Els habitatges de l'entorn metropolità es posen guapos

  • 22.212 persones gaudiran de les subvencions i actuacions de reforma previstes.
  • L'Àrea Metropolitana de Barcelona financia una part de l'actuació a fons perdut.
  • Es busca generar activitat econòmica i llocs de treball en el sector de la construcció.
La instal·lació d’ascensors, una de les actuacions de rehabilitació amb un important component social.
La instal·lació d’ascensors, una de les actuacions de rehabilitació amb un important component social.
ACN/ARXIU
La instal·lació d’ascensors, una de les actuacions de rehabilitació amb un important component social.

El Consorci Metropolità de l'Habitatge ha pogut destinar a reformes la totalitat del pressupost previst en la primera convocatòria del Pla de Rehabilitació d'Habitatges Rejoveneix el teu edifici (de l'1 de setembre al 31 de desembre del 2014), dotat amb un total d'11,5 milions d'euros. 22.212 persones gaudiran de les subvencions i actuacions de reforma previstes.

El programa metropolità és de 30 milions d'euros, 23 dels quals van destinats a rehabilitació d'habitatge en dues anualitats d'11,5 milions cadascuna pels anys 2014 i 2015. Els 7 milions d'euros restants van a parar a subvencions per actuacions de millora urbana per ajuntaments.

Subvenció del 35% al 50% del cost de l'obra

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) financia una part de l'actuació a fons perdut i l'altre part és inversió privada dels propietaris. Les subvencions cobreixen entre el 35% i el 50% del cost de l'obra i s'han desenvolupat a través de la xarxa d'oficines d'atenció a l'habitatge i d'atenció al ciutadà dels municipis metropolitans per tal que els ciutadans puguin tramitar els ajuts a prop de casa i sense generar desplaçaments.

El Director General del Consorci, José Antonio Artímez, qualifica «d'èxit» el balanç de la convocatòria de  2014, que va obrir-se amb l'objectiu fonamental de «generar activitat econòmica i llocs de treball», sobretot, en un sector dels que més han patit per la crisi: la construcció. I, també , permet  millorar la qualitat de vida dels sol·licitants d'ajuts.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE),un 10% del parc d'habitatge de l'àrea metropolitana de Barcelona necessita algun tipus de reforma o millora. Per poder demanar l'ajut corresponent s'ha de comptar prèviament amb un informe d'idoneïtat, el qual expedeixen les entitats col·laboradores. Aquestes revisen que tota la documentació presentada sigui la correcta i emet l'esmentat informe.

Les 480 sol·licituts de la convocatòria de 2014 sumen 554 edificis i 8.885 habitatges. Els municipis amb major nombre de població són els que han tramitat més peticions, com ara L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat o Sant Joan Despí, entre d'altres.

Els sol·licitants poden seguir l'estat de la tramitació del seu expedient online, introduïnt a l'apartat d'ajuts del web www.cmh.cat el NIF i el número de l'expedient. En aquesta convocatòria, la ciutat de Barcelona no està inclosa, perquè actua el Consorci de l'Habitatge de Barcelona.

Tipus d'actuacions

Del total de 480 expedients, un 48% corresponen a actuacions de conservació (com ara arreglar façanes, teulades, baranes, humitats, terrats o baixants d'uralita o de renovació d'instal·lacions elèctriques) i eficiència ener-gètica;un 31% a habitabilitat(canvi de banyeres per dutxes per a gent gran o de l'amplada de les portes  per a persones en cadira de rodes); un 22% corresponen a accessibilitat:instal·lació d'ascensors (una de les obres més demandades d'aquest àmbit) i rampes.

Cultura d'eficiència energètica

Els ciutadans encara necessiten veure els beneficis reals a mig i llarg termini derivats d’actuacions de millora de d’eficiència energètica del seu pis. José Antonio Artímez, Director General del Consorci Metropolità de l’Habitatge, recorda que per portar a terme aquestes obres «els recursos econòmics del ciutadà són per a actuacions imprescindibles. Hem de ser conscients que una actuació d’eficiència energètica significa un sobrecost, que a mig i llarg termini produeix una millora del confort i un estalvi de la despesa».

Parc d’habitatge metropolità. L’àrea metropolitana de Barcelona té 1.291.831 habitatges i un total de 202.864 blocs de pisos particulars.

Segona convocatòria dels ajuts. S’obre al febrer de 2015.

Informació prèvia. A l’Oficina Local de l’Habitatge (OLH) de cada municipi de l’àrea metropolitana de Barcelona o bé a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) corresponent.

Personal dels ajuntaments. Actuen com a mediadors per tal que les comunitats de veïns arribin a consensos i acords.

Blocs amb necessitat de rehabilitació. Un 10,4% dels 202.864 blocs d’habitatge particular metropolitans (un total de 21.063).

Antiguitat dels edificis.Un 54,3% dels immobles metropolitans són anteriors a l’any 1971 (110.211) és a dir, tenen 44 anys d’antiguitat;33.071 es van construir entre els anys 1971 i 1980;19.546 es van edificar entre el 1981 i el 1990;25.754 es van aixecar entre els anys 1991 i 2001 i 14.282 es van erigir entre els passats anys 2002 i 2011.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento