Comunitat Valenciana

La tardor serà més càlida del normal en la Comunitat Valenciana, després d'un estiu sec amb la meitat de pluges

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Gráfico del año hidrológico en la Comunitat Valenciana
Gráfico del año hidrológico en la Comunitat Valenciana
AEMET
Gráfico del año hidrológico en la Comunitat Valenciana

La tardor arribarà este dijous a la Comunitat Valenciana més càlid de l'habitual, amb temperatures per damunt de la mitjana, després d'un estiu "especialment sec" en què ha plogut la meitat del normal i s'han viscut temperatures tres dècimes superiors.

Així ho ha assenyalat el delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, en roda de premsa al costat del cap de Climatologia a València, Àngel Núñez, i el cap de grup de Predicció i Vigilància, José Manuel López.

Entre els mesos d'octubre i desembre, ha explicat, la "tendència" serà de temperatures per damunt de la mitjana, mentre que en el que a pluges es referix, en este moment no es disposa de "cap senyal" ni "cap element" que permeta discernir si seran si van a estar per damunt, per baix o al voltant dels valors normals.

El que sí ha apuntat és que "no es veu una situació de gota freda per als pròxims dies, sí es veu alguna cosa d'inestabilitat per a demà i despús-demà, que poden ser dies de tempestat però no el que popularment s'entén com a gota freda de pluges generalitzades, torrencials i que afecten una bona part de la Comunitat", ha puntualitzat.

PONENT I INCENDIS COINCIDIXEN EN UN ESTIU QUE S'ALLARGA 8 DIES

Fins ara, l'estiu a la Comunitat Valenciana ha registrat temperatures tres dècimes per damunt de l'habitual, tot i que hi ha hagut "pocs dies de ponent", ha precisat el cap de Climatologia.

En concret, els dies 13 i 14 de juny va entrar un vent de ponent i es van arribar als 40 graus coincidint amb els incendis de Carcaixent de Bolbait estos dies. També el 4 i 5 de setembre va entrar vent de ponent, els mateix dies que es van propagar els incendis de Benitatxell i Bolulla. A final de juliol, quan es va declarar el foc en Artana, en la Serra d'Espadà, les temperatures eren molt altes però no hi va haver una entrada clara de ponent.

Núñez ha ressaltat també com "en els últims 30-40 anys, la temperatura mitjana de l'estiu ha pujat 6 dècimes a la Comunitat Valenciana", en línia de manera que ha ocorregut a la resta d'Europa, on la pujada mitjana en els últims cent anys és 1ºC.

És més, ha afegit, "l'estiu s'ha estès aproximadament 8 dies" a la regió valenciana, en el que a temperatures es referix, "sobre tot cinc dies abans i tres dies després", ha precisat. "Tenim un estiu que s'ha expandit de manera que les onades de calor van a ser més freqüents i se'n van a produir fora de temporada. És el que hem vist enguany, perquè cal considerar el 4 i el 5 de setembre fora de temporada, allunyats del que era el període normal de calor".

EL DÈFICIT HÍDRIC, ENTRE EL 30% I 60% EN TOTES LES COMARQUES

Pel que fa a l'any hidrològic, que va començar el passat 1 octubre de 2015 i s'acabarà el pròxim 30 de setembre, el delegat d'Aemet a la Comunitat Valenciana ha apuntat que està sent "extremadament sec", el segon més sec per darrere del de 2014. Tot i això, la variabilitat entre un any i un altre és més, en un baixen les precipitacions i a l'altre es recuperen, front al que ocorria en les dècades dels 60 i els 80, quan els períodes sense precipitacions eren més prolongats.

Tamayo ha explicat que en tota la Comunitat Valenciana s'ha registrat "precipitacions per baix de la mitjana", amb un dèficit del 45%, que "és molt", ha advertit. La seua distribució al llarg de l'any, va ser bastant acusada a principis del passat tardor, després a l'hivern molt poc i es va recuperar "una mica" a la primavera "però sense arribar a la quantitat normal d'aigua".

Tant és així que "totes les comarques estan en dèficit": on més ha plogut el dèficit ronda el 30% de dèficit i on menys ha plogut el dèficit supera el 60%, ha explicat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento