Comunitat Valenciana

Intersindical reclama un "impuls decidit" al valencià amb una Llei d'Igualtat Lingüística i la reobertura de RTVV

  • Intersindical Valenciana ha reclamat al Consell un "impuls decidit" a l'ús social del valencià en la Comunitat amb una Llei d'Igualtat Lingüística com a "base per a garantir els drets" dels parlants, un augment de les línies pressupostàries destinades a la promoció de la llengua i l'agilitació dels tràmits per a l'obertura "definitiva" de la nova Radiotelevisió Valenciana (RTVV).

En un comunicat, el sindicat ha plantejat estes mesures coincidint amb la celebració este dilluns del Dia Europeu de les Llengües proclamat pel Consell d'Europa, el "moment idoni" per a reflexionar sobre la situació del valencià i "prendre les decisions necessàries per millorar-la".

En este sentit, Intersindical ha defensat la creació d'una Llei d'Igualtat Lingüística que "servisca per a garantir els drets lingüístics" i "siga la base" per a desplegar normes legals en tots els àmbits socials, tot amb vista a "avançar en la plena igualtat lingüística". Entre els aspectes a preveure en esta norma, ha destacat la competència lingüística per a l'accés a un lloc de treball en les administracions públiques.

Paral·lelament, la formació sindical ha demanat a la Generalitat un augment de les línies pressupostàries destinades a la promoció del valencià en la Comunitat i així "equiparar-les a les quals destinen altres territoris amb llengua pròpia".

Intersindical també ha expressat la conveniència d'"agilitzar els tràmits" per a la reobertura "definitiva" de la radiotelevisió autonòmica, així com de "garantir la reciprocitat de les ràdios i televisions públiques de tots els territoris que compartixen el valencià" i, amb tot, "avançar en la creació d'un espai audiovisual compartit".

Amb estes propostes, el sindicat ha instat al Consell a complir les recomanacions dels experts i del Consell d'Europa en matèria lingüística, amb l'objectiu que el valencià "passe de ser una llengua minoritzada a l'idioma vehicular de l'ensenyament en totes les etapes educatives".

DECRET DE PLURILINGÜISME

Es tracta d'un aspecte que "no preveu" l'esborrany del nou decret de plurilingüisme presentat la setmana passada per la Conselleria d'Educació, que segons la seua opinió "caldria rectificar per a garantir la competència lingüística en valencià i castellà de tot l'alumnat en acabar els seus estudis obligatoris".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento