La fira del mòbil dispara preus, omple hotels i reforça el transport i l'antipirateig a Barcelona

  • Els allotjaments turístics esperen fer el ple, amb preus fins a quatre cops més cars.
  • S'habilita un pàrquing de vehicles de lloguer amb conductor per tenir més controlats els taxis il·legals.
  • La despesa per persona als restaurants d'alt nivell es triplica.
Un grupo de participantes inmortaliza su visita al Mobile World Congress a su llegada al recinto de Gran Via de Fira Barcelona.
Un grupo de participantes inmortaliza su visita al Mobile World Congress a su llegada al recinto de Gran Via de Fira Barcelona.
ANDREU DALMAU / EFE
Un grupo de participantes inmortaliza su visita al Mobile World Congress a su llegada al recinto de Gran Via de Fira Barcelona.

Des d’aquest dilluns i fins dijous, a Barcelona li toca mostrar la millor cara, doncs milers de persones d’arreu amb poder adquisitiu elevat han arribat cridats pel Mobile World Congress (MWC), esdeveniment que deixa molts diners.

I és que els hotels i els restaurants d’alt standing s’omplen, les botigues multipliquen vendes, els taxis van buscats i els transports pirates intenten emportar-se un pessic, tot i que, enguany, hi ha mesures antipirateig. Els preus dels allotjaments es disparen, els locals de restauració i el comerç atenen clients que gasten més i el cost de les carreres del taxi arriba a duplicar-se com a conseqüència de l’augment del trànsit.

El Gremi d’Hotels de Barcelona espera una plena ocupació demà i passat, les dues jornades centrals de la fira de mòbils, i que rondarà el 95% avui i dijous. Als pisos que es lloguen per dies, amb un preu mig per persona de 71,75 euros, es frega el 90%,  diu l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona.

Que en els allotjaments no hi càpiga ja gairebé ni una agulla s’explica pels 90.000 assistents que espera el Mobile World Congress, 5.000 més que l’any passat, que generaran 436 milions d’euros a la ciutat i l’àrea metropolitana –el 2014 es van recaptar 397 milions– i ha generat 12.672 llocs de treball temporals, segons l’organització.

L’augment de la demanda hotelera fa que els preus estiguin pels núvols. A l’hotel W, per exemple, una habitació Cozy costa uns 975 euros aquest dimecres, mentre que el mateix dia de la setmana vinent, 200 euros. A l’hotel Omm, els mateixos dies, una habitació Omm King  passa de 475 a 188 euros.

Els restaurants, segons el Gremi, no apugen els preus, però multiplicaran el calaix. D’una banda, perquè "l’ocupació en els de més alt nivell és pràcticament del 100% i hi ha reserves amb gairebé un any d’antelació". De l’altra, perquè "la despesa per persona s’arriba a triplicar". "Van amb la targeta d’empresa i es poden deixar entre 200 i 500 euros per comensal, en funció de les begudes", asseguren. L’Associació  de bars, restaurants i oci de Barcelona preveu que el sector facturi aquests dies 110 milions.

José María Sánchez, del Sindicat del Taxi, explica que per primer cop "s’ha habilitat un pàrquing" per a vehicles de lloguer amb conductor al recinte, fet que permetrà a la Urbana tenir-los identificats i diferenciar-los dels taxis pirata.

El sector espera que la demanda creixi "entre un 10% i un 15%" respecte al MWC del 2014. El preu de les carreres entre la Fira de la Gran Via i la plaça d’Espanya, "d’uns 8 o 10 euros", pot arribar als 20 aquest dies.

Reforç del transport

FGC ha incrementat en 30 les circulacions diàries de la L8, que uneix la Pl. Espanya i Europa/Fira, ha doblat la capacitat dels trens –de tres a sis cotxes– i ha redissenyat la mobilitat en els vestíbuls de les estacions. El MWC ha contractat a TMB un bus especial que unirà el recinta firal de la Gran Via i Montjuïc i una llançadora entre Pl. Espanya i el recinte de l’Hospitalet.

Renfe incrementa "en més de 5.000, un 10%" les places de l’AVE Barcelona-Madrid.

Reforç de la seguretat

La Guàrdia Urbana de Barcelona, amb la col·laboració de la de L’Hospitalet i els Mossos, té preparat un dispositiu de reforç de la seguretat i la mobilitat. El cos de la policia local desplegarà els seus agents a l’entorn de la plaça d’Espanya, Montjuïc, la Fira, la Gran Via, i els llocs on hi hagi actes relacionats amb el MWC.

La Urbana i els Mossos també incrementaran la vigilància al transport públic i activaran l’Operació Xarxa al metro al màxim nivell per evitar delictes.

Els fundadors de Facebook i Wikipedia, entre les cares conegudes

El Mobile World Congress d’enguany s’estrena avui amb les xerrades de dos dels ponents més esperats: el fundador de Facebook, Marc Zuckerberg, que repeteix després de l’edició passada, i el responsable d’Android a Google, Sundar Pichai. A la fira de mòbils també hi seran, entre d’altres, Jimmy Wales (creador de la Wikipedia), Mitchel Baker (Mozilla), Ken Hu (Huawei), Hans Vestberg (Ericsson) i Ajay Banga (mastercard).

La connectivitat, segons va explicar el conseller delegat de l’organitzadora GSMA, John Hoffman, serà un dels eixos centrals d’enguany, i també hi haurà espai per aplicacions mòbils per a cotxes i wearables, és a dir, dispositius que es poden portar, com rellotges o braçalets.

Com l’any passat, se celebrarà el 4 Years from Now, un esdeveniment dedicat a l’intercanvi entre emprenedors i empresaris del sector, a través de xerrades i tallers.

Els organitzadors del congrés apunten que participaran més de 1.800 expositors en un espai de 98.000 metres quadrats destinat a mostres i reunions. 167 empreses seran espanyolers –18 més que l’any passat– i d’aquestes, 95 seran catalanes, 16 més que en l’edició del 2014. Hi haurà delegacions de 160 governs i un total de 4.000 periodistes acreditats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento