Versión impresa

Tribunal de Comptes demana a Generalitat un informe sobre contractes de l'anterior Consell sense factura de despesa

Tribunal de Comptes demana a Generalitat un informe sobre contractes de l'anterior Consell sense factura de despesa
Tribunal de Comptes demana a Generalitat un informe sobre contractes de l'anterior Consell sense factura de despesa (FLICKR/CORTS)
  • VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha revelat este dijous que el Tribunal de Comptes ha demanat un informe sobre contractes de l'antiga Conselleria d'Infraestructures, Territori, Aigua i Medi Ambient dirigida per la popular Isabel Bonig davant de les "irregularitats" detectades a l'Informe de Fiscalització de la Sindicatura de Comptes de 2013 relatives a l'existència d'expedients sense factura de despesa o la falta de documentació per a justificar els criteris per a elegir al contractista.

Així ho ha indicat durant la sessió de control en les Corts, on ha qüestionat que la portaveu popular critique la gestió de l'actual Consell quan no paren d'arribar "denúncies de tot tipus" a la Generalitat per actuacions anteriors, l'última d'elles la petició d'este informe de contractes subscrits per la Conselleria de la qual era titular Bonig, pels que segons li ha dit "haurà d'anar a declarar".

"No sé si anem a fer les coses d'una manera més àgil o més eficient, però ho anem a intentar", ha subratllat el 'president', que ha recalcat que en tot cas el que no van a fer és actuar com els populars quan estaven en el govern, sobre els quals ha dit alguns el que van fer ha estat "robar" i altres "gestionar fatal".

Després, ha precisat que el Tribunal de Comptes ha iniciat actuacions prèvies arran d'una denúncia de Fiscalia que afecta presumptes irregularitats detectades a l'Informe de Fiscalització, que afecten diverses conselleries, entre les quals hi ha la que dirigia Bonig. Ha assegurat que no vol "prejutjar res" però el PP "no pot parlar permanentment del caos de la gestió actual" quan el Consell deu dedicar-se a desactivar mines, "algunes conegudes i altres desconegudes".

Segons el document enviat pel tribunal De comptes, la investigació se centra, a més d'en Infraestructures, en les conselleries de presidència, Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua; Economia, Ocupació i Turisme, Governació i Justícia, així com en les caixes fixes d'alguns hospitals.

L'Informe de Fiscalització de la Sindicatura detectava en 2013 que la Conselleria d'Infraestructures es van certificar 156 contractes menors i en 89 d'ells el seu import era d'entre 17.000 i 18.000 euros, el màxim legalment establit per als contractes menors de servicis.

Així, el tribunal sol·licita a la Generalitat un informe que justifique estes presumptes irregularitats detectades si es considera que no han causat dany a l'erari públic o xifrar, si és el cas, este dany, el període temporal que es van cometre les presumptes irregularitats i les persones presumptament responsables.

"ALTA TRAÏCIÓ"

Bonig ha començat la seua intervenció en les Corts qualificant d'"alta traïció" que Puig hi haja rebut al president català, Carles Puigdemont, una persona que "vol trencar Espanya" i l'ha acusat d'haver "començat la catalanització d'esta terra" amb esta recepció i amb l'esborrany de decret de plurilingüisme, per la qual cosa s'ha preguntat si el següent pas serà "modificar l'Estatut i canviar el nom i idioma" de la Comunitat.

La 'portaveu' popular ha preguntat a Puig pel compliment del Pla Econòmic Financer (PEF) 2016-17 presentat davant del Ministeri d'Hisenda i ha assenyalat que en este pla desapareixen els 1.300 milions que el pressupost preveu com a reivindicació pel model de finançament actual. "Diu ací una cosa i a Madrid li diu una altra, falseja comptes i menteix", ha criticat, per a censurar que "no li ha contat als valencians que ha retallat 1.300 milions".

Sobre esta qüestió, Puig ha indicat que el Consell "farà tot allò humanament possible per a complir tots els seus compromisos" i el primer d'ells és "atendre els ciutadans i donar millors servicis públics", aquells que segons ha recordat "el PP va traure".

Alhora, ha respost a Bonig que al PEF figuren els 1.300 milions i ha indicat que exigix la igualtat de consideració als valencians que a la resta d'espanyols: "M'han tret el passaport? Sóc espanyol amb els mateixos drets que la resta i no amb 1.300 milions menys", ha incidit.

Bonig ha assegurat que el PEF té "una altra trampa, una altra sorpresa" que és "un impost de 1.140 milions d'euros" i ha assegurat que el Consell és "un desastre" i "a la política ve plorat i après". "Vostès ni volen, ni poden, ni saben", ha recalcat. Sobre esta qüestió, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha assegurat: "No anem a apujar massivament els impostos, anem a fer el que es fa en un país democràtic avançat, fer pagar més als quals tenen més".

"EXTREMA IMPRUDENT"

Puig ha replicat a Bonig que és una "extrema imprudent" perquè governs dels quals ella ha format part "no han complit el PEF" des del 2010, com tampoc l'objectiu de dèficit, i s'ha preguntat "què li han fet els valencians perquè vullga retallar més".

Alhora, en declaracions als mitjans ha assenyalat en relació amb l'acusació de "catalanització" que la síndica del PP "s'ha retratat a si mateixa" i representa "l'extrema imprudència des de l'extrema radicalitat" perquè "vol enfrontar als valencians", una cosa en el que ell no va a participar perquè ho considera "ridícul".

Per a Puig, que Bonig considere que tots aquells que estaven al Palau quan es va rebre a Puigdemont estaven fent un intent de catalanització "demostra que ella sí és un perill com cap de l'oposició" perquè vol un conflicte que "no existix", i alhora ha recordat que allà estaven representants del seu partit, el president de la Diputació de Castelló, el popular Javier Moliner, o membres de la societat civil "molts dels quals són votants seus".

Puig també ha confessat que li produïx "certa neguit" vore com la Comunitat apareix en els mitjans nacionals per a parlar "del que es fa, el que s'ha fet malament o es farà malament", una cosa que li sembla bé, però no haja tingut esta repercussió la trobada amb el president català.

"El centralisme mediàtic perjudica greument els interessos de la Comunitat i de les perifèries, Espanya va molt més enllà de la M-40", ha dit, per a agregar que des de l'executiu valencià es "estan proposant coses" i es troba "massa vegades sol".

Consulta aquí más noticias de València.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url http://www.20minutos.es/noticia/2844875/0/tribunal-comptes-demana-generalitat-informe-sobre-contractes-lanterior-consell-sense-factura-despesa/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR