Versión impresa

Cebrián insta al Ministeri a "complir amb diligència" les mesures contra la sequera tot i que les veu "insufcients"

  • La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Elena Cebrián, confia que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient "complisca amb diligència" les mesures anunciades divendres passat contra la sequera, "ja que responen a les reiterades demandes fetes des del Consell per a afrontar la falta d'aigua que afecta bona part del territori valencià".

La representant de l'executiu autonòmic advertix, en un comunicat, que són "insuficients" i troba a faltar "encara que una menció a la bassa de regulació del transvasament Xúquer-Vinalopó de San Diego, a Villena, que porta anys sense reparar".

L'anunci d'impulsar actuacions per a augmentar la capacitat de producció de la dessaladora de Torrevella, fins a arribar als 80 hm3, fet per la ministra al costat del president de Múrcia, arriba huit mesos després que Elena Cebrián demanara per carta a la ministra en funcions, Isabel García Tejerina, que augmentara la producció de la planta, a la qual anteriors governs de la Generalitat van arribar a comparar amb una central nuclear.

"No pot desaprofitar-se una instal·lació com la de Torrevella que és l'única que permet distribuir els recursos per la zona regable del transvasament i que", escrivia la consellera el 17 de febrer passat, "en cas de perpetuar-se l'actual situació de sequera, tal com apunten les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia, s'enfrontaria a una gravíssima situació de falta d'aigua en els pròxims mesos".

Aprofitant l'altaveu del congrés de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, Cebrián va tornar a demanar este mes al ministeri major sensibilitat amb la nostra situació de sequera. Per això, des del Consell s'espera amb interès la pròrroga dels actuals decrets de sequera que la ministra ha anunciat per al consell de ministres d'este divendres, tot i que preferiria que la "mesura estrella no fora la sobreexplotació dels pous de sequera".

Tot i que, a posteriori, la ministra ha informat a la consellera de les opcions analitzades a la reunió amb el govern murcià, Elena Cebrián lamenta que, "una vegada més, no s'haja comptat amb la Generalitat per a adoptar mesures que afecten els usuaris, regants i territori valencià".

"La bona governança de l'aigua" -assenyala- "exigix consensos i no és raonable que s'excloga a la Generalitat de reunions on es valoren opcions que afecten al seu territori"

"Entra dins de la lògica i la lleialtat institucional tenir el Govern valencià, més encara, afegix, quan hi ha iniciatives que es referixen a una dessaladora instal·lada a Alacant i sobre la qual el Govern valencià ha reclamat reiteradament l'atenció com a part de la solució per als problemes hídrics alacantins, en una visió de conjunt i de futur sobre l'aigua davant d'un horitzó d'escassetat i canvi climàtic".

En este sentit, Elena Cebrián reitera la necessitat que el ministeri redoblament els esforços en l'aplicació d'energies alternatives en la dessalació, per a reduir el consum energètic i l'impacte ambiental d'estos processos.

Consulta aquí más noticias de València.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url http://www.20minutos.es/noticia/2845347/0/cebrian-insta-al-ministeri-complir-amb-dilig-ncia-les-mesures-contra-sequera-tot-que-les-veu-insufcients/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR