Els municipis incrementen les consultes ciutadanes, però no sempre són prou eficients

  • Pregunten més els veïns però la CONFAVC alerta que els processos participatius no són prou eficients i no es recull l'essència de les propostes.
  • Sant Adrià de Besòs va preguntar diumenge per la reforma d'un carrer.
  • Premià de Mar és un dels municipis catalans que millor practica la participació.
Un jove vota a la consulta ciutadana que preguntava per la reforma de l'avinguda Diagonal, a Barcelona.
Un jove vota a la consulta ciutadana que preguntava per la reforma de l'avinguda Diagonal, a Barcelona.
Rafa Garrido/ACN
Un jove vota a la consulta ciutadana que preguntava per la reforma de l'avinguda Diagonal, a Barcelona.

Consultes ciutadanes sobre com es tanca un parc, com s'urbanitza un calaix de vies, on es col·loca un monument o fins i tot per saber si una ciutat es vol presentar a les Olimpíades. Els processos participatius són a l'ordre del dia, per bé que els veïns alerten que no són tan eficients com haurien de ser-ho, que no recullen l'essència de les aportacions al projecte i que, amb la crisi, se n'ha aturat alguns de previstos.

Diumenge passat, Sant Adrià de Besòs va preguntar als seus ciutadans com volien que es fes la reurbanització del carrer de Goya. Anys abans, el municipi havia preguntat als veïns sobre el logotip del mil·lenari, sobre la conservació o no de les emblemàtiques xemeneies de la tèrmica i per decidir on s'ubicava el monument a la sardana.

«Els ajuntaments consulten cada vegada més els ciutadans», valorava el president de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró, i afegia, però, una petició: «que el procés participatiu realment sigui pràctic, que no quedem relegats a una qüestió merament consultiva».

Giró es referia, per exemple, a la Comissió de Seguiment de les Obres de la Modificació del Pla Especial del Port Vell. Tot i que l'Ajuntament de Barcelona l'inclou  a la seva web com un dels «processos de participació oberts», el representant veïnal lamentava que aquest es basi només en una Audiència Pública i que es recullin «algunes aportacions veïnals però no l'essència».

Passa el mateix amb el Park Güell, segons Giró, que s'hi refereix com a «un desastre» donat que cap dels equips que han passat pel Govern municipal «no han recollit la sensibilitat dels qui hi viuen». «No s'estan fent bé, a la pràctica no reflecteixen el que es decideix», concloïa Giró.

A l'altre extrem, la CONFAVC elogiava el procés engegat per definir l'Eix Pere IV, al Poble Nou, o les modificacions de les línies de la Xarxa Ortogonal de Bus. Són «eterns» , els projectes de Glòries, del Paral·lel i de la cobertura de Sants. El municipi de Premià de Mar «és exemplar», segons Giró.

Per "desgastar" el Govern

La consulta sobre la reforma de la Diagonal, que va suposar un cop molt dur per a l'alcalde Jordi Hereu (PSC), ha quedat com a exemple de «l'ús partidista» d'un procés participatiu. Així ho apuntava el president de la CONFAVC, i afegia que els polítics tenen ara «una por» a dur-los a terme perquè «hi ha un intent de desgast» per part de l'oposició. Precisament, l'alcalde Trias ha posat com a condició per presentar la candidatura olímpica que hi hagi un consens entre tots els grups.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento