Els catalans es gastaran 800 milions d'euros durant les rebaixes, segons els comerciants

  • La previsió dels comerciants és més optimista que la de l'any passat.
  • De mitjana, cada persona invertirà uns 90 Euros en la compra d'articles de roba.
  • El contenciós entre la llei catalana i l'estatal crea confusió entre els comerciants.
Diversos clients miren unes jaquetes en una botiga de roba de Girona el primer dia de rebaixes d'hivern.
Diversos clients miren unes jaquetes en una botiga de roba de Girona el primer dia de rebaixes d'hivern.
LOURDES CASADEMONT / ACN
Diversos clients miren unes jaquetes en una botiga de roba de Girona el primer dia de rebaixes d'hivern.

Els catalans es gastaran en total uns 800 milions d'euros durant les rebaixes d'hivern, entre un 3 i un 5% més que l'any passat, el que suposa un canvi de tendència després de 38 mesos consecutius de caigudes, segons ha avançat aquest dimarts la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC).

Així ho ha explicat en roda de premsa el secretari general de la CCC, Miguel Ángel Fraile, s'ha mostrat optimista davant aquesta campanya ja que, per primer cop des de l'inici de la crisi, les vendes han notat una "lleugera recuperació" durant el Nadal.

Les rebaixes suposen prop de la meitat de la facturació anual dels comerços, i aquest gener els 30.000 establiments comercials inicien la temporada amb descomptes d'un 50% en la majoria dels casos, i seran els articles de moda, equipament de la llar i els electrodomèstics els productes més venuts.

Les previsions dels comerciants apunten també a que, de mitjana, cada ciutadà invertirà uns 90 euros en l'adquisició d'articles de roba, mentre que la mitjana en el conjunt d'Espanya és d'uns 60.

Fraile ha valorat positivament que les rebaixes comencin en dimarts, dia laborable, i ha indicat que els consumidors s'aniran animant al llarg de la setmana, sent els dies de més vendes aquest dissabte i diumenge, festiu que els comerços podran obrir les seves portes.

Per la seva banda, el president del Gremi de Comerç Tèxtil (GremiTex), Antoni Furest, ha incidit que les vendes ja han repuntat aquest Nadal, amb el que confia en unes molt bones rebaixes i que "el client no s'hagi deixat arrossegar pels outlets i rebaixes encobertes", que han iniciat algunes grans marques internacionals.

Preservar el 7 de gener

"Volem preservar la data màgica del 7 de gener com a inici de les rebaixes", han coincidit a afirmar tant Furest com a Fraile, que ha afegit que malgrat que algunes marques han avançat les rebaixes, el client reconeix que s'inicien oficialment aquest dimarts i és quan s'activaran les vendes.

El contenciós obert entre la Generalitat i el Govern central quant a la llei de comerç ha suscitat certa confusió entre els comerciants catalans, i Furest ha explicat que han rebut, també la CCC, nombroses trucades preguntant quan s'iniciaven les rebaixes.

"Ara mateix la Generalitat està lligada de mans", ha sostingut Furest, ja que ha recordat que abans realitzava inspeccions per comprovar si els comerços iniciaven rebaixes abans del compte, però s'han deixat de fer, segons ha dit.

Fraile ha insistit que el buit legal quedarà resolt aquest mes, quan s'aprovi la nova llei catalana de comerç, sobre la qual el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya ha determinat que els festius d'obertura autoritzada haurien de passar de vuit a deu, tal com contempla la llei espanyola, si bé manté la normativa sobre els horaris i la política de outlets, entre altres aspectes.

"Quan s'aprovi aquesta llei i si el Govern no la torna a recórrer, tornarem a la normalitat", ha augurat Fraile, qui ha apuntat que si els festius d'obertura autoritzada passen de vuit a deu, els ajuntaments podran escollir quatre d'aquests dies —actualment, trien dos—, la qual cosa ha considerat que seria una oportunitat per a Barcelona i el turisme.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento