Es reactiva el desallotjament de 600 famílies de Barcelona afectades per plans urbanístics

  • L'Ajuntament torna a engegar processos d'expropiació que havien quedat aturats durant la crisi.
  • La Colònia Castells, la Font del Gos, el Raval Sud i la Sagrada Família estan entre les zones afectades.
  • Algunes famílies han deixat casa seva en els darrers mesos i d'altres ho faran properament.
Els veïns dels blocs dels números 239 i 241 d'Entença s'oposen a que els desallotjin.
Els veïns dels blocs dels números 239 i 241 d'Entença s'oposen a que els desallotjin.
M.M.
Els veïns dels blocs dels números 239 i 241 d'Entença s'oposen a que els desallotjin.

Coincidint amb l’aparició de veus que afirmen que la crisi econòmica comença a remetre, l’Ajuntament de Barcelona està reactivant els processos per desallotjar veïns de diferents barris que viuen des de fa anys en pisos afectats per projectes urbanístics que havien quedat aturats durant la recessió.

Hi ha centenars de famílies que han hagut de deixar casa seva en els darrers mesos i dies o que ho hauran de fer en un futur pròxim, prop de 600 entre les unes i les altres, de zones com la Colònia Castells de les Corts, la Sagrada Família, el Raval Sud o la Font del Gos d’Horta.

A la primera, una illa de cases petites barates que ja han començat a anar a terra, aixecada als anys 20 per acollir els obrers de la fàbrica de vernissos Castells, l’Ajuntament té previst que "tots els reallotjaments" estiguin enllestits "a finals del 2017", segons el Districte de les Corts.

Queden 38 famílies vivint a les casetes i 43 a dos edificis de pisos del carrer Entença que, tot i que daten dels anys 50, també estan afectats, perquè queden "fora de l’alineació" de la via. Els veïns d’aquests dos blocs es neguen a abandonar casa seva. "Ens reallotjaran en pisos de 60 metres quadrats i els nostres en tenen 100 i la majoria som gent gran que no estem en condicions de canviar d’habitatge", explica la Margarida Marsal, una veïna de 80 anys.

D’altra banda, el consistori està en converses amb els veïns de la Sagrada Família afectats pel vial Mallorca-Aragó que es farà amb vistes al 2026. Fonts del districte de l’Eixample afirmen que "es treballa amb la voluntat" de reduir de 400 a 150 els habitatges que hauran d’anar a terra, però que "falta fer un concurs que ho ha de definir tot".

Joan Itxaso, de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, explica que això es pretén aconseguir fent el vial amb diferents amplades. "Demanem que els reallotjaments es facin a l’entorn i sense cost per nosaltres", apunta, i exigeix que el sòl per a equipaments que es perdrà a la finca d’Agbar del carrer Mallorca, on es preveu fer pisos pels afectats, es compensi a la zona de l’antic cine Niza.

A la Font del Gos, hi ha afectacions per un pla urbanístic de l’Ajuntament, perquè existeixen cases en l’àmbit del Parc de Collserola i pel projecte del túnel d’Horta. "Volem que els veïns que se n’haurien d’anar com a conseqüència del pla municipal i es volen quedar ho puguin fer", apunten des del Districte.

Raul Ferrando, president de l’Associació de Veïns de la Font del Gos, demana que s’eliminin els tres tipus d’afectacions a la zona, que perjudiquen "entre 110 i 120" cases des de fa més de 60 anys. Es queixa que, com a conseqüència de la situació, "l’Ajuntament no inverteix en el barri" i tampoc dóna "permisos d’obra per reparar els habitatges".

Cinc mesos en un hotel

Una trentena de veïns que van haver de deixar el seu pis al carrer Santa Rosalia, a la Teixonera, per problemes estructurals de l’edifici, encara viuen, cinc mesos després de ser desallotjats, en un hotel del barri del Coll. Reclamen una valoració justa dels seus antics habitatges a l’hora de determinar la indemnització per l’expropiació i denuncien que les negociacions amb l’Ajuntament s’han encallat.

"El barri ha perdut els seu veïns i comerços"

"El barri ha perdut el seu veïnat i molts comerços", lamenta Eduardo de la Vega, president de l’Associació d’Amics de l’Arc del Teatre i Rodalies. La zona compresa entre aquest carrer del Raval Sud i els de Lancàster i Guàrdia està afectada des del 2000 per un projecte d’edificació per substituir blocs de pisos en males condicions que va quedar aturat per problemes de la constructora.

De la Vega explica que la majoria dels inquilins van marxar "entre el 2005 i el 2007" i que després els habitatges van ser ocupats. "Fa dues setmanes van desallotjar les úniques dues famílies inquilines que quedaven al número 15 de Guàrdia i els ocupants del 24 de Lancaster", apunta el veí.

Des de l’Ajuntament afirmen que els edificis dels números 15, 17 i 19 de Guàrdia s’enderrocaran "en els propers dies" i que la idea és construir promocions privades en el seu lloc.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento