Versión impresa

El Consell planteja una Llei de l'Horta que impedix reclassificacions i aposta per la cessió de terres per al seu cultiu

El Consell planteja una Llei de l'Horta que impedix reclassificacions i aposta per la cessió de terres per al seu cultiu
El Consell planteja una Llei de l'Horta que impedix reclassificacions i aposta per la cessió de terres per al seu cultiu (GVA)
  • VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)

El Consell ha aprovat este divendres l'avantprojecte de Llei de l'Horta de València, un marc legal per a preservar, conservar i recuperar-la com a "cinturó verd" que preveu, entre d'altres mesures, no permetre noves reclassificacions de terra que afecten la infraestructura verda de l'horta i aposta per la "cessió de l'ús del terra" per part de propietaris que no desitgen treballar les seues terres a persones que estiguen interessades a fer-ho i no tinguen terreny, per a lluitar contra l'abandonament de l'horta.

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració Del Territori, María José Salvador, ha explicat respecte a esta cessió de l'ús del terra que es tracta d'un instrument que aposta per la mediació, per posar en contacte persones que no tenen terreny i volen cultivar amb les que disposen de terres però no volen treballar-les. En este sentit, ha precisat que s'haurien de "donar molts elements per a arribar al punt de poder expropiar l'ús" perquè s'aposta precisament per un acord entre les parts, amb l'objectiu d'"evitar per damunt de tot que la terra estiga abandonada".

Salvador ha explicat que este avantprojecte de llei té una "càrrega importantíssima" perquè reflectix el canvi de model territorial del Consell després de "20 anys d'abandonament de l'horta".

Ha recordat que fa 16 anys el Consell Valencià de Cultura (CVC) alertava de la necessitat de promoure la conservació de l'horta i ara es recull este esperit i es treballa en un marc normatiu per a protegir un espai "únic" que ha estat en seriosa amenaça de desaparició, tenint en compte que "la pressió urbanística ha transformat en terra urbanitzada més del 30% de l'horta en els últims 25 anys" i l'abandonament de les terres supera al 20% de l'horta històrica.

Segons Salvador, l'esperit del text no és preservar l'horta des d'una visió "museística" i "petrificada", sinó configurar un espai "viu i sostenible des de la triple dimensió econòmica, ambiental i social".

11.600 HECTÀREES PROTEGIDES

Per això, esta llei que es desenvolupa en 47 articles enquadrats en huit capítols, es desenvolupa de manera paral·lela al Pla d'Acció Territorial (PAT) i al Pla del Litoral, el primer dels quals blinda 1.600 noves hectàrees d'horta, que se sumen a les 10.000 ja protegides, de manera que el terreny 'blindat' ascendiria a 11.600 hectàrees.

L'avantprojecte, que ara passarà a participació i consulta pública i sobre el qual es recolliran els dictàmens del Consell Econòmic i Social i el Consell Jurídic Consultiu, per a després ser tramitat en les Corts, preveu la creació d'un Ens Gestor de l'Horta i un Pla de Gestió del Desenvolupament Agrari.

Pel que fa a l'ens, estarà format per la Generalitat, la Diputació de València, ajuntaments de l'Horta, el Tribunal de les Aigües, la Reial Séquia de Montcada i gestionarà els fons destinats als pagesos, la creació de marques de qualitat dels productes agrícoles o la visualització de l'horta i la sensibilització ciutadana.

A més, també definix els elements a protegir, com el Tribunal de les Aigües o la Reial Séquia de Montcada, el patrimoni arquitectònic o hidràulic, limita els usos industrials i necessita els usos i activitats que estan permeses en este àmbit d'horta.

XICOTETS RESTAURANTS

L'ús global agrari predominant admetrà de manera sostenible la implantació d'usos terciaris complementaris per a la seua dinamització econòmica com ara xicotets restaurants i instal·lacions de turisme rural.

A més, es considerarà l'horta com un espai verd i els municipis de l'Horta podran eximir parcialment el compliment de l'estàndard de zona verda protegint totalment la seua horta i invertint en projectes d'ús públic sostenible.

L'avantprojecte de llei, ha assenyalat la consellera, ressalta la figura dels pagesos i agricultores com a element central del sistema de l'Horta de València, sense els quals estaria "seriosament compromesa".

Salvador ha explicat que este document s'ha realitzat, a més d'al costat de la Conselleria amb competència en Medi Ambient, amb 42 municipis i el consens ha estat "gairebé unànime" tot i que "mai no plou a gust de tothom", perquè "la pràctica totalitat estava d'acord que és el moment de canviar el nostre model" i no es podia continuar amb unes expectatives de creixement urbanístic com les del 'boom immobiliari'.

SEGURETAT JURÍDICA I CONSENS AMB AJUNTAMENTS

Ha incidit que tant esta llei com el PAT de l'Horta i el Pla del Litoral tenen sinergies, perquè el contrari "no tindria sentit" i després de ser preguntada sobre com afectarà la prohibició de reclassificació a les quals ja estan en marxa ha apuntat que s'ha treballat baix les premisses de "consens, seguretat jurídica i evitar responsabilitats patrimonials".

Segons ha indicat, havia processos però en fase "molt incipient" i s'ha treballat amb "consens, tots junts". Alhora, ha subratllat que esta norma és "el mínim", un marc legal a partir del qual es desenvoluparan diferents accions de protecció, i ha assenyalat que en matèries com esta cal "posar les llums llargues" perquè es tardarà anys a vore els resultats.

Consulta aquí más noticias de València.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url http://www.20minutos.es/noticia/2845711/0/consell-planteja-llei-lhorta-que-impedix-reclassificacions-aposta-per-cessio-terres-per-al-seu-cultiu/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR