Comunitat Valenciana

La Generalitat posa en marxa un pla d'inclusió per a acabar amb la pobresa hereditària

  • La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha elaborat un Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social (VICS) que pretén lluitar des d'una visió "integral, transversal i de proximitat" contra la pobresa hereditària, que segons els últims estudis pot acabar afectant el 80% dels menors que es troben en risc d'exclusió.
Oltra Presenta El Plan Valenciano De Inclusión Y Cohesión Social (VICS)
Oltra Presenta El Plan Valenciano De Inclusión Y Cohesión Social (VICS)
GVA
Oltra Presenta El Plan Valenciano De Inclusión Y Cohesión Social (VICS)

Així ho ha indicat la vicepresidenta i consellera del ram, Mónica Oltra, que ha visitat el barri d'acció preferent de La Coma a Paterna, on coincidint amb Dia Internacional contra la Pobresa ha presentat l'esborrany del pla, que té 547 mesures de diferents àmbits com serveis socials, educació, sanitat, habitatge i feina, i que s'ha elaborat conjuntament amb experts, tercer sector i ajuntaments.

El VICS 2017-2022 "naix amb l'aspiració de contribuir a una societat més igualitària on totes les persones, i en especial la infància, no només tinga cobertes les seues necessitats bàsiques, sinó en què cadascuna d'elles puga elegir amb absoluta llibertat el seu propi camí", ha afirmat.

Oltra ha explicat que el pla té un diagnòstic previ, en què es conclou que entre 2009 i 2015 la renda mitjana per persona a la Comunitat Valenciana ha patit "un empitjorament alarmant i progressiu" amb una reducció de prop del 14%, front a la caiguda mitjana a la resta de l'Estat de 7,7 punts, fet que suposa que el 32,9% de la població valenciana està en situació de risc de pobresa o exclusió social, un 3,3% més que la mitjana estatal.

En el cas de la infància, la taxa de risc de pobresa és del 26,1% i, en este sentit, la consellera ha remarcat que segons els últims estudis a la Comunitat Valenciana tres de cada deu estudiants no van acabar l'Ensenyança Secundària Obligatòria (ESO) i la previsió és que el 80% d'ells es mantinga en una situació de pobresa.

TRENCAR EL "CICLE DE POBRESA" DE PARES A FILLS

"L'escola no és capaç de trencar el cicle de pobresa de pares a fills", ha lamentat la vicepresidenta, qui ha assenyalat que, per este motiu, el pla d'inclusió té com un dels seus eixos fonamentals "la promoció de l'autonomia personal i de la inclusió social, facilitant l'accés universal als servicis públics, juntament amb la cohesió social, l'equitat territorial i la recuperació de l'espai públic".

La vicepresidenta ha insistit que la protecció de la infància i la reducció de l'empobriment infantil serà una de les línies estratègiques del pla amb l'objectiu de "reduir el risc de pobresa infantil, reconeixent esta com la vulneració d'un dret fonamental de la infància i evitar la transmissió generacional de la mateixa".

MESURES

En este sentit, ha apuntat que el pla recull mesures com la posada en marxa d'una política educativa de lluita contra la segregació escolar, en la línia del que plantegen entitats com Save the Children, i ha explicat que per a això s'establiran ràtios mínimes i màximes de l'alumnat de determinats perfils per centre, definint mecanismes per a controlar i vigilar les situacions que contribuïxen a la concentració d'estos xiquets i xiquetes en determinats centres.

També ha destacat altres mesures d'inclusió i cohesió social que es desenvoluparan a través del pla, com afavorir la inclusió sociolaboral a través de programes com el subvencionat pel Fons Social Europeu o l'Avalem Joves, així com la garantia de prestacions, que es treballarà des de la nova Llei de Renda Garantida de Ciutadania, amb la qual s'avançarà cap a la creació d'una ajuda única.

La nova renda serà "inclusiva i de lluita contra l'empobriment", el que passarà per a convertir-la en una ajuda única, en què s'integraran totes les subvencions que fins ara es concedixen de manera independent perquè "ha de servir per a acabar amb el calvari diari que impedix a les persones en situació d'exclusió posar el cap i el cor en la recerca d'un treball i no a pensar què menjaran els seus fills esta nit".

La vicepresidenta ha explicat que, en esta nova política d'inclusió i cohesió social, la tasca i el suport dels ajuntaments és fonamental. Així, el pla impulsarà la creació de consells municipals delegats d'inclusió i drets socials, en els que estiguen representats tots els regidors amb responsabilitats a l'àmbit social per a fer polítiques de caràcter transversal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento