Comunitat Valenciana

Trenta milions per a reconstruir El Cabanyal

  • Europa aprova una aportació de 15 milions, la mateixa que farà el Consistori.
  • La inversió serà integral: urbanística, però també comercial i sociolaboral.
Imagen de una calle del barrio valenciano del Cabanyal
Imagen de una calle del barrio valenciano del Cabanyal
EUROPA PRESS
Imagen de una calle del barrio valenciano del Cabanyal

El canvi de color polític del Govern local va suposar la paralització i anul·lació del pla que preveia l'ampliació de l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar. El projecte, defensat amb ungles i dents per la ex alcaldessa Rita Barberá, suposava l'enderrocament d'un miler de vivendes i la divisió física del Cabanyal, un barri que va veure multiplicar-se la degradació material i social en els seus carrers i edificis durant més de dues dècades fruit del bloqueig d'aquest macroprojecte, que va trobar una important contestació social.

Més d'un any després que Joan Ribó accedira a l'Alcaldia, col·lectius veïnals han començat a exigir resultats en la rehabilitació del barri, una reclamació que va rebre ahir un recolzament amb l'aprovació dels fons europeus. En concret, són 15 milions d'euros dels fons Feder, la mateixa quantitat que aportarà el Consistori. En total, 30 milions d'euros per a desenvolupar 11 línies d'actuació en diferents àmbits (urbanisme, ocupació, comerç, atenció social…) dins d'un pla integral.

El propi Ribó va celebrar ahir, en anunciar la concessió de les ajudes europees, l’“ambiciós” projecte que, en la seua opinió, suposarà “millorar la qualitat de vida d'un barri la història del qual des de fa 24 anys era un procés de destrucció planificada”, en al·lusió al pla anterior. La seua aprovació, va afegir, comportarà “el pas definitiu perquè passe a un procés de revitalització, de dinamització comercial i econòmica, de regeneració urbanística i, a més, comptant d'una forma decidida amb la protecció de les famílies” del barri, a les quals aniran destinats el 10% del total dels fons. “Volem que El Cabanyal siga un barri molt digne on es puga viure a gust, en una ciutat que alça cap”, va afirmar l'alcalde.

Les 11 línies d'actuació incloses en la proposta tenen en compte aquesta visió transversal i són fruit d'un procés participatiu coordinat per l'Ajuntament en el qual les aportacions dels veïns han sigut recollides. El portaveu municipal i responsable de l'àrea d'Innovació, Jordi Peris, va esmentar expressament al col·lectiu veïnal, al que va agrair “la seua paciència, que esperem que a partir d'ara es veja recompensada”, va manifestar.

Les 11 actuacions aprovades

Per ordre d'inversió, de major a menor són: 1. Mobilitat urbana sostenible per a prioritzar a vianants, ciclistes i transport públic. 2. Millora i rehabilitació del medi ambient urbà. 3. Regeneració física, econòmica i social del barri. 4. Suport integral a les famílies. 5. Millora de l'eficiència energètica i ús d'energies renovables. 6. Accés a les noves tecnologies. 7. Protecció i foment del patrimoni cultural. 8. Revitalització mitjançant infraestructures i programes culturals. 9. Accés a la vivenda. 10. Reactivació comercial. 11. Integració sociolaboral.

Projectes concrets

S'inclouen la restauració de l'Escorxador i de la Casa dels Bous, una vora per als vianants en Serradora, una instal·lació esportiva en Doctor Lluch, actuacions en el carrer Sant Pere i el seu entorn i la construcció d'equipaments comercials en la “zona zero”.

Després de la publicació ahir en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de l'aprovació d'aquests projectes, s'obri un període de 10 dies d'al·legacions i una posterior negociació amb el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques per a concretar les actuacions. La seua execució començarà en 2017 i, a partir de llavors, s'iniciarà un termini de cinc anys en els quals el Govern local aportarà 3 milions per exercici fins a completar els 15 milions d'euros compromesos.

En xifres

  • 8.638.100 euros aniran destinats al programa de Mobilitat Urbana, centrat en la reducció d'emissions de CO2 i la potenciació dels desplaçaments a peu, amb bici o en bus.
  • 5 anys duraran el desenvolupament de les inversions aprovades per Brussel·les i pel Govern local.
  • 3.000.000 euros és el pressupost del pla integral de suport a les famílies del Cabanyal arreplegat en el pla aprovat ahir.
  • 10 municipis valencians rebran 83 milions d'euros dels fons europeus per a projectes de desenvolupament urbà sostenible.
Mostrar comentarios

Códigos Descuento