Només dos dels 135 diputats estudien català al Parlament

  • Uns altres 16 aprenen anglès en cursets oferts per la Cambra.
  • Cap representant del PP o de C’s va a classes de llengües.
  • El President rep lliçons individualitzades dos cops per setmana.
Les classes d’anglès guanyen a les de català entre els diputats del Parlament.
Les classes d’anglès guanyen a les de català entre els diputats del Parlament.
Les classes d’anglès guanyen a les de català entre els diputats del Parlament.
De golejada. Les classes d’anglès guanyen a les de català entre els diputats del Parlament. N’hi ha 16 que tracten de millorar la llengua de William Shakespeare davant els dos que han optat per avançar en la de Josep Pla. En total, són 17 dels 135 diputats, perquè un d’ells està apuntat a tots dos idiomes.El Parlament de Catalunya ofereix classes per a grups reduïts als diputats. Les classes del primer any de la legislatura 2007-2010 van acabar i ara toca començar el nou curs. Tenen uns preus subvencionats i que poden encarir-se si no s’assisteix amb la regularitat exigida.
Només un diputat del PSC i un altre de CiU han seguit l’exemple de Montilla, que estudia català dos cops per setmana. Començaran les classes aquest octubre.

Dos diputats del PP, entre ells Daniel Sirera, s’hi havien apuntat, «però no el començaran per l’assumpció de noves responsabilitats (Sirera va substituir Josep Piqué al capdavant del PPC). Ja havien fet la prova de nivell», va indicar una col·laboradora. Però l’anglès és l’estrella indiscutible: 10 inscrits són de CiU; quatre, del PSC; un d’Iniciativa, i un altre, d’ERC (l’exconsellera de Benesar Social, Anna Simó, que té «un bon nivell», segons fonts d’ERC).

Classes a l’hora de dinar

I prova que l’anglès no és molt conegut ni parlat és la recepció oficial que alguns representants van fer al Dalai Lama. «Veies com estava allà però pocs parlaven amb ell perquè no sabien anglès», apunta a 20 minutos un diputat que era present a l’acte.

Ciutadans, junt amb el PP, és l’únic partit sense cap diputat que estudiï llengües al Parlament. «Són tres i cadascú té vuit o deu comissions. És impossible», expliquen a C’s.

Les classes se solen fer a l’hora de dinar, «entre comissió i comissió», indiquen a CiU. «Vist així, també serveix com a dieta», fan broma. I les faltes? «Els que s’hi apunten sí que van, però rarament hem coincidit tots», conclouen.

Montilla millora la lengua

El president de la Generalitat, José Montilla, també aprèn català, tot i que fora de les classes ofertes pel Parlament. Fonts de Presidència van explicar a 20 minutos que Montilla en fa dues setmanals de 8 a 9 del matí. «Una professora particular ve al Palau. I les classes, les paga ell», afirma una portaveu de Presidència. Montilla va començar a estudiar català tot just després de ser investit president i les primeres lliçons van incidir en la fonètica (Montilla no diferencia les sordes de les sonores), però ara «fa de tot». I és que els coneixements de Montilla sobre el català (no té el nivell C d’aquesta llengua) i Catalunya van ser alguns dels motius de discòrdia durant la campanya electoral de l’1-N.

Diputat que estudia anglès i català

Benet Maimí. Estudia anglès y català. CIU

«Pots relacionar-te amb diputats d’altres grups»

«És el primer cop que sóc diputat. Pots relacionar-te amb més diputats fora de l’ambient tens del Parlament», explica Maimí (Arenys de Mar, 1960). Titulat en Econòmiques, també ha exercit de guia turístic. Coneix 7 idiomes. «Si no els practiques, s’obliden», raona. «Jo sóc de l’época que l’ensenyament es feia en castellà i no feiem anglès», comenta. En les classes aprofita per millorar l’escriptura de català i per arribar a l’Advanced d’anglès.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento