Com explorar les múltiples opcions per accedir a pisos socials a Barcelona

  • Hi ha múltiples opcions per accedir a aquests pisos si es reuneixen les condicions.
  • Existeix un Registre de Sol·licitants d'Habitatge de Protecció de Barcelona (RSHPB).
  • Les inscripcions tenen una vigència de tres anys des que s'accepta administrativament.
Façana d'un pis protegit.
Façana d'un pis protegit.
ARXIU
Façana d'un pis protegit.

El preu dels habitatges, prohibitiu per als sectors més vulnerables de la societat, atorga més importància que mai a les polítiques de l'Administració pública en matèria d'accés a un pis protegit i assequible. Aquesta tipologia immobiliària, al contrari que l'habitatge lliure, es construeix sota protecció pública i té un preu màxim fixat per sota del mercat i amb unes condicions d'accés regulades per la legislació. Amb la crisi estan sorgint múltiples opcions per accedir a aquests pisos si el sol·licitant reuneix les condicions.

El comprador pot rebre ajuts públics a fons perdut per a la seva adquisició. Poden ser pisos de venda, de lloguer o de lloguer amb opció de compra. I hi ha habitatges reservats per a persones grans. Existeix un Registre de sol·licitants d'Habitatge de Protecció de Barcelona.  En aquest registre únic s'han d'apuntar totes aquelles persones que vulguin optar a un habitatge de protecció oficial.

Vigència de tres anys de la inscripció

La inscripció té una vigència de tres anys des que s'accepta administrativament. Es pot fer de manera individual o com a unitat de convivència. Cal ser major d'edat o menor legalment emancipat; residir i estar empadronat a la ciutat de Barcelona;no superar el límit d'ingressos màxim establert per a cada cas i no trobar-se en circumstàncies d'exclusió contemplades al reglament del registre de sol·licitants (com ara, ser adjudicatari d'un habitatge de protecció oficial en règim de compra o renunciar dues vegades, sense causa justificada, a participar en un procediment d'adjudicació i la renúncia a l'habitatge amb protecció oficial adjudicat, que veta una nova inscripció durant 5 anys).

La sol·licitud d'inscripció es pot fer al web de l'Ajuntament de Barcelona www.bcn.cat/habitatge. Els habitatges se sortegen entre els inscrits al Registre previ anunci públic. I també es publiquen, posteriorment, els noms dels afavorits en el sorteig. Després d'acreditar que es continuen complint els requisits d'accés  i d'inscripció,  s'adjudiquen els habitatges i es formalitza el contracte amb el promotor.

Servei de mediació en lloguer entre propietari i inquilins

La Generalitat té un programa per facilitar l'accés a l'habitatge amb ajuts per a la seva compra. Hi ha ajudes per a l'adquisició d'habitatges nous amb protecció oficial. Per sol·licitar-les, el comprador ha d'estar inscrit al Registre de Sol·licitants d'Habitatges amb Protecció Oficial. I el promotor de l'habitatge ha d'haver sol·licitat la protecció oficial de la vivenda i tenir la qualificació definitiva.

Els compradors no poden ser titulars d'un altre habitatge protegit o lliure quan el valor del darrer superi el 40% del preu total de l'habitatge adquirit, o el 60% quan siguin  persones majors de 65 anys, dones víctimes de la violència de gènere, víctimes del terrorisme, famílies nombroses, famílies monoparentals, famílies amb persones dependents o amb discapacitat o persones separades o divorciades al corrent del pagament de la pensió. A més, les Oficines de l'Habitatge tenen un servei de mediació en lloguer entre arrendador (propietari) i arrendatari (inquilí).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento