Fórmules innovadores per millorar l'habitatge social de Barcelona

  • Aquestes es tracten des d'un nou Comitè d'Experts per a la Innovació en l'Habitatge impulsat dins del Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona.
  • El grup de treball el formen una vintena de persones que es reuneixen amb caràcter mensual.
  • Des del 2000, quatre associacions de veïns (Fort Pienc, Sagrada Família, Poblenou i Clot-Camp de l'Arpa) participen activament en el procés de formació de la Plaça de les Glòries.
  • Espai d'informació ciutadana elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.
Tres dels nous símbols de les Glòries: la Torre Agbar, el DHUB i els nous Encants.
Tres dels nous símbols de les Glòries: la Torre Agbar, el DHUB i els nous Encants.
ANTONIO HERREROS
Tres dels nous símbols de les Glòries: la Torre Agbar, el DHUB i els nous Encants.

Les noves necessitats que cal cobrir en matèria d'habitatge a Barcelona –sobretot arran de la situació d'emergència social que s'ha detectat a la ciutat en els darrers anys a causa de la crisi econòmica– són un front prioritari per a l'actual govern municipal. S'aborden i es tracten des d'un nou Comitè d'Experts per a la Innovació en l'Habitatge impulsat dins del Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona. No en va, les dades parlen per si soles: menys del 2% del parc d'habitatge de Barcelona és públic o depèn d'algun tipus d'ajuda i més del 80% dels desnonaments que es produeixen a la ciutat són de pisos de lloguer.

Aquest nou grup de treball altament compromès amb la innovació l'integren representants de l'Ajuntament (Regidoria d'Habitatge i Patronat Municipal de l'Habitatge), de Barcelona Regional, del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, el Col·legi d'Enginyers, l'Escola Tècnica d'Arquitectura, el Col·legi d'Advocats de Barcelona així com diversos arquitectes. En total, el grup el formen una vintena de persones que es reuneixen de forma mensual.

Lluita contra l'emergència habitacional

L'actual govern lluita contra l'emergència habitacional amb diferents fórmules, com ara preveient aquests casos amb la implantació d'ajuts al lloguer, mediació i acompanyament i construint nou habitatge públic, com el que es projecta a l'Illa Glòries, en una de les «millors parcel·les de propietat pública» de Barcelona, en paraules del regidor d'Habitatge i regidor de Sant Martí, l'arquitecte Josep Maria Montaner. Des de les associacions de veïns de Glòries creuen que aquesta promoció de lloguer social pot «marcar una pauta» de millora en la qualitat d'aquest tipus d'habitatge i l'entorn en què s'insereix, en aquest cas, davant del gran parc verd que s'ubicarà a la plaça de les Glòries.

La innovació s'aplica des del comitè en els camps de la contractació, els concursos o les relacions institucionals, entre d'altres. Alguns dels temes que tracta el grup són els criteris en els plecs de contractació quant al disseny, ús de nous materials i incorporació de clàusules socials; l'estudi de la situació dels solars i l'adequació de les localitzacions; les construccions de noves tipologies d'habitatges que donin resposta a col·lectius concrets; la generació d'energia i sostenibilitat dels edificis tant en la seva construcció com durant la seva vida o la potenciació i la redefinició dels usos dels espais comuns i de les plantes baixes dels edificis protegits.

Les noves polítiques habitacionals del consistori es poden resumir doncs en quatre eixos: Des del 2000prevenir i evitar que es produeixin llançaments, generar nova oferta de lloguer social i assequible, incorporar a aquest parc social habitatges buits (segons càlculs municipals, a la ciutat existeixen uns 31.200 pisos buits, uns 2.592 d'ells propietat de bancs), infrahabitatges o habitatges mal utilitzats i incentivar la rehabilitació i renovació d'immobles ja existents.

Participació activa del teixit veïnal

Des del  2000, quatre associacions de veïns dels voltants de Glòries (Fort Pienc, Sagrada Família, Poblenou i Clot-Camp de l’Arpa) participen activament en el procés de formació de la plaça. Per al veïnat, aquest punt cabdal de la ciutat  «no ha tingut solucions urbanístiques adequades» i, a més, compta amb una «necessitat d’habitatges socials i una mancança d’equipaments i transports» que s’està resolent  arran del Compromís del 2007.

Josep Mª Montaner (Regidor d'Habitatge): "Finalment veurem les Glòries ben resoltes"

L’Illa Glòries projecta una peça representativa de l’habitatge social de la ciutat. Obrirà camí per a futures promocions?   

En aquest mandat volem experimentar una nova manera de fer concursos  i obrir-los al màxim nombre d’equips d’arquitectes. En la primera fase d’aquest concurs internacional  s’escolliran de 10 a 12 equips passat l’estiu  i, posteriorment, es triaran quatre. Cada equip farà 1/4 part del projecte, i treballaran coordinats. Aquesta promoció serà un gran motiu per reflexionar sobre l’habitatge social del futur a Barcelona. Per a aquest Ajuntament, l’habitatge té una importància cabdal.

Podran participar equips d’arquitectes europeus i catalans i estudis d’arquitectura joves.

Volem que el concurs sigui una ocasió per transformar i innovar en sostenibilitat, flexibilitat, estalvi energètic o vida comunitària, alguns dels nous reptes que ha d’afrontar l’habitatge. El Comitè d’Experts per a la Innovació del Patronat de l’Habitatge administra actualment aquest propòsit pensant, debatent i posant en pràctica experiències noves. Actualment està molt centrat en el concurs de l’Illa Glòries, que es construirà durant els pròxims 3-4 anys, i aviat en Porta Trinitat.  En aquest mandat també es farà un altre concurs, el del Pla Urbanístic per Vallcarca.

La transformació de les Glòries  ja està donant fruits?

En els 150 any del Pla Cerdà a Glòries, mai s’havia resolt bé, però en uns 8 anys veurem per fi la plaça ben resolta amb un parc, equipaments i tràfic menys visible, fruit d’un consens ciutadà i polític.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento