El Parc de la Ciutadella recrearà la Barcelona de 1714 i la de 2014 durant les Festes de la Mercè

  • El cuiner Ferran Adrià serà el pregoner de les festes.
  • Hi actuaran El Petit de Cal Eril, Els Catarres, M-Clan, Manos de Topo, Delafé y Las Flores Azules, Sanjosex, Lax'n'Busto, Los Manolos i Peret, entre d'altres.
  • La ciutat convidada serà Viena i se celebrarà una gran festa amb balls austríacs.
Una imatge del grup català Els Catarres.
Una imatge del grup català Els Catarres.
ACN
Una imatge del grup català Els Catarres.

Barcelona tornarà al 1714 durant les festes de la Mercè en commemoració del tricentenari del setge a la ciutat. Els visitants trobaran a la Ciutadella façanes amb altarets, la muralla, el campament de miquelets i el d'Almansa mentre Rafael Casanova o l'arxiduc Carles els expliquen els moments clau de la guerra de Successió.

Per contra, el mateix espai recrearà el talent innovador de carrer, amb obres com Fins on..?, de Franc Aleu i la companyia Sharon Fridman, que exploraran des del futur i a través de la dansa els límits a què es van enfrontar els barcelonins. A la festa major també hi actuarà la primera cantant virtual catalana i els ballarins de l'òpera de Viena, ciutat convidada aquest any.

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dijous el programa de la Mercè 2013, la Festa Major de Barcelona, que se celebrarà des del divendres 20 de setembre fins al dimarts 24. La festa de la patrona de la ciutat omplirà els carrers amb una gran oferta cultural que inclourà dansa, música, el circ i la millor cultura popular.

El tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, ha explicat que "la festa de la Mercè reuneix tres eixos principals: creativitat, tradició i participació". La commemoració del tricentenari serà el tema transversal a la Festa Major.

Recreació de dues Barcelones

El Parc de la Ciutadella tindrà una "línia imaginaria" que dividirà el parc en dues Barcelones. Per una banda hi haurà la Barcelona de 1714 amb la recreació de La Ciutat de la Bullícia on personatges de l'època com Rafael Casanova, Antonio de Villarroel o l'arxiduc Carles explicaran què estava ocorrent a la ciutat en aquest any en el marc de la guerra de Successió. Els campaments dels dos bàndols que lluitaven a la guerra, els miquelets i els soldats borbònics, estaran representats a la zona del Parlament.

Als dos campaments s'ensenyaran les armes i els equipaments que tenien el 1714 i es podrà veure com era un campament de soldats des de dins. A més, els barcelonins podran gaudir d'una xocolata a la Taverna Colomer, situada a la plaça de la Font de la Guineu. A la taverna es podran trobar personatges vestits de l'època representats per actors de la ciutat que explicaran com era la vida en aquest any.

Per altra banda, també al Parc de la Ciutadella, s'instal·larà la Barcelona de 2014 on "el talent més innovador ens projectarà cap a la Barcelona de demà". Destaca l'obra Fins On...? un espectacle de projeccions que utilitza la dansa per explorar els límits de la resistència o la dignitat parlant de les situacions extremes a què es van enfrontar els barcelonins. Aquest espectacle fa una mirada al passat però utilitzant elements del futur.

D'altres activitats que destaquen en la Barcelona de 2014 serà el concert virtual de l'Ona, la primera cantant virtual catalana. L'Ona és una recreació d'ordinador que balla i canta a través del públic. Els barcelonins podran proposar les lletres que cantarà l'Ona, a través de twitter, i ballarà com ho faci el públic assistent als concerts que tindran lloc tots el dies de la Mercè a les 23:30 h.

M-Clan, Standstill i el Piromusical

A banda d'aquestes novetats, La Mercè d'enguany comptarà amb el Piromusical, tot un clàssic de la ciutat. Serà el 24 de setembre. El toc d'inici, però, el donarà el cuiner Ferran Adrià (L'Hospitalet, 1962), qui s'encarregarà de llegir el pregó de la Festa Major.

Els concerts del BAM reuniran diferents estils musicals en un bon nombre de concerts a diversos espais de la ciutat. Hi actuaran Els Catarres, Peret, Los Manolos, Sanjosex, Lax'n'Busto i Standstill, entre molts altres artistes catalans. Destaquen també les actuacions del grup M-Clan, Manos de Topo i Delafé y Las Flores Azules.

L'Antiga Fàbrica Damm acollirà el ja tradicional concert de les Festes de la Mercè. Enguany hi actuaran Miles Kane, El Petit de Cal Eril i els barcelonins The Free Fall Band.

Viena, ciutat convidada

La capital austríaca, d'on venia l'arxiduc Carles, és la ciutat convidada aquest any per la Festa Major. Pel representant de Viena, Robert Punkenhofer "és molt important compaginar la tradició amb els nous Mozart". D'aquesta manera es podrà gaudir de la cultura austríaca durant les festes als carrers de la ciutat.

Destaca l'Open Vals, una gran festa on els ballarins de l'escola de l'Opera de Viena, la Tanzschule Schwebach de Viena, els estudiants del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre, els ballarins del Centre de Dansa de Catalunya i l'Esbart de Sant Martí interpretaran els balls tradicionals austríacs.

A més, les òperes vieneses es posen al dia amb tres versions electròniques interpretades per musics de la ciutat invitada. 'La reina de la nit', 'La casa de tres noies' i 'El Danubi blau' son les tres peces escollides.

La cultura popular també estarà present a les festes de la Mercè. Al llarg dels cinc dies es celebraran els tradicionals Seguici Festiu, el Bestiari Històric, l'Àguila de la Ciutat, els Gegants i els Capgrossos, la Diada Castellera, els diables i els correfocs, entre molts altres actes de la cultura popular i tradicional.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento