Les retallades escapcen els grans equipaments culturals catalans

  • En tres anys, el Govern central ha rebaixat la seva aportació en un 75% i la Generalitat ho ha fet en un 28%, segons càlculs del Departament de Cultura.
  • Els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2014 confirmen la davallada.
  • Les aportacions que ha deixat de fer el Ministeri equivalen a uns 30 milions d'euros.
El Palau de la Música Catalana.
El Palau de la Música Catalana.
ARCHIVO
El Palau de la Música Catalana.

La inversió de l'Administració en la cultura ha patit dràstiques retallades, fins al punt que els equipaments i institucions catalanes han hagut de reprogramar la seva oferta o fins i tot veuen perillar el seu futur. En tres anys, el Ministeri de Cultura ha rebaixat la seva aportació en un 75% i la Generalitat ho ha fet en un 28%.

Són càlculs duts a terme des del Departament de Cultura, que reconeix la delicada situació del sector cultural català. Bona mostra d'aquesta decadència és el Gran Teatre del Liceu que, degut a un pressupost sensiblement inferior, ha hagut de reduir la seva programació, reprogramar obres i fins i tot ha vist caure la seva cúpula directiva.

Els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2014 confirmen la davallada de les aportacions culturals a Catalunya. Després d'una disminució del 45% entre el 2011 i el 2013, preveuen una nova caiguda, encara que més feble, de l'1,47%. I això fa que els grans equipaments hagin patit els darrers tres anys una davallada del 50% del pressupost, que arriba al 75% si s'hi suma l'aportació pendent que li correspon al MACBA. En total, equival a uns 30 milions d'euros.

Segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la Generalitat mantindrà al 2014 l'aportació als equipaments culturals. Vol impulsar una llei de grans institucions culturals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento