Prop de la meitat de la recollida de residus orgànics es fa malament

Els ciutadans s’equivoquen i llencen altres materials a aquests contenidors. Es recicla un 31,4% de les escombraries.
Els contenidors de matèria orgànica cada vegada recullen més residus. Però aquesta recollida és de mala qualitat, ja que un 40% del que es tira en aquests compartiments són impropis, segons l’Ajuntament. De cada 100 quilos de matèria orgànica que arriba a l’ecoparc, més de 40 són en realitat plàstics o d’altres materials.L’any passat es van recollir 86.254 tones de residus orgànics, un 36% de les quals corresponen a llars i la resta a establiments comercials.

Els contenidors bicompartimentats distribuïts pels districtes de Nou Barris, Les Corts, Sant Andreu i Horta-Guinardó no acaben de quallar. El regidor de Serveis Urbans, Francesc Narváez, va reconèixer que els ciutadans tenen dubtes a l’hora de segregar la matèria orgànica.

De fet, l’Ajuntament està fent una prova pilot a Horta, que afecta 15.000 famílies, amb contenidors només per a matèria orgànica.

Més vidre, paper i plàstic

La dada positiva és el progressiu augment de la recollida selectiva. Un 31,4% de les 849.071 tones d’escombraries que es van generar el 2006 es van reciclar. Un 5% més que l’any anterior i un 165% més des del 2001.

Cada barceloní va segregar en un any, de mitjana, 53 quilos de paper i cartró, 16 de vidre, 8,8 d’envasos (plàstics i llaunes), 53,4 de matèria orgànica i 19,8 de mobles i trastos vells. L’augment més important va ser en la retirada d’envasos, un 11% més, seguit del vidre (+ 8,6%) i del paper i cartró (+ 8,4%).

Per ajudar a millorar encara més aquesta recollida selectiva, l’Ajuntament repartirà a les 720.000 llars de Barcelona tres bosses dels colors dels residus: blau, verd i groc. A més, cada una de les bosses porta impresa una llista dels residus que s’han de depositar a cada contenidor.

Aquesta campanya té un cost de 1,6 milions, la meitat dels quals els aportaran les empreses patrocinadores.

Es generen menys deixalles

Els barcelonins van produir l’any passat 849.071 tones de residus, 9.795 menys que el 2005. Això significa que cada ciutadà va generar de mitjana 1,45 quilos d’escombraries, si també es compten els residus de comerços, punts verds i mercats. Aquesta disminució, que percentualment no és molt significativa (1,1% menys) reflecteix, segons el regidor Francesc Narváez, un canvi d’hàbits i «un procés de contenció en la generació de residus». A l’àrea metropolitana cada ciutadà genera 1,44 quilos i a Catalunya, 1,64.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento