Versión impresa

Els jutjats de la Comunitat Valenciana tramiten unes 250 causes de corrupció d'especial complexitat

Els jutjats de la Comunitat Valenciana tramiten unes 250 causes de corrupció d'especial complexitat
Els jutjats de la Comunitat Valenciana tramiten unes 250 causes de corrupció d'especial complexitat (EUROPA PRESS)
  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

Els jutjats i tribunals de la Comunitat Valenciana tramiten actualment unes 250 causes de corrupció d'especial complexitat, el que ha obligat a destinar suports als òrgans judicials encarregats d'instruir estos assumptes. L'objectiu és, d'una banda, agilitzar els processos i, al mateix temps, evitar que es ressente la tramitació dels assumptes ordinaris.

Així ho ha posat de manifest este dimecres la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de la Oliva, durant la seua intervenció en l'Obertura de l'Any Judicial, en un acte en el qual ha estat acompanyada pel fiscal superior de la Comunitat, Antonio Montabes; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; i diferents autoritats del món judicial i policial.

En el seu discurs, De la Oliva ha posat de manifest la falta de recursos en justícia, el que complica l'atenció dels nombrosos assumptes que es tramiten als jutjats valencians. Com a exemple, s'ha referit a la jurisdicció penal, i ha destacat que en este territori existixen ara mateix al voltant de 250 causes de corrupció d'especial complexitat.

Davant d'esta situació, s'ha intentat destinar suports a estos jutjats que coneixen assumptes especialment complexos o voluminosos, ha explicat De la Oliva. Malgrat això, ha lamentat que la situació en els jutjats penals de Castelló, Alacant, Gandia i Torrevella "seguix sent altament preocupant".

D'altra banda, en matèria mercantil, els jutjats superen "àmpliament" el nombre d'assumptes que haurien de tramitar, segons els mòduls establits pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ); als jutjats socials, a l'"ingent" càrrega de treball que ja requeia sobre ells, "s'han afegit noves matèries" com a conseqüència de recents reformes legislatives.

A l'ordre Contenciós Administratiu, també el nombre d'assumptes és voluminós, ha afirmat De la Oliva, qui ha advocat per establir jutjats comarcals especialitzats i assistits de professionals per a la millor protecció i garantia dels ancians i persones amb capacitat judicialment modificada.

En total, en 2015 han ingressat als jutjats i tribunals de la Comunitat, en tots els òrgans jurisdiccionals, gairebé un milió d'assumptes. També en este període s'ha posat final a gairebé un milió d'assumptes. "Importa ressaltar llavors que s'han resolt uns 25.000 assumptes més dels quals han entrat", ha afirmat.

"DIFÍCIL" SITUACIÓ

De la Oliva s'ha mostrat "conscient" de la "difícil" situació econòmica que travessa Espanya, pel que ha advocat pel desenvolupament de l'Oficina Judicial, la potenciació de Servicis Comuns i la idea de possibles tribunals d'instàncies per a optimitzar els "limitats" recursos disponibles.

"La realitat de la nostra justícia -ha afegit- no és molt diferent de la qual descrivia en anteriors discursos: sobrecàrrega de treball, escassetat de mitjans, model organitzatiu inadequat... En suma, una justícia que intenta tirar endavant, a empentes i rodolons, gràcies al voluntarisme, a l'esforç de magistrats, jutges i funcionaris de totes les categories que desenvolupen un esforç molt superior al lògicament exigible".

Davant d'això, ha indicat que està "moralment obligada" a sol·licitar de les administracions públiques "el suport i suport imprescindible per a millorar la difícil situació dels jutjats i tribunals".

Segons la seua opinió, l'ideal d'una justícia eficaç, ràpida i jurídicament fundada "és una exigència de l'Estat de Dret i, alhora, un dret irrenunciable de tots i cadascun dels nostres conciutadans". Però també una justícia àgil i ben organitzada és, segons la presidenta, "una palanca de progrés, d'activació econòmica, de desenvolupament", i en este context "constituïx un incentiu per a tota classe d'inversions que poden generar benestar social".

Per tot, De la Oliva manté l'"esperança" que els responsables polítics, les institucions i els ciutadans "seguisquen interesats a realitzar quant calga perquè els espanyols i els valencians tinguen algun dia, per final, l'Administració de Justícia que es mereixen".

GÜRTEL I IMELSA

El TSJCV està pendent de dictar la sentència de la peça 3 del cas Gürtel, relativa a presumptes irregularitats en contractacions de la fira Fitur entre els anys 2005 i 2009, el juí per la qual va concloure el mes d'abril passat. Preguntada a De la Oliva -qui ha presidit el tribunal jutjador- pels terminis, ha indicat que estan "treballant".

"Seguim treballant amb la major intensitat", ha dit, i ha afegit: "És un treball molt complicat, és un any de juí, molts testimonis, molts acusats que van declarar i una prova documental ingent que cal veure tot i coordinar tot. Cal posar en relació uns correus amb altres i cal construir una realitat que va passar fa molts anys". "La sentència és un tot, i quan es notifique, voran què és este tot", ha postil·lat.

D'altra banda, se li ha preguntat a De la Oliva per la situació del diputat en les Corts i exregidor de l'Ajuntament de València Miquel Domínguez, sobre qui el jutge que instruïx el cas Imelsa ha demanat que s'investigara per un presumpte delicte de blanqueig de capitals en ostentar la condició d'aforat. "La Sala notificarà la resolució que considerem oportuna en el moment adequat. Tenim moltes coses a més d'este cas, tenim els nostres tràmits i els nostres calendaris i se'n va resolent tot", ha asseverat.

Consulta aquí más noticias de València.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url http://www.20minutos.es/noticia/2843854/0/els-jutjats-comunitat-valenciana-tramiten-unes-250-causes-corrupcio-despecial-complexitat/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR