La Urbana deté 21 estafadors que havien clonat targetes de crèdit amb càmeres als caixers

  • S'han practicat 9 detencions enguany. Els delinqüents podrien ser part d'una trama.
  • Col·locaven dispositius a caixers cèntrics després que els bancs tanquin.
  • Enregistraven la marcació dels codis de seguretat per part dels usuaris robats.
  • La policia recomana als clients que tapin amb la mà la marcació del pin al teclat.
L'inspector Benito Granados, sotscap de Ciutat Vella, i el portaveu de la GUB, Carles Reyner, mostren els dispositius que facilitaven la clonació.
L'inspector Benito Granados, sotscap de Ciutat Vella, i el portaveu de la GUB, Carles Reyner, mostren els dispositius que facilitaven la clonació.
ACN
L'inspector Benito Granados, sotscap de Ciutat Vella, i el portaveu de la GUB, Carles Reyner, mostren els dispositius que facilitaven la clonació.

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha detingut 21 estafadors al llarg de 2013 per clonar targetes de crèdit dels usuaris que extreien diners dels caixers automàtics. Són delinqüents que comparteixen un 'modus operandi'.

Actuen instal·lant lectors de bandes magnètiques a la ranura d'entrada de les targetes per copiar la banda magnètica i càmeres ocultes que enfoquen al teclat per enregistrar la marcació del codi de seguretat.

Onada de delictes tecnològics

El portaveu de la GUB, Carles Reyner, ha alertat davant aquesta onada de delictes facilitats per la tecnologia -que han abaratit i facilitat la producció d'aquestes dispositius que fan possible el clonatge- subratllant que cal tapar el teclat amb la mà durant la marcació del codi.

Els agents de paisà del Grup de Delinqüència Urbana de Ciutat Vella ha detectat una onada de fraus d''Skimming' a Barcelona, una estafa consistent en la clonació de les targetes de crèdit dels usuaris dels caixers automàtics gràcies a la instal·lació d'un dispositiu a la ranura d'entrada per copiar la banda magnètica i un altre sobre el teclat -que amaga una càmera de reduïdes dimensions- per enregistrar la marcació del codi de seguretat.

Es donava per eradicat a Barcelona

Es tracta d'un fenomen que ja es donava per eradicat a Barcelona però ha reaparegut aquest 2013. L'inspector Benito Granados ha explicat que no es va detenir ningú per aquests fets durant el 2012 però enguany, "especialment des del mes de juliol", els casos s'han anat reproduint amb més freqüència.

La Guàrdia Urbana ha detingut 21 persones per aquests delictes en nou actuacions diferents. Segons han pogut comprovar, en cadascun d'aquests dispositius intervinguts s'havien aconseguit dades per duplicar targetes d'entre deu i quaranta persones.

Ho instal·len quan l'oficina ja ha tancat

Habitualment instal·len els dispositius un cop l'oficina bancària ja ha tancat, és a dir, a primera hora de la tarda. El deixen dues o tres hores i es queden per la zona vigilant. Escullen caixers cèntrics i quan consideren que ja tenen informació d'una xifra acceptable d'usuaris recullen els aparells i marxen.

Les investigacions policials han permès descobrir que aquests dispositius els feien arribar a terceres persones, encarregades de fer el duplicat de les targetes. Amb les noves còpies, plenament operatives tot i tenir un nom fals, "podien extreure diners dels caixers o fer compres pagant amb targetes".

Per això se sospita que, malgrat no hi ha una relació clara entre tots els detinguts, en realitat podrien dependre tots ells d'un entramat que seria el responsable de facilitar als estafadors els dispositius i després fer la clonació de les targetes. Aquesta investigació està actualment en mans dels Mossos d'Esquadra. A les seves mans han arribat també els detinguts, molts d'ells en llibertat provisional pendents de judici.

Reyner ha volgut alertar els ciutadans sobre la importància de prevenir aquestes estafes prenent una mesura tan senzilla com tapar amb una mà la marcació del teclat quan s'introdueix el codi de seguretat de la targeta. "Sense el codi, el duplicat de la targeta no serveix per res".

Avís a les entitats bancàries

La Guàrdia Urbana ha posat en coneixement de les entitats bancàries el funcionament d'aquests estafadors. El seu 'modus operandi' demostra que han superat les seves mesures de seguretat i, per això, "hauran d'actuar". "Estic convençut que milloraran la seguretat", ha assegurat l'inspector Granados.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento