Tallers i activitats en la Setmana Europea de Prevenció de Residus

  • La Setmana Europea de Prevenció de Residus se celebra a un total de 28 països.
  • L'AMB organitza diverses activitats per fomentar la reutilització d'objectes.
  • Entre les activitats hi ha mercats d'intercanvi i el Gran Dinar.
Els mercats de segona mà i intercanvi, com aquest als Encants, ofereixen una gran oportunitat per reciclar tot tipus d'objectes.
Els mercats de segona mà i intercanvi, com aquest als Encants, ofereixen una gran oportunitat per reciclar tot tipus d'objectes.
Josep Masferrer
Els mercats de segona mà i intercanvi, com aquest als Encants, ofereixen una gran oportunitat per reciclar tot tipus d'objectes.

Arriben dies ideals per sensibilitzar-se sobre el respecte al medi ambient i prendre part activa per cuidar-lo. I és que el proper dissabte, 22 de novembre, comença la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que s’allargarà fins al diumenge dia 30. Donar a conèixer les estratègies per prevenir-los i millorar el comportament quotidià dels ciutadans per aconseguir una disminució d’aquestes restes són alguns dels grans objectius d’aquest esdeveniment, que se celebra a un total de 28 països de la Unió Europea.

Dins d’aquest marc, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que gestiona els residus dels 36 municipis metropolitans, organitza diverses activitats per fomentar la reutilització d’objectes i evitar el malbaratament dels aliments.

Reutilització

Intercanvi de roba. Reparat, el local de l’ AMB de Sepúlveda 47, a Barcelona, acollirà la campanya Renova la Teva Roba, promoguda per associacions i equipaments municipals amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Gràcies a aquest projecte, els ciutadans poden portar peces del seu vestuari a a qualsevol dels punts d’intercanvi que hi han a la ciutat i obtenir així renoves, que podran canviar per roba que els agradi més en un altre punt.

Nou centre d’intercanvi entre particulars. També al local Reparat –on a través del projecte Reparat millor que nou es pot aprendre a fer reparacions sencilles per reutilitzar objectes– començaran les obres d’ampliació per acollir el futur Centre d’Intercanvi entre Particulars, que s’inaugurarà  al gener del 2015. Estarà obert de dilluns a divendres durant la tarda.

Tallers del Reparat Itinerant. Durant la Setmana, es faran també diversos tallers d’autoreparació als municipis metropolitans. Es tracta del Reparat Itinerant, una ampliació de la iniciativa Reparat millor que nou.

Mercats d’intercanvi. L’AMB promociona i dona suport als mercats d’intercanvi de l’àrea metropolitana. El dia  22 n’hi haurà a Cornellà i la Palma de cervelló; el 23, a Sant Feliu de Llobregat, Gavà, Tiana, Barcelona i Castellbisbal; el 29, a Castelldefels i Corbera de Llobregat, i el 30, a Pallejà, Badalona, el Papiol i Sant Andreu de la Barca. Al lloc web www.millorquenou.cat es pot consultar el calendari de les activitats de reutilització.

Aprofitament d’aliments

Estand contra el malbaratament. L’AMB posarà en marxa l’estand Bon Aprofitament, de caràcter ambulant i centrat en la prevenció del malbaratament alimentari. Aquest estand anirà voltant pels municipis de l’àrea metropolitana.

Gran Dinar. Dissabte 22 se celebrarà a la plaça dels Àngels el Gran Dinar, el primer àpat gratuït i multitudinari a Catalunya i a Espanya preparat amb aliments recuperats. L’organitza la Plataforma Aprofitem els Aliments i l’AMB hi col·labora.

Web sobre l’aprofitament. L’AMB posa en marxa el web www.amb.cat/bonaprofitament, que inclou consells i receptes. A partir del 2015, també hi haurà vídeos.

Cada ciutadà malbarata 35 quilos de menjar a l’any. Segons l’Agència de Residus de Catalunya, al territori català es llencen, cada any, més de 260.000 tones de productes alimentaris que podrien ser aprofitats, xifra que es tradueix en 35 quilos per persona i any. L’AMB aposta per investigar la problemàtica del malbaratament alimentari i convoca cada any ajuts a la recerca universitària (3.000 euros per a projectes i 700 euros per a la direcció). L’impuls d’accions per potenciar l’aprofitament és una estratègia essencial per assolir l’objectiu de reduir la fracció orgànica en un 2% el 2016, com planteja el Programa Metropolità  de Gestió dels Residus Municipals.

Tot allò que cal saber per fer un bon reciclatge

Des que l’organització ecologista Greenpeace va popularitzar les tres R (reducció, reutilització i reciclatge), hi ha unes normes bàsiques de comportament que tot bon ciutadà ha de seguir per tenir cura de l’entorn i adoptar costums de vida diària més sostenibles.

Reutilització. Abans de desprendre’t de qualsevol cosa, pots buscar empreses o associacions que recullin objectes usats per reutilitzar-los. La roba també es pot vendre o donar a botigues de segona mà o a persones que la necessitin.

Reparació. Fer un curs de restauració de mobles vells pot ser una forma divertida de lluitar per la prevenció de residus. També pot ser útil aprendre a fer reparacions senzilles d’electrodomèstics. L’AMB organitza activitats de reparació.

Aprofitament del menjar. Abans de llençar els aliments hem de pensar si poden servir per alguna cosa. El pa sec ratllat, per exemple, es pot utilitzar per fer farina de galeta. S’ha de menjar abans el que tingui data de caducitat més curta.

Elecció de productes sostenibles. És aconsellable seleccionar productes sostenibles i  reutilitzables a l’hora de comprar. Les bombetes de baix consum en són un exemple. D’altra banda, s’han d’evitar els productes sobreembolcallats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento