Injecció de 30 milions d'euros per a la rehabilitació d'edificis a l'àrea metropolitana de Barcelona

  • El programa 'Rejoveneix el teu edifici' busca millorar el parc d'habitatges de 35 municipis metropolitans.
  • Les obres crearan llocs de treball i milloraran les condicions d'habitabilitat i d'eficiència energètica.
  • El pla forma part d'un programa més ampli, dotat amb 160 milions, de l'AMB per ajudar els ajuntaments en temps de crisi.
Vista del barrio de La Mina de Sant Adrià de Besòs.
Vista del barrio de La Mina de Sant Adrià de Besòs.
ARCHIVO
Vista del barrio de La Mina de Sant Adrià de Besòs.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) subvenciona per primer cop amb 30 milions d'euros, a través del Consorci Metropolità de l'Habitatge, el programa de rehabilitació d'immobles Rejoveneix el teu edifici, per tal de millorar el parc d'habitatges d'un total de 35 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) indica que el 10% dels 200.000 blocs de pisos de l'àrea metropolitana (d'un total de 36 municipis) requereixen algun tipus d'actuació de millora. La xifra suposa un total de 20.000 finques.

Les obres crearan nous llocs de treball i milloraran les condicions d'habilitabilitat. Dels 30 milions que s'hi destinen, 23 són per a edificis i 7 per a actuacions municipals.  Per primer cop, l'AMB reparteix directament els ajuts a fons perdut per rehabilitar façanes, estructures, millorar l'accessibilitat i l'eficiència energètica, l'amplada de les portes i per canviar banyeres per dutxes als pisos que ho necessitin, així com per a la millora d'espais públics. La subvenció és d'entre el 35% i el 50% del cost total amb possibilitat d'augmentar l'import si es porta a terme més d'una reforma.

Per al director general del Consorci Metropolità de l'Habitatge, José Antonio Artímez, «la conservació i rehabilitació d'edificis i habitatges genera més confort, més eficiència ener-gètica i, per tant, menor despesa. També permet obtenir habitatges més saludables i segurs». Artímez destaca també que aquests ajuts permeten  poder «eliminar les barreres arquitectòniques».

L'1 de setembre es va obrir la primera convocatòria, que finalitza el 31 de desembre i es dirigeix al programa de rehabilitació 2014-2015, amb vista a prorrogar-se fins al 2016. El proper gener s'iniciarà una segona convocatòria. L'AMB ha tractat de simplificar els tràmits amb pactes amb entitats com el Col·legi d'Aparelladors i el Col·legi d'Arquitectes i amb els ajuntaments. La sol·licitud dels ajuts s'ha de fer a la localitat on s'ubica la finca a rehabilitar. L'estat de l'expedient es pot seguir online (www.cmh.cat).

Aquest pla forma part d'un pla general dotat amb un total de 160 milions d'euros, que ha posat en marxa l'AMB per ajudar als ajuntaments metropolitans a minimitzar els efectes negatius de la crisi en edificis i zones públiques.

Requisits per rebre els ajuts

Els immobles que es vulguin adherir a aquesta línia de subvencions s'han d'haver construït abans de l'any 1981. No obstant això, s'acceptaran edificis més recents si aquests acrediten importants problemes estructurals.

Els blocs hauran de comptar, al mateix temps, amb un mínim de vuit habitatges i el 70% dels veïns han de ser residents habituals. Les condicions es poden adaptar o variar en funció de si en la finca viuen persones grans o amb discapacitat.

Es poden fer actuacions per al rejoveniment de l'edifici (ajut al finançament de la rehabilitació del bloc per fer-lo més segur i millorar la qualitat de vida dels habitants). En concret, els treballs que es poden finançar són l'adequació de les instal·lacions comuns d'aigua, gas o electricitat a la normativa vigent;la reparació d'esquerdes, aluminosi o humitats;la solució a problemes d'aïllament per reduir la despesa energètica; la substitució dels graons del vestíbul de la finca per una rampa;la instal·lació d'un ascensor si l'edifici no en disposa d'un o l'eliminació d'altres barreres arquitectòniques ol'adaptació de l'habitatge per a persones amb problemes de mobilitat reduïda.

Les sol·licituds es poden fer a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) o a l'Oficina Local d'Habitatge (OLH) del municipi de l'Àrea Metropolitana on s'ubiqui l'edifici que es vol rehabilitar. Més informació al web www.amb.cat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento