Comunitat Valenciana

Les Corts celebraran un ple dilluns per a nomenar Bonig ponent de la defensa de la reforma de l'Estatut

  • Les Corts Valencianes celebraran dilluns que ve un ple extraordinari per a substituir el diputat del PP, Jorge Bellver, per la síndica d'este grup, Isabel Bonig, com a intervinent dimarts que ve en el debat de la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat al Congrés dels Diputats.

Els altres dos ponents seran els mateixos que en les dues ocasions anteriors que es va debatre al Congrés esta modificació estatutària: el portaveu del PSPV, Manolo Mata, i el síndic de Compromís, Fran Ferri.

La Junta de Portaveus de les Corts s'ha reunit este dijous per a convocar el ple de dilluns que ve, a les 12.00 hores, en què l'únic punt serà ratificar el canvi de Bellver per Bonig per a defensar la reforma de l'Estatut dimarts.

La síndica popular, en declaracions als periodistes després de la Junta de Síndics, ha destacat que Bellver -anterior portaveu del PP- ha fet "una excel·lent tasca", però que calia el canvi.

La reforma de l'Estatut valencià incorpora una disposició addicional primera que establix que les inversions de l'Estat en la Comunitat siguen equivalents al pes de la seua població, per un període de set anys, coneguda en el seu moment com la 'clàusula Camps' pel president autonòmic que la va impulsar, el popular Francisco Camps.

La proposta va ser aprovada per les Corts Valencianes el 2011 i ha anat sis vegades a la Cambra Baixa, per la qual cosa la de dimarts que ve serà la setena. En quatre ocasions es va retirar de l'ordre del dia i en altres dues ocasions -el setembre de 2015 i l'abril de 2016- es va donar llum verda a la seua tramitació, però la repetició d'eleccions obliga a tornar a fer el debat i la votació.

"Les coses que costen molt aconseguir cal lluitar-les sempre", ha manifestat Isabel Bonig, qui ha afegit que "hui la reforma de l'Estatut s'ha de lluitar al Congrés dels Diputats".

Des de Compromís, la diputada Mireia Mollà ha subratllat que es tracta d'un debat "fonamental" perquè "suposaria aconseguir unes inversions d'acord a la població que som". Alhora, ha dit que espera que no hi haja terceres eleccions i, així, "siga l'última vegada que esta qüestió arriba al Congrés".

El síndic de C's, Alexis Marí, ha criticat la "situació vergonyosa" que suposa que este tema s'haja de tornar a debatre a la cambra baixa. Per part seua, el portaveu de Podem, Antonio Montiel, considera que tornar a col·locar este tema a l'ordre del dia del ple del Congrés de dimarts és "una maniobra de la Mesa per a distreure l'atenció".

Per a Montiel, és "un poc humiliant" que esta qüestió vaja a arribar per setena vegada a les Corts Generals i ha avançat que, si se celebren terceres eleccions i, per tant, s'ha de tornar a repetir el debat sobre l'Estatut, Podem no participarà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento