El CEIP Encants estrenarà al 2015 el seu innovador edifici a Glòries

  • El nou centre escolar començarà a funcionar a l'inici del proper curs 2015-2016.
  • El projecte ha estat una llarga reivindicació de pares, infants i professorat.
  • Les cinc plantes del col·legi donaran cabuda a 450 alumnes d'entre 3 i 12 anys.
Imatge de com serà el pati del nou edifici de la innovadora escola barcelonina CEIP Encants, a l'entorn de la plaça de les Glòries.
Imatge de com serà el pati del nou edifici de la innovadora escola barcelonina CEIP Encants, a l'entorn de la plaça de les Glòries.
AMB
Imatge de com serà el pati del nou edifici de la innovadora escola barcelonina CEIP Encants, a l'entorn de la plaça de les Glòries.

El CEIP Encants estrenarà un nou edifici coincidint amb l'arrencada del proper curs 2015-2016. Els alumnes d'aquest col·legi, ubicat al carrer Castillejos, 180, estan seguint les classes del present curs en uns mòduls prefabricats a l'espera de la finalització de la construcció de l'esperat immoble, una llarga reivindicació de pares, infants i professorat.

Les noves instal·lacions es construeixen al costat Llobregat del carrer, a la cantonada amb Consell de Cent i Cartagena. Els treballs van començar el passat mes de juliol.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) inverteix 4,3 milions d'euros en la nova escola, que ocuparà 4.149 metres quadrats distribuïts en cinc plantes i que donaran cabuda a 450 alumnes d'entre 3 i 12 anys, repartits en dues aules per curs acadèmic (des de P3 a 6è de Primària). La il·luminació natural serà predominant a la nova construcció, que incorporarà un gimnàs i una sala d'actes. El verd del pati entrarà en l'edifici gràcies al seu caràcter obert amb terrasses.

Comissions mixtes de mestres, familiars i l'AMB

Tot el procés participatiu previ a la definició del projecte s'ha dut a terme mitjançant comissions mixtes de mestres i familiars amb l'AMB, que ha estat sensible a les seves demandes. «Els pares han ajudat molt a dissenyar els espais i vestir els ambients», explica la cap d'estudis del col·legi, Noa Padín, que afegeix que, en aquesta espiral de col·laboració, l'encarregat de la comissió d'obres de l'AMPA, David Sebastian (pare de dos alumnes del mateix centre), acompanya al professorat a les reunions de seguiment de les obres amb elsarquitectes de l'AMB i amb el Consorci d'Educació.

El CEIP Encants és una de les dues úniques escoles no directives de Barcelona, una metodologia pedagògica que té antecedents similars a les ciutats de Manresa, Ripollet i Banyoles. L'altra centre de Barcelona és el de Congrés Indians.

Les aules se substitueixen per ambients on l'alumnat pot aprendre de forma pràctica i construïnt la seva pròpia experiència formativa i vital. La relació amb els professors és molt directa i els espais comuns són una extensió més de les aules. Aquest programa pedagògic diferent busca «l'estimulació i l'interès dels nois i noies», explica la directora del centre, Agnès Barba. «L'edifici s'ha dissenyat per poder-se reformular cap a la metodologia emprada per l'escola tradicional», assenyalen des del Servei d'Obres de l'AMB.

El CEIP Encants pertany al grup de construccions emblemàtiques de l'entorn de la   plaça de les Glòries i se sumarà, un cop estigui en marxa el 2015, al conjunt d'obres singulars, com ara la Torre Agbar de l'arquitecte francès Jean Nouvel, la seu del DHUB o el nou Mercat dels Encants.

Una escola pionera

Els treballs de construcció del nou edifici del CEIP Encants van començar el passat mes de juliol i estan respectant els terminis de finalització de les obres. Actualment, s’està aixecant el sostre de la tercera planta, que ja sobrepassa l’alçada de la tanca exterior. L’escola funcionarà durant tot aquest curs en barracots, una estructura que dificulta el desenvolupament de les característiques pedagògiques especials amb les quals treballa aquesta escola, pionera a la ciutat de Barcelona.

El pati comptarà amb arbres seleccionats pel projecte d’urbanització del centre i que promoguin entre els nens la convivència diària amb la natura en l’entorn  d’aprenentatge. Els arbres que es plantaran seran garrofers i oliveres, amb la intenció d’estimular les habilitats motrius dels petits. Les flors ajudaran a interpretar la temporalitat i les estacions de l’any.

La pell exterior de la façana s’ha fet amb porositat per facilitat el control llumínic i aportar llum i menys despesa elèctrica, però els nens no queden en cap cas exposats a les mirades exteriors.

Les cinc plantes de l’edifici del nou CEIP Encants incorporaran aules especials i un menjador amb cuina i una consergeria a la planta baixa. Alguns passadissos esdevindran espais de relació docent. Educació Infantil estarà ubicada en la planta baixa i en la primera planta. A l’última estaran el gimnàs i la sala d’actes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento