Comunitat Valenciana

Santiago Calatrava, doctor 'honoris causa' per l'Institut Politècnic Nacional de Mèxic

  • L'arquitecte valencià atresora multitud de premis i reconeixements, entre els quals es troben 22 doctorats Honoris Causa.
  • És llicenciat en arquitectura en especialitat d'urbanisme per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de València.
  • En l'actualitat té en marxa projectes en Bèlgica, Tastar, República Popular la Xina, els Estats Units, Suïssa i Taiwan.
Santiago Calatrava
Santiago Calatrava
ESTUDIO SANTIAGO CALATRAVA
Santiago Calatrava

L'arquitecte i enginyer Santiago Calatrava ha estat reconegut per l'Institut Politècnic Nacional de Mèxic (IPN) amb el doctorat honoris causa, segons ha informat l'estudi de l'arquitecte en un comunicat.

Per primera vegada en els seus 80 anys d'història, aquesta prestigiosa Universitat lliura cinc doctorats honoris causa a investigadors internacionals, entre els quals es troba Santiago Calatrava, juntament amb l'antropòleg Nikolai Grube, l'enginyer Yann LeCun, el Premi Nobel d'Economia Robert C. Merton i l'investigador Sebastian Thrun.

Aquest nou reconeixement se suma als 22 doctorats Honoris Causa que ha rebut Santiago Calatrava dels més prestigiosos centres universitaris de tot el món.

L'Institut Politècnic Nacional de Mèxic es va fundar en 1936 per Juan de Dios Bátiz, llavors senador de la República, i el general Lázaro Cárdenas del Río, president Constitucional dels Estats Units Mexicans, que ha destacat per donar asil polític als intel·lectuals exiliats durant la guerra civil espanyola.

El Politècnic ha estat concebut com un motor de desenvolupament i espai per a la igualtat, recolzant el procés d'industrialització del país i brindant alternatives educatives a tots els sectors socials.

Arquitecte, artista i enginyer, Santiago Calatrava es va llicenciar en arquitectura en l'especialitat d'urbanisme per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de València. En 1975 va prosseguir a Zuric els seus estudis de postgrau en Enginyeria Civil a l'Institut Federal de Tecnologia (ETH), doctorant-se en l'especialitat de Ciències Tècniques amb la tesi sobre la "plegabilitat" de les estructures.

En 1981 obri la seua primera oficina a Zuric i dos anys després obté la seua primera licitació per al disseny i la construcció de l'estació de ferrocarrils Stadelhofen. En 1984, Santiago Calatrava fou elegit per a dissenyar i construir el pont Bach de Roda, a Barcelona.

Aquest projecte constituïx el seu primer treball en el disseny d'un pont i va suposar, també, el començament de la projecció internacional de Calatrava. Des del canvi de segle, Santiago Calatrava ha treballat en nombrosos projectes a l'Argentina, Bèlgica, el Brasil, Espanya, els Estats Units, Grècia, Holanda, Anglaterra, Irlanda, Israel, Itàlia, Suïssa i Noruega.

Actualment està desenvolupant projectes, ja siga en la seua fase de disseny o de construcció, en Bèlgica, Tastar, República Popular la Xina, els Estats Units, Suïssa i Taiwan.

Reconeixement internacional

Santiago Calatrava ha rebut nombrosos premis i reconeixements d'institucions i organitzacions de prestigi internacional com el Premi Príncep d'Astúries de les Arts (1999), el Premi Nacional d'Arquitectura (2005) i la Medalla d'Or de la Institució d'Enginyers Estructurals (1992). Alhora, és premi UIA Auguste Perret (1987).

En 1993, és nominat 'Líder Global del Demà' pel Fòrum Econòmic Mundial en Davos, Suïssa i, en 2002, va rebre el Premi 'Sir Misha Black Medal' de la Real Acadèmia de les Arts de Londres.

El 2005, fou seleccionat com un dels cent ciutadans més influents del món per la prestigiosa revista 'Times', el mateix any que va rebre la Medalla d'Or de l'Institut Americà d'Arquitectes (AIA). En 2015 fou guardonat amb el Premi Europeu d'Arquitectura.

El mes d'abril passat, Santiago Calatrava ha estat reconegut també amb el premi 'Lifetime Achievement Award', que concedix l'organització LEAF International (Leading European Architecture Fòrum), en reconeixement a arquitectes que han realitzat excepcionals i duradores contribucions en el seu camp i han transformat l'entorn sobre el qual han desenvolupat els seus projectes.

El guardó serà lliurat en una cerimònia que tindrà lloc divendres que ve 14 d'octubre a Londres, dins de la conferència anual que organitza LEAF International.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento