Les biblioteques de Barcelona, Girona, Reus i Sant Joan Despí celebren 'Sang Jordi' donant sang

  • Fins al pròxim dissabte, diferents biblioteques acolliran una marató de donació de sang.
  • A aquesta iniciativa impulsada pel Banc de Sang i Teixits s'han sumat diferents escriptors protagonistes d'aquesta Diada.
  • Entrevistem a un d'ells, l'il·lustrador barceloní Enric Corominas, que crea portades per als llibres de la saga 'Joc de Trons'.
Sanitaris preparant els estris de la campanya de donació de sang per Sant Jordi, a la biblioteca Sagrada Família de l'Eixample.
Sanitaris preparant els estris de la campanya de donació de sang per Sant Jordi, a la biblioteca Sagrada Família de l'Eixample.
ANNA ROCASALVA
Sanitaris preparant els estris de la campanya de donació de sang per Sant Jordi, a la biblioteca Sagrada Família de l'Eixample.

L'oferiment de la sang en forma de rosa és un símbol important a la llegenda de Sant Jordi, per aquest motiu, editorials, escriptors i biblioteques juntament amb el Banc de Sang i Teixits han impulsat la campanya La sang del drac va fer llegenda, vine a donar sang! a Barcelona, Girona, Reus i Sant Joan Despí. No en va, diu la llegenda que de la sang del drac va brollar un roser del qual el cavaller en va collir una rosa per oferir-la a la princesa.

Entre el 18 i el 23 d'abril biblioteques d'aquestes localitats catalanes acullen col·lectes de donació de sang en una campanya que ja s'ha consolidat com una tradició més de la festa del llibre i la rosa des de fa quatre anys.

"Sant Jordi és una excusa per explicar que necessitem donants de sang", comenta Lluís Puig, Director Assistencial del Banc de Sang i Teixits a 20minutos, "Sabem que és un lloc inhabitual per donar sang però al associar-nos amb les biblioteques podem fer un obsequi al donant, cosa que normalment no podem fer". Durant aquest 'Sang Jordi' els donants són obsequiats amb un llibre, una rosa i la presència d'autors implicats en la campanya com ara David Nel·lo, Màrius Serra, Maria Mercè Roca o Genís Sinca.

Per a la Montse Sánchez, bibliotecària de la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte, l'experiència és positiva, ja que el Banc de Sang i Teixits pot aprofitar l'afluència d'aquest espai, que sol ser d'unes 1.200 persones, i la biblioteca pot promocionar la lectura amb la presència dels escriptors implicats en la campanya.

Aquest és el cas d'Òscar Alonso, donant des dels 16 anys, que ha vingut a donar sang i a conèixer a Enrique Corominas, l'il·lustrador convidat aquest matí a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. "He donat més de 20 vegades però és una cosa natural per a mi", explica, "és una forma d'ajudar amb el poc que tinc a metges i pacients".

Enrique Corominas, 'il·lustrador d'espòilers'

Enrique Corominas és un il·lustrador barceloní, guanyador del premi nacional de còmic Zona 84 i autor d'historietes en nombroses revistes i àlbums als Estats Units, França, Itàlia i Espanya. En l'actualitat il·lustra per a l'editorial Gigamesh els llibres de la saga Cançó de Gel i Foc, de George R.R. Martin, i treballa en una exposició sobre el personatge Dorian Gray per a la galeria i editorial francesa Daniel Maghen. 20minutos parla amb l'il·lustrador català sobre sang, dracs i Joc de Trons:

Creus que tens sang de drac o de cavaller?

És una pregunta difícil i no sé cap on decantar-me. Crec que, menys sang blava, m'és igual si de drac o cavaller.

Com s'arriba a ser l'il·lustrador de les portades dels llibres de Joc de Trons?

Fa 12 anys es va publicar a Espanya el primer llibre, Joc de Trons, i jo feia portades per a Planeta, de novel·les de ciència-ficció fins a manuals sobre com lligar; i també treballava per a l'editorial Gigamesh. En aquell moment ho vam viure com un encàrrec més, però l'editor ja confiava en que tindria un cert èxit perquè coneixia a George R.R. Martin i era molt fan d'ell. Quan vaig fer la primera portada ni tan sols m'havia llegit el llibre, però després ho vaig fer i em vaig enganxar. Quan el primer llibre va sortir, es va esgotar molt de pressa, i es van succeir les reedicions, el moviment fan, els fòrums a internet... I la sèrie va ser un bum absolut.

Quan s'està traduint un nou llibre de Joc de Trons et passen els capítols més importants per inspirar-te...

Els capítols que són més característics del llibre, sí. Tenim diferents criteris a l'hora de fer les portades perquè han passat ja molts anys. Des de decisions que al principi semblaven factibles, com que les portades dels llibres fossin una escena del llibre anterior, fins al criteri que cada portada fa referència a una "casa" diferent. Per exemple, hi ha una edició en tapa dura, on la sobrecoberta és l'escut del personatge que apareix a la portada. Això ho havíem mantingut fins que el mateix George R.R. Martin ens va demanar un disseny específic de la portada de Dansa de Dracs, i si t'ho demana ell doncs...

Coneix a George R.R. Martin?

L'última vegada que George R.R. Martin va venir a Espanya va ser per al Celsius, un festival de gènere fantàstic que es realitza a Avilés, i va coincidir amb el moment que estava a punt de sortir el seu llibre Dansa de Dracs. Jo li vaig preguntar a l'autor que què li agradaria veure il·lustrat en la portada i ell em va contestar que volia veure a Daenerys a lloms d'un drac. Tothom ens va voler assassinar per haver fet un espòiler tan gran en la portada però va ser tot cosa de l'escriptor, per això em dic a mi mateix 'il·lustrador d'espòilers', de broma.

Quin és el teu personatge favorit de la saga?

No sóc massa original. Tyrion Lannister és el meu favorit tot i que els secundaris també tenen la seva gràcia, però jo crec que es nota molt que Martin es veu molt reflectit en Tyrion. A més, és molt divertit i el rotllo irònic que té dona molt joc per fer dibuixos.

I un personatge femení?

Tinc moltes esperances posades en Sansa, que és el típic personatge del primer llibre, que tothom odiava més o menys però que està canviant de forma cada cop més interessant. Crec que aquesta és la gràcia que té la saga, veure els personatges evolucionar (Bé, els que l'autor no ha matat encara).

Amb el nou llibre Vents d'Hivern, la gent que et coneix no et demana que els hi expliquis què passa en la trama?

És molt divertit. A la llibreria tenim un cartell que posa: "No, no sabem quan sortirà Vents d'Hivern" i també vam fer unes samarretes amb el mateix logo i una espècie de comptador que va calculant la gent que ens ho pregunta. Però a nosaltres ens arriba el llibre quan està pràcticament a punt de ser publicat en anglès, així que si ets molt fan i no pots esperar ja el tens al mercat. Però per a qui no ha llegit la versió original en anglès, doncs sí que anem mínimament avançats.

Què et sembla la idea de fer donacions de sang en una biblioteca?

Em sembla genial. Com més accessible i senzill per tal que vingui la gent doncs molt millor. A més, el maridatge entre 'sang i llibres' casa fenomenal. S'hauria de recollir tota la sang que es vessa a Joc de Trons, posar-la en un potet i fer alguna cosa positiva amb ella.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento