Els conductors de bus fan quatre hores diàries de vaga de forma indefinida des d'aquest divendres

  • Ho va decidir aquest divendres el comitè de vaga de TMB.
  • Des de l'inici de l'any, s'han fet 29 jornades de protesta amb afectació al servei.
  • Reclamen la readmissió d'un conductor que va agredir un passatger.
Cartell de Serveis Mínims en un autobús estacionat a plaça Catalunya.
Cartell de Serveis Mínims en un autobús estacionat a plaça Catalunya.
Oriol Campuzano/ACN
Cartell de Serveis Mínims en un autobús estacionat a plaça Catalunya.

Els conductors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) faran des d'aquest divendres quatre hores diàries de vaga de forma indefinida fins que la direcció de la companyia decideixi readmetre el conductor acomiadat per una agressió a un passatger. El comitè de vaga de TMB ha pres aquesta decisió per majoria, i les aturades es faran a raó de dues hores al matí, de 9 h a 11 h, i dues a la tarda-vespre, de 7.30 h a 9.30 h.

Aquest dijous ja hi ha hagut jornada de vaga dels autobusos de TMB. A diferència d'altres ocasions, aquesta vegada les xifres de seguiment són força similars als dos cantons. L'empresa diu que ha estat del 40 al 45% dels conductors. Als sindicats diuen que del 50%. La decisió de començar aquestes aturades de forma indefinida s'ha pres en una reunió del comitè de vaga que va començar a les 19 h i es va allargar diverses hores. El comitè s'ha reunit després que a l'assemblea que s'ha celebrat al migdia no s'hagi arribat a cap decisió sobre la manera com continuar les mobilitzacions.

A l'assemblea hi havia convocats els 3.000 conductors de TMB, tot i que només n'hi han assistit 600. Sobre la taula hi havia dues opcions majoritàries, la de les dues hores d'aturada per torn de manera indefinida, proposada pel sindicat COS, o una altra que proposava una aturada de cinc hores seguides un cop al mes, proposada pels sindicats CGT i SIT.

La primera opció ha obtingut 87 vots, mentre que la segona 89, però en el moment de fer el recompte davant d'una votació tan ajustada, el delegat de CGT ha decidit inesperadament retirar la seva proposta. Davant d'aquesta situació, les accions han quedat bloquejades, i s'ha convocat la reunió del comitè de vaga per mirar d'encarrilar-la.

Saturnino Mercader, membre de CGT a la companyia de transport públic, ha explicat a l'ACN que durant aquesta reunió hi ha hagut diferències d'opinions, però finalment s'ha decidit "acatar el que ha dit la majoria", que ha estat l'opció de les quatre hores d'aturades diàries.

Pel que fa a la jornada de vaga d'aquest dijous, Mercader n'ha xifrat el seguiment en un 50% dels conductors, i en un percentatge mínim entre la resta de cossos de la plantilla. La xifra que ha ofert la direcció de TMB ha estat d'entre el 40 i el 45%.

La vaga es va convocar com a mesura de protesta per l'acomiadament d'un conductor de bus de la companyia que va agredir un usuari. El treballador va ser acomiadat i l'empresa va deixar clar que no tenia intenció de readmetre'l.

Els fets es van produir el 22 d'abril passat a l'interior d'un bus de la línia 14. La víctima va ser traslladada a l'hospital i el conductor va quedar detingut fins l'endemà, quan el jutge en va ordenar la llibertat amb càrrecs. Ara, el cas es troba pendent de judici després que les dues parts no assolissin un acord a la Magistratura de Treball.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento