Els Bombers reben 35 avisos durant la nit passada per incidents relacionats amb la pluja

  • Durant la matinada ha caigut un mur de quatre metres d'alçada per 15 m. de llargada a Palafrugell, que ha malmès tres vehicles estacionats i un fanal.
  • En les darreres hores, destaquen els 84,8 litres per metre quadrat a La Llacuna, els 81 litres a Puig Sesolles i els 77 litres a Begues (Barcelona).
  • El cabal dels rius es va normalitzant però la Generalitat demana prudència.
Un camp de cultiu a Ultramort, Girona.
Un camp de cultiu a Ultramort, Girona.
Robin Townsend/EFE
Un camp de cultiu a Ultramort, Girona.

Els Bombers de la Generalitat han rebut en les darreres hores, entre les 22.00 hores de dilluns i les 08.00 hores de dimarts, 35 avisos per incidents relacionats amb la pluja, la majoria per arbres caiguts i a punt de caure a la via, carreteres amb fang i pedres i cables que feien guspires.

El servei més destacat ha estat la matinada d'aquest dimarts, poc després de les 04.00 hores, per la caiguda d'un mur de quatre metres d'alçada per quinze de llargada al carrer Torretes de Palafrugell que ha malmès tres vehicles estacionats i un fanal. Hi ha treballat una dotació dels Bombers que ha retirat les pedres que encara no havien caigut i amenaçaven de fer-ho i, junt amb la policia local, han deixat la zona abalisada.

Protecció Civil manté l'alerta del pla Inuncat activada d'acord amb les previsions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que es derivin de l'episodi de pluges que s'ha produït, bàsicament per l'acumulació de grans quantitats d'aigua i els cabals elevats de diverses conques fluvials.

Pel que fa els cabals dels rius, l'Agència Catalana de l'Aigua fa un seguiment especial del Fluvià, el Besòs i el Ter, que van a la baixa tot i que es mantenen elevats. L'únic que manté uns nivells molt elevats és l'Anoia, del qual se'n fa un seguiment especial. Mentre no es normalitzi la situació, probablement al migdia, segons el sotsdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, es mantindrà activada l'alerta de l'Inuncat.

En les darreres hores, les quantitats més destacades han estat els 84,8 litres per metre quadrat a La Llacuna (Barcelona), els 81 litres a Puig Sesolles (Barcelona) i els 77 litres a Begues (Barcelona).

En quant a l'estat de les carreteres se'n mantenen tallades dues a l'Alt Empordà, concretament la GIP-5129, a Vilafant, i la GIV-6226, a Garrigàs, segons el Servei Català de Trànsit. En els dos casos, la restricció és en els dos sentits de la circulació. D'altra banda, en quatre vies del Berguedà i la Val d'Aran es manté l'obligatorietat de circular amb cadenes per la presència de neu a la carretera.

Es tracta de la BV-4024, de Bagà al Coll de Pal; de la BV-4243, de Castellar del Riu a Rasos de Peguera; de la C-142b, de Vaquèira a Pla de Beret i de la C-2837, de Vaquèria al Port de la Bonaigua i Refugi d'Ares.

A més, per la presència de neu i gel a la calçada, els camions articulats no poden circular pel túnel de Vielha. D'altra banda, la BV-2115 a Castellet i la Gornal (Alt Penedès) s'ha de donar pas alternatiu per esllavissades.

Prop de 1.800 trucades des de l'inici del temporal

El sotsdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha destacat que des de l'inici del temporal dissabte fins aquest dimarts al matí s'han rebut prop de 1.800 trucades -1.782 en concret- per incidències, primer relacionades amb el vent, i posteriorment, a partir de diumenge, amb la pluja. Es tracta, per Delgado, d'un "número molt considerable" d'avisos. En aquest sentit, el sots director ha celebrat que no s'hagi produït cap dany a nivell personal i ha afirmat per aquest motiu, el "balanç és positiu".

Delgado espera que a partir d'aquest migdia els cabals dels rius es vagin normalitzant un cop el temporal ha començat a remetre i es pugui donar per finalitzada l'alerta del pla Inuncat. Mentrestant, però, ha demanat a la població evitar les "situacions de risc" i mantenir la precaució als ciutadans que es trobin prop de l'entorn de rius i rieres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento