Pla de Xoc per formar 2.000 aturats de llarga durada de Barcelona

  • Aquest col·lectiu suposa el 27% del total d'aturats de la ciutat, xifrat en 26.000.
  • El programa, inèdit a Barcelona Activa, ofereix un mínim de 200 hores lectives.
  • S'organitza en tres etapes: orientació laboral, formació professionalitzadora i competències transversals i suport en el procés de recerca de feina.
  • Espai d'informació ciutadana elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.
Sessió d’assessorament personalitzat a les instal·lacions de Barcelona Activa, un servei a l’abast dels participants al Pla de Xoc per a aturats de llarga durada.
Sessió d’assessorament personalitzat a les instal·lacions de Barcelona Activa, un servei a l’abast dels participants al Pla de Xoc per a aturats de llarga durada.
BARCELONA ACTIVA
Sessió d’assessorament personalitzat a les instal·lacions de Barcelona Activa, un servei a l’abast dels participants al Pla de Xoc per a aturats de llarga durada.

Per tal d'incentivar les probabilitats d'inserció al mercat laboral i millorar la competitivitat del col·lectiu d'aturata de molt llarga durada, que suposa el 27% del total de persones sense feina de la ciutat, l'Ajuntament té en marxa un Pla de Xoc per orientar, capacitat i formar a aquesta quarta part del total d'aturats, de molt llarga durada.

Des de principis d'any, s'està donant a conèixer aquest pla a candidats potencials. Els darrers inscrits al programa culminaran el procés de formació i acompanyament ocupacional, amb un mínim de 200 hores lectives, el pròxim desembre. Aquest Pla de Xoc gestionat per Barcelona Activa s'organitzaen tres etapes: orientació laboral, formació professionalitzadora i competències transversals, i suport en el procés de recerca de feina.

Aquest projecte posa l'accent en dotar als participants de més formació professional, d'eines de recerca de feina i de defensa de la seva candidatura en els procesos de selecció laboral, factors cabdals en un sector dels aturats on el 70% tenen estudis primaris (EGB o ESO).

Molts d'ells tenen experiència professional en un àmbit concret però manca de certificacions acadèmiques. "El Pla de Xoc ha de permetre donar resposta a aquest col·lectiu, que es veu més afectat per les conseqüències que s'arrosseguen de la crisi dels darrers anys i ajudar a aquestes persones a activar-se i incorporar-se de nou al mercat laboral", explica el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello.

Al llarg del programa, els participants fan sessions d'assessorament personalitzat amb una persona experta en orientació laboral que l'ajuda a planificar un itinerari formatiu i a dissenyar un pla d'acció per a la inserció. Les trobades de coaching es fan un cop al mes per poder fer un seguiment de l'usuari durant tot el procés.

Tres models formatius

Es contemplen tres models formatius, un d'ells, activitats de curta durada sobre capacitació tecnològica, desenvolupament professional i recerca de feina. La formació s'imparteix en equipaments de Barcelona Activa, com ara el Cibernàrium o Porta22 al districte 22@ i Ca n'Andalet a Horta-Guinardó. El servei d'orientació no s'atura a l'estiu en aquests centres. Durant el mes d'agost, el servei del programa a Ca N'Andalet es prestarà des de Porta22.

A més, s'ha dissenyat una oferta de cursos de formació professionalitzadora d'entre 80 i 150 hores de durada estructurats al voltant dels sectors d'activitat de comerç i oci;administració i finances; construcció, rehabilitació i manteniment; serveis a les persones, Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC); logística i transport i indústria.

En tercer lloc, es fa ús de l'oferta formativa ja en marxa al mercat de recerca de feina i es deriva als candidats que presentin un perfil especialitzat que cal ampliar. El Pla de Xoc compta, tanmateix, amb els recursos de Barcelona Activa adreçats a la inserció laboral i amb la cartera de serveis per a emprenedors, doncs l'autoocupació pot ser una sortida professional per a alguns d'aquests aturats.

Feina a comunicacions i hostaleria

Barcelona està creant en els darrers anys ocupació, per aquest ordre, en el sector de la informació i les comunicacions, l’hostaleria i les activitats artístiques i recreatives. Això sí, amb contractes de curta durada.

Els ciutadans interessats a passar a formar part d’aquest Pla de Xoc poden adreçar-se personalment a Barcelona Activa (C/ Llacuna, 162) i a les seves seus o bé entrar al web www.barcelonactiva.cat i inscriure’s a una de les sessions informatives. O bé informar-se per telèfon (934 01 97 77).

L'experiència de la Miriam: "La formació m'està servint com una facultat de vida"

La Miriam Marquina, de 42 anys, està rebent formació laboral dins del Pla de Xoc per a aturats de molt llarga durada. Per una banda, especialitzada en el camp de la gestió de trucades en teleassistència. I per una altra, específica en gestió de les emocions, autocontrol i tècniques de resolució de conflictes.

Va conèixer l’existència del programa pels mitjans de comunicació i s’hi va inscriure al desembre del 2015. «Se’m va obrir el cel, perquè m’estava costant molt trobar feina», explica a 20minutos. Ha treballat com auxiliar administrativa, dependenta, ajudant de cuina, auxiliar d’educació especial i monitora.

Per la seva experiència i habilitats, els tècnics li van recomanar seguir un curs de gestió de trucades de teleassistència. La Miriam assegura que des del primer moment li va «interessar molt» i el va veure entroncat amb  ella, ja que li agrada «el tracte amb les persones i poder ajudar als altres».

Per diferents motius, la Miriam no ha pogut cursar estudis universitaris, i assegura que aquesta formació mitjançant el Pla de xoc li està servint «com una facultat, la meva facultat de vida, o almenys, m’ho estic prenent d’aquesta manera», diu. I se n’està sortint, comenta, doncs ara per ara està accedint a entrevistes de feina i a ofertes laborals, cosa que «abans no».  A més, se sent acompanyada durant el procés: «Abans em veia molt incapacitada i tenia molta por».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento