Nola fou cuiner de la cort reial catalana, instal·lada durant decenis a Nàpols, la capital del regne de Nàpols, un dels set Estats de la Confederació de Catalunya-Aragó. En aquell moment, Nàpols i Roma (i Constantinopla) eren les ciutats més grans, més riques i més cultes del món occidental. El cuiner de la cort napolitana, si era bo, podia ser un gran cuiner. Tant com podia ser-ho el cuiner, a Roma, dels Papes Borja originaris de Xàtiva. De fet, a Nàpols i a Roma es produí un gran salt en l’art de confegir els menjars. S’hi combinaren les tradicions culinàries locals amb la gran cuina medieval catalana. A València i a Catalunya, els cuiners –i, en general, la societat, tal com es pot detectar a Com usar bé beure e menjar (1384), de Francesc Eiximenis– havien integrat a la cuina tradicional mediterrània, perfectament difosa pels romans, molts productes alimenticis totalment desconeguts a Europa: els que els àrabs havien portat de l’Índia i de la Xina. La cuina catalana, amb empelt àrab, saltant de València a Roma, esdevindria la cuina més rica, més variada, més elaborada d’Europa. S’hi començaven a combinar admirablement els productes de l’horta i del secà, els fruits del mar i de la muntanya, el salat i el dolç, la tradició grecoromana i les aportacions de les societats de l’Àsia meridional, vehiculades pels àrabs.
Per saber-ne més: Josep Lladonosa : El gran llibre de la cuina catalana. Barcelona, Empúries, 1991.
Comentarios
Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.
Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios