Barcelona ofereix formació als aturats de llarga durada atesos pels serveis socials

  • El programa està adreçat a majors de 40 anys sense feina des de fa més de 12 mesos, amb baixa formació i que no dominen les TIC.
  • Té un pressupost de 500.000 euros i ofereix assessorament, tallers i cursos.
  • A Barcelona hi ha 45.000 persones sense feina des de fa més d'un any, és a dir, el 40% dels 108.000 aturats que hi havia al juliol.
  • El Govern també presenta un pla per a aturats de llarga durada sense prestacions i per a menors de 30 anys sense feina.
La responsable de Qualitat de vida, Maite Fandos (e); l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias (c), i la d'Economia, Sònia Recasens (d), amb altres regidors.
La responsable de Qualitat de vida, Maite Fandos (e); l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias (c), i la d'Economia, Sònia Recasens (d), amb altres regidors.
ACN
La responsable de Qualitat de vida, Maite Fandos (e); l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias (c), i la d'Economia, Sònia Recasens (d), amb altres regidors.

Barcelona ha començat a formar a aturats de llarga durada d'entre 40 i 60 anys per afavorir la seva reinserció laboral. A diferència d'altres programes, la formació no està centralitzada al 22@ sinó que es fa a cinc centres de la ciutat: el centre cívic Les Basses, Ca n'Andalet, l'arxiu Les Corts, el centre Tres Tombs i el de formació per adults La Pau. Aquells amb fills a càrrec i sense recursos rebran una aportació per a la T-10.

La regidora de Qualitat de Vida de l'Ajuntament, Maite Fandos, ha explicat aquest dilluns que els serveis socials atenen persones que es troben a l'atur des de fa més d'un any i que poden caure en l'exclusió social si la situació perdura. "El programa té un element de prevenció", ha afegit.

En alguns d'aquests casos, es tracta de majors de 40 anys amb poca qualificació i dificultats per cercar feina perquè no dominen les noves tecnologies. És per això que van transferir a Economia 500.000 euros per a què, a través de Barcelona Activa, dissenyés un pla específic.

El Programa Personalitzat de Recerca de Feina (PROPER) disposa d'un miler de places en itineraris d'orientació i formació laboral per a aquest col·lectiu concret, tot i que a Barcelona hi ha 45.000 persones sense feina des de fa més d'un any, és a dir, el 40% dels 108.000 aturats que hi havia al juliol.

Formació tècnicoprofessional

Aquestes places es sumen a les 400 de què disposa el Programa d'Inserció Sociolaboral (PISL), que ja es du a terme a la ciutat i que està adreçat a persones en risc d'exclusió social com perceptors de la RMI, víctimes de la violència de gènere, extoxicòmans i exreclusos. El 35% de les 459 persones ateses el 2012 s'han reinserit.

El PROPER va començar al maig i des d'aleshores s'han entrevistat 364 persones; de les que 112 ja han realitzat l'itinerari d'orientació laboral, i 143 han finalitzat cursos de formació tècnicoprofessional. Fins ara se n'han fet 21 de diferents especialitats i els més demandats han estat el de manipulació d'aliments, carnet de carretoner, prevenció de riscos laborals i atenció al client i caixa.

La regidora d'Economia, Sònia Recasens, ha assegurat que alguns dels beneficiaris ja han trobat feina però no ha volgut concretar quants. De fet, l'empresa que gestiona el programa cobrarà una part variable en funció tant del nombre de persones que atengui com de les que es reincorporin al món laboral amb contractes de més de tres mesos. "Necessitem que aquest programa funcioni", ha senyalat Recasens, qui creu que així es reforça la col·laboració públicoprivada.

A més, l'Ajuntament va introduir recentment unes clàusules de contractació responsable que obliguen a les empreses adjudicatàries, així com al consistori i les seves empreses, a incorporar un 5% de persones  en risc d'exclusió. Ara, la meitat procediran del PROPERi el PISL.

Millorar la qualificació

Per la seva banda, el Govern va presentar un pla de polítiques actives d’ocupació per a aturats de llarga durada sense prestacions o que només reben la RMI i per a menors de 30 anys sense feina. L'objectiu és incrementar la contractació d'aturats, millorant la seva qualificació.

El Departament d'Empresa i Ocupació espera que més de 418.000 persones es puguin beneficiar d'aquests programes, als que el Govern preveu destinar 169,5 milions d'euros —quan disposi del pressupost—, dels quals 29.120.000 provindran de Fons Social Europeu i els 140.370.000 restants, de la Conferència Sectorial.

D'aquests, el SOC en destinarà 30 al Pla Inserjoves 2013, adreçat a menors de 30 anys sense feina i a estudiants que combinarà formació i contractació. Es calcula que pot tenir uns 33.109 beneficiaris directes, dels quals uns 3.600 podran signar un contracte de treball a través dels programes Joves per l'Ocupació i Fem Ocupació per a Joves. També hi haurà programes d'intercanvis internacionals.

A més, el 25% de les places de la resta de programes del SOC estaran reservades per aquest col·lectiu. D'aquesta forma, el Govern espera que la meitat dels joves aturats, de tots els nivells acadèmics, accedeixi a la garantia juvenil, un principi imposat per Europa que implica que els joves d'entre 16 i 24 anys sense feina accedeixi a una oferta formativa. A aquesta iniciativa es destinaran 20 milions d'euros.

Agències de col·locació

El Govern va aprovar la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei que reformarà el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), un dels acords del pacte entre CiU i ERC. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va explicar que l'objectiu és convertir-lo en "un instrument de lluita decidida i eficaç contra l'atur".

Catalunya no s'adherirà a l'Acord Marc amb Agències Privades de Col·locació impulsat pel Ministeri de Treball i Seguretat Social perquè no té en compte les necessitats específiques del mercat laboral català. És per això que la Generalitat destinarà 1,5 milions d'euros a endegar un programa pilot pioner públicoprivat de col·laboració amb les agències de col·locació.

Això permetrà a les oficines de treball derivar aturats de llarga durada majors de 30 anys a les agències amb què hagin signat un conveni, que estableix que rebran una subvenció de 1.200 euros per cada persona reinserida al mercat laboral i que continuï treballant sis mesos després. Ocupació espera que aquest projecte pugui beneficiar a unes 7.500 persones de més de 30 anys i amb atur de llarga durada.

Puig també va destacar que ja s'ha començat a convocar els ajuts per als cursos de formació ocupacional tot i que l'Estat no ha pagat les transferències per a les polítiques de foment de l'ocupació que, "s'han reduït un 60% en els darrers anys", passant de 420 milions d'euros el 2011 a 193 el 2013. D'aquí la "modèstia i insuficiència" dels recursos de què disposa la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento