Es doblen en un any els beneficiaris de la tarifa social de l'aigua de l'AMB

  • Les famílies adherides passen de 3.037 el 2013 a 6.007 el 2014.
  • La tarifa social preveu descomptes de fins a un 25% en la quota mensual.
  • Els talls d'aigua a persones que no poden fer front a la factura es redueixen de 14.000 a 1.400 en els últims 12 mesos.
La tarifa social de l'aigua permet que els beneficiaris puguin rentar i mantenir la higiene personal.
La tarifa social de l'aigua permet que els beneficiaris puguin rentar i mantenir la higiene personal.
ARXIU
La tarifa social de l'aigua permet que els beneficiaris puguin rentar i mantenir la higiene personal.

En temps de crisi econòmica, fer front a les factures de l’aigua s’ha convertit en un maldecap per a moltes famílies amb dificultats per poder arribar a final de mes. Per tal d’ajudar els ciutadans més vulnerables i lluitar contra l’anomenada pobresa energètica, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)  va aprovar, a finals de l’any passat, una tarifa social que preveu descomptes de fins a un 25% en la quota mensual.

Des de llavors, segons informa l’AMB, s’ha duplicat el nombre de llars beneficiades per aquesta bonificació. Si el 2013 va acabar amb un total de 3.037 famílies adherides a la tarifa social; al setembre del 2014, últim mes del que es disposa d’un recompte de dades, n’hi havien ja 6.007. En valors percentuals, l’increment és d’un 198%.

"El nombre de llars beneficiàries s’ha doblat gràcies a la difusió", apunta Martín Gullón, director de Serveis del Cicle de l’Aigua de l’AMB, que explica que aquest organisme públic ha fet "una campanya informativa" als ajuntaments metropolitans i que les companyies subministradores del servei "també estan informant els clients que tenen dificultats per pagar".

"Estem molt contents de la progressió que ha tingut la tarifa social de l’aigua, que fa que la quota sigui més justa. Volem que tothom que tingui dificultats per pagar s’adhereixi a aquesta bonificació", apunta Gullón. Fonts de l’AMB assenyalen que "davant la situació que un ciutadà metropolità declari, a la seva companyia subministradora o als serveis socials del seu Ajuntament, que no pot fer front a les factures o que, simplement, deixi de pagar, s’investiga si pot beneficiar-se de la tarifa social".

Pensionistes i aturats

El director de Serveis del Cicle de l’Aigua de l’AMB explica que aquesta tarifa és "d’aplicació" per a "titulars de contractes de subministrament per a ús domèstic" que "tinguin 60 anys o més i acreditin que són pensionistes del sistema de Seguretat Social per jubilació, incapacitat permanent o viduïtat i que percebin la pensió mínima". També hi tenen dret les persones "que acreditin que pertanyen a una unitat familiar en què tots els seus membres es troben en situació d’atur".  "Per gaudir d’aquesta bonificació hauran de ser beneficiaris del cànon social de l’Agència Catalana de l’Aigua", detalla Gullón.

Preus per a famílies nombroses

L’AMB també estableix una facturació especial per a habitatges amb més de tres persones. La tarifa de l’aigua està integrada per una quota fixa mensual i una variable, amb imports en funció del consum mesurat en trams. El primer tram, de fins a sis m3 al mes, s’incrementa en dos m3 per cada persona addicional. El segon, de més de sis i fins a nou m3, en tres m3. El tercer, de més de nou i fins a 15 m3, en cinc m3. El quart, de més de 15 i fins a 18 m3, en cinc m3, i el cinquè, a partir d’un consum superior a 18 m3, en 6 m3.

Puja l’import per a fons socials

En el cas de no poder fer front a les factures, també hi ha la possibilitat que els ajuntaments de cada municipi es facin càrrec del deute i de negociar ajornaments o pagaments mensuals amb les companyies subministradores, així com accedir a fons socials, que permeten a les companyies cobrir les factures de les llars de les persones més desfavorides econòmicament. Entre el 2012 i el 2014 ha augmentat significativament l’import acumulat destinat a finançar aquests fons. El 2012, la xifra rondava els 25.000 euros. El 2013, va saltar fins al voltant dels 450.000 euros. Aquest 2014 s’estima tancar amb un acumulat de 1.300.000 euros.

Es redueixen els talls d’aigua a les llars més pobres

Durant el procés en què es valora si una llar té dret a la tarifa social o a un fons social, l’AMB no dóna autorització per tallar el subministrament i tampoc ho fa si finalment es considera que el ciutadà afectat és prou vulnerable com per poder accedir a aquestes ajudes. Aquest protocol, aprovat al Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per garantir aquest bé bàsic i imprescindible, ha reduït significativament els talls d’aigua a les llars metropolitanes.

Per exemple, el 2009, abans d’implementar-lo, hi van haver 39.000 talls al territori metropolità. El 2013, el primer any de funcionament, la xifra es va reduir fins a 14.000. Aquest 2014, segons les últimes estimacions, està previst que es tanqui amb 11.400 talls.  

Mostrar comentarios

Códigos Descuento