Les urgències tornen a saturar-se per la grip i les retallades

Una pacient rep el vaccí la grip al CAP Roger de Flor de Barcelona, coincidint amb el tret de sortida de la campanya de vacunació.
Una pacient rep el vaccí la grip al CAP Roger de Flor de Barcelona, coincidint amb el tret de sortida de la campanya de vacunació.
ORIOL CAMPUZANO / ACN
Una pacient rep el vaccí la grip al CAP Roger de Flor de Barcelona, coincidint amb el tret de sortida de la campanya de vacunació.

Lliteres pels passadissos, butaques en vestíbuls... i fins a 14 hores d'espera per ser atès a Urgències. Des de fa dies, molts hospitals estan desbordats a causa de l'increment de les afeccions respiratòries —precisament, dimecres es va entrar en fase d'epidèmia de grip— i dels llits tancats per les retallades.

L'escena es repeteix a molts hospitals com el de Bellvitge o Vall d'Hebron, que han reobert un centenar de llits en total per absorbir  l'increment de pacients i normalitzar la situació. "Però no hauria de ser normal esperar tres o quatre hores a ser atès", denuncia a 20minutos la secretària de comunicació de SATSE, Sheila Gascón, qui creu que és "un problema organitzatiu que afecta la qualitat assistencial". "Aquests pics de feina són cíclics, passen cada any", recorda.

La situació a l'Hospital del Mar és "dramàtica", diu. És aquí on la setmana passada alguns pacients van haver d'esperar fins a 14 hores i on s'ha hagut d'habilitar part del vestíbul d'Urgències per donar cabuda als pacients ja atesos però que encara no tenien llit.

Gascón també va advertir que la pressió que han de suportar els professionals és molt gran i que això pot donar peu a errors. De fet, el Defensor del Pacient sosté en la seva memòria anual que l'any passat van morir 798 pacients a tot l'Estat a causa de negligències mèdiques, 106 més que el 2012, un augment que va atribuir directament a les "brutals retallades" sanitàries. La presidenta de l'associació, Carmen Flores, tem que la dada sigui superior perquè molts casos no es denuncien.

La grip s'avança

El Departament, que contracta més activitat per aquestes dates, va avisar dimecres que Catalunya ja viu una epidèmia de grip, amb 127 casos per cada 100.000 habitants (el llindar és de 109), el triple que fa una setmana. La pandèmia s'ha avançat una setmana respecte l'any passat.

Dels 43 casos greus registrats fins ara, la majoria evoluciona favorablement i Salut destaca que el 75% no estaven vacunats i que pràcticament tots tenien factors de risc, com problemes cardiovasculars o respiratoris o tenir una edat avançada.

Una de les excepcions és una dona de 93 anys, vacunada però amb diferents patologies, que va morir a l'Hospital Clínic. És la primera mort de la pandèmia a Catalunya, doncs dimarts van morir dos homes a Saragossa i Sierrallana de Torrelavega (Cantàbria).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento