L'augment de les multes no atura la sostracció de paper i cartró dels contenidors de Barcelona

  • Al 2013 es van recollir un 16% menys de residus al contenidor blau que l'Ajuntament atribueix a "robatoris" i als efectes de la crisi.
  • Per sisè any consecutiu les escombraries recollides han disminuït.
  • La Guàrdia Urbana va imposar l'any passat 3.607 denúncies, un27% més.
Contenidors de la ciutat de Barcelona.
Contenidors de la ciutat de Barcelona.
ARXIU
Contenidors de la ciutat de Barcelona.

Els grups organitzats de drapaires que s'enduen el paper i el cartró no han marxat de Barcelona, sinó que segueixen actuant tres anys després que es detectés un repunt del fenomen. Si bé és cert que s'han imposat més multes, el descens en picat dels residus recollits demostra que la sostracció del material dels contenidors blaus continua ben activa. L'Ajuntament parla d'una estabilització de l'activitat d'aquests grups.

L'any passat es van recollir a Barcelona 48.639 tones de paper i cartró, un 16% menys que al 2012. Des del 2008 el volum d'aquestes deixalles ha caigut a la meitat. El regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, va atribuir ahir un 10% d'aquest descens a «robatoris» i un altre 6% a la crisi, és a dir, al descens del consum i de l'activitat econòmica en general.

Més denúncies

Durant el 2013 la Guàrdia Urbana va imposar 3.607 denúncies contra les persones enxampades en el moment d'agafar el material de dins el contenidor blau, equipats amb furgonetes i camions. Són un 27% més, un increment que l'Ajuntament atribueix a un major control. Segons va indicar Puigdollers, «el sistema més eficient per reduir les incidències» és fer buidar la càrrega il·legal en una deixalleria municipal.

Les dades també indiquen que els barcelonins segueixen sense reciclar bé la fracció orgànica. Prop d'un 20% de les deixalles recollides al contenidor marró eren «impropis», una xifra que es repeteix des de fa anys. El principal error és el de llençar-hi els bolquers usats, que han d'anar al rebuig (contenidor gris).

Hi ha, però, un dubte molt estès i encara no resolt: on s'han de llençar els envasos amb restes de menjar? Puigdollers reconeix que «hi ha un debat tècnic» que s'haurà de tancar aviat i fa una crida a seleccionar les deixalles: «No és un caprici, és un comportament ètic», conclou.

Cada cop menys brossa

L'any 2013 es van recollir a Barcelona un total de 730.285 tones de residus, el que suposa un descens del 2,9% i el sisè any consecutiu de disminució del volum de deixalles.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento