La Generalitat elaborarà un pla per abaixar el preu del lloguer dels pisos protegits buits

  • Dels 3.264 pisos buits que hi havia fa més de tres anys al parc públic d'habitatge, actualment en queden 1.230, segons dades del Govern.
  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha fet l'anunci en el marc del ple monogràfic al Parlament sobre la pobresa.
  • Segons Vila, la Generalitat ha evitat al 2013 un total de 2.865 desnonaments.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, durant una intervenció al Parlament.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, durant una intervenció al Parlament.
Aleix Moldes/ACN
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, durant una intervenció al Parlament.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha avançat que s'està elaborant un pla per abaixar el preu del lloguer dels pisos buits del parc d'habitatges públics que actualment se situa en 1.200 amb l'objectiu de reduir aquest número. La rebaixa, en canvi, no afectarà el preu dels habitatges socials que actualment estan llogats.

El pla fixarà que la reducció del lloguer no serà igual per a tots els habitatges buits i es tindran en compte, entre d'altres factors, les característiques de la zona on estiguin situats. El Departament de Santi Vila espera donar els detalls del nou pla en les pròximes setmanes, segons ha informat durant el ple monogràfic sobre la pobresa al Parlament aquest dimecres.

El titular del Departament de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha explicat aquest dimecres durant la seva compareixença al Parlament que el Govern ha evitat al llarg del 2013 un total de 2.865 desnonaments.

Vila ha criticat la gestió del tripartit pel que fa als àmbits del seu Departament, així, ha defensat que el Govern ha aconseguit "engolir parcialment" el deute que hi havia en polítiques d'habitatge i que dels 3.264 pisos buits que hi havia fa més de tres anys en el parc públic d'habitatge, actualment en queden 1.230.

"No entenc com durant l'època de bonança econòmica no es va ser capaç de resoldre les patologies i dèficits més greus del barris més desfavorits", ha criticat el conseller que ha afegit que el Govern d'Artur Mas va seguir algunes de les remodelacions principals de la ciutat que havien quedat aturades. "Costa comprendre com en altres anys no van prioritzar el que tocava i mentrestant ens vam gastar 65 milions d'euros en millorar eixamples burgesos", ha sentenciat.

Vila ha dit que les polítiques socials d'habitatge són una de les prioritats del deu Departament, així com també garantir el dret a la ciutat i el dret a la mobilitat. Aquest any s'han destinat 58 milions d'euros a aquestes mesures, un 13% més que l'any passat, segons el conseller.

Finalment, el titular de Territori i Sostenibilitat ha dit que amb les iniciatives impulsades des del seu Departament, el Govern ha ajudat 19.000 famílies a pagar els subministraments bàsics.

Ajudes per al lloguer o la hipoteca

Els aturats de llarga durada podran demanar a partir d'aquest dijous una prestació d'entre 170 i 200 euros per pagar el lloguer o la hipoteca i evitar desnonaments. El Govern ha dotat aquesta partida amb set milions d'euros i calcula que beneficiarà a 4.000 famílies que tenen els seus integrants a l'atur des de fa més d'un any en el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Les persones que vulguin demanar aquesta ajuda hauran d'acreditar que el lloguer o la mensualitat de la hipoteca no supera els límits establerts en la convotòria i que els ingressos de la unitat familiar no superen en en 1,5 vegades l'Indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), que oscil·la entre els 995,97 i els 1.432,99 euros, en funció del nombre de membres i la població on viuen.

Más ajuts per a la reinserció

Tot i que el conseller de Presidència, Francesc Homs, va afirmar dimarts que no s'augmentarà la despesa, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anunciar que enguany el Govern incrementarà de cinc a deu milions d'euros la partida destinada a la inserció laboral dels beneficiaris de la Renda Mínima d'Inserció (RMI), que perceben 420 euros mensuals. Espera que entre 3.000 i 5.000 persones trobin feina amb aquesta mesura.

Puig ha destacat que el pressupost de la RMI arribarà als 173 milions d'euros, "l'import més elevat des de la creació d'aquest recurs", que l'any passat va tenir una dotació de 133 milions. A 28 de febrer, més de 62.000 persones de 25.000 famílies rebien aquesta ajuda. "Esperem arribar a les 70.000 persones y les 27.000 famílies aquest any", va afegir el conseller, qui va reiterar el seu compromís d'acabar la reforma de la RMI abans de finals d'any, com reclamen les entitats socials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento