i contemporani dirigit per Nuria Enguita que ocuparà les cinc naus principals. A més, s'alçarà un edifici amb una estructura integrada en el conjunt que comprendrà un centre de dia de suport convivencial per a xiquets i xiquetes de 6 a 16 anys del barri en risc d'exclusió social, i el Centre de Coordinació de l'Equip Wilson, dedicat a la recerca i divulgació de la Malaltia de Wilson.

La fundació

La impulsora d'aquesta iniciativa és la Fundació Per Amor a l’Art. Una entitat dedicada a l'art que s’ocupa de desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció “Per Amor a l’Art” al seu abast. A més, l’entitat estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares,i es dedica també a l'ajuda social, donat que atén als més necessitats, principalment xiquets en situació de vulnerabilitat. Es preveu que la Fundació establisca la seua seu en Bombas Gens en la primavera del 2017 i desenvolupe allí la seua triple activitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento