L'Ajuntament de Barcelona destina més de 7 milions d’euros per evitar desnonaments

  • L'Ajuntament de Barcelona ha dedicat des de l'inici del mandat 7.212.056 euros per evitar desnonaments.
  • A aquests recursos cal sumar els nous equipaments i recursos residencials per allotjar persones i famílies.
  • Per tal d'evitar la pèrdua de l'habitatge o bé no haver d'arribar a un procediment judicial s'està potenciant la mediació.
Pis en lloguer a Barcelona, on l’Ajuntament ha destinat més d’1 milió d’euros en ajudes per sufragar els rebuts i evitar desnonaments.
Pis en lloguer a Barcelona, on l’Ajuntament ha destinat més d’1 milió d’euros en ajudes per sufragar els rebuts i evitar desnonaments.
ORIOL BOSCH / ACN / ARXIU
Pis en lloguer a Barcelona, on l’Ajuntament ha destinat més d’1 milió d’euros en ajudes per sufragar els rebuts i evitar desnonaments.

L'Ajuntament de Barcelona ha dedicat des de l'inici del mandat 7.212.056 euros en polítiques destinades a reduir el número de desnonaments, una de les tragèdies més greus a les quals s'ha d'enfrontar la societat. D'altra banda, com a mesura de reparació del dany, aquesta quantitat està dirigida també a garantir l'allotjament a les persones i famílies que es queden sense habitatge

Mesures

Deutes. Entre les actuacions dutes a terme destaca l'increment del fons econòmic per atendre a les famílies que tenen deutes d'habitatge. El 2013 la partida va pujar fins a 1.244.458 euros.  A més,  s'han destinat 1.060.415 euros en concepte d'ajuda per a parament de la llar  per evitar que les famílies no contraguin un deute per impagament de subministres.

Evitar desnonaments. L'Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports ha aportat més de 2.350.000 euros l'any en ajuts per evitar desnonaments.

Subvencions. S'han ofert subvencions per valor de 1.162.248 euros per tal que el cost del lloguer dels habitatges del parc social barceloní no superin en cap cas el 30% dels ingressos dels inquilins.

Allotjament. S'han destinat 2.455.430 euros en allotjament temporal de persones i famílies vulnerables en pensions i hotels.

Equipaments

A aquests recursos cal sumar els nous equipaments i recursos residencials que s'han posat en marxa per allotjar persones i famílies que han patit una pèrdua de l'habitatge:

Gener del 2013. Es va obrir el primer Centre d'Allotjament Temporal Familiar al carrer Navas, amb un pressupost anual de 213.636 euros, destinat a acollir a famílies que han patit un desnonament o pèrdua sobtada de l'habitatge i que no disposen d'un domicili o bé que aquest no es troba en condicions adequades per a viure-hi.

6 de maig del 2013. Es va posar en marxa un nou equipament d'acolliment de persones soles i parelles sense nens al carrer Hort de la Vila. Amb una inversió de 1.971.272 euros anuals, suposa una millora en l'atenció i el seguiment social a les persones ateses, i una major qualitat de vida.

Noves promocions. A aquests equipaments se n'afegiran de nous properament, com un Centre d'Allotjament Temporal Familiar a Ciutat Vella i dues promocions d'allotjaments col·lectius protegits.

La mediació com a mesura alternativa

La mediació està destinada a evitar, en la mesura del possible, els procediments judicials de desnonament instats pels propietaris dels habitatges en aquells casos en els quals és possible arribar a una solució més satisfactòria per a l'arrendador i l'arrendatari. Per tal d'evitar la pèrdua de l'habitatge o bé no haver d'arribar a un procediment judicial s'està potenciant la mediació. Aquests últims anys ja s'ha emprat aquest mètodo a Barcelona en almenys un centenar de casos.

Atenció social

Davant una situació de desnonament, el més important és l'atenció a les persones. Per aquest motiu es va signar un acord amb el Jutjat Degà Barcelona, segons el qual el Servei d'Actes de Comunicació (SAC) dels jutjats del Civil envia una notificació prèvia als Serveis Socials municipals o bé fa una petició prèvia d'intervenció social, quan el llançament afecta a persones vulnerables. Des del març del 2013, també existeix un protocol en col·laboració amb el Tribunal Superior de Justícia, els col·legis professionals d'Advocats i de Procuradors i el Departament de Justícia. Des del 2011 existeix la Comissió Mixta sobre Llançaments d'Habitatges a la ciutat de Barcelona, de la que en formen part representants d'entitats bancàries, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, membres dels Col·legis d'Advocats i de Procuradors de Barcelona i d'entitats del Tercer Sector, així com de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento