Tardor marcada a Barcelona per vagues de transport, novetats urbanístiques i protestes socials

  • Els veïns es marquen com a objectiu la convivència amb el turisme.
  • També reclamen un debat sobre la proliferació de terrasses.
  • S'està enllestint l'arranjament de la coberta dels nous Encants.
Fotografía digital del nuevo Mercat dels Encants de la plaça de les Glòries Catalanes.
Fotografía digital del nuevo Mercat dels Encants de la plaça de les Glòries Catalanes.
Ajuntament de Barcelona
Fotografía digital del nuevo Mercat dels Encants de la plaça de les Glòries Catalanes.

El retorn de les vacances estivals ve marcat, aquesta tardor, per protestes de tipus social, per noves vagues al transport públic i per l'impuls a grans intervencions urbanístiques. Els veïns es posen com a repte controlar que l'espai públic no estigui completament al servei del turisme i evitar que les retallades escapcin els serveis.

El futur calendari

Vaga al transport: Novament, els sindicats de TMB han convocat aturades de forma indefinida. Serà a partir del 12 de setembre i protesten per l'acomiadament d'un conductor d'autobús que va agredir un passatger en una discussió.

Turisme: Els veïns lamenten que la ciutat es posi al servei exclusivament del turisme. És el cas del Born, on els que hi viuen es queixen perquè s'han ampliat voreres, però s'ha reduït l'espai per als vehicles. El Park Güell serà de pagament a l'octubre, un altre fet que desagrada a la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que denuncia la privatització de l'espai públic.

Terrasses: El president de la FAVB, Lluís Rabell, expressa  la seva preocupació pel «desplegament aclaparador» de terrasses a l'espai públic i anuncia que aquesta tardor hi haurà un intens debat a l'entorn de l'ordenança que regula els vetlladors a la via pública.

Diagonal: La reforma de l'avinguda és a l'agenda i pretén retornar la vida perduda a una de les artèries de la ciutat. Ara bé, Rabell lamenta que «sigui un pedaç molt orientat a afavorir els comerços» i, en canvi, es deixi de banda la millora de la mobilitat.

Assentaments: Un altre front obert és  el futur de les prop de 300 persones que vivien en fàbriques del Poblenou i que van ser desallotjades abans de l'estiu. L'Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments es va reunir el passat dilluns en assemblea per valorar l'actuació de l'Ajuntament en aquest afer. Aplaudeixen que hi hagi un acord amb la Generalitat per accelerar la burocràcia que implica aconseguir els papers, però lamenten que l'allotjament i inserció laboral avancin lentament.

Dret a decidir i pressupost: La Diada i la cadena humana dominen el discurs polític del retorn de l'estiu, però els propers mesos estaran marcats a l'Ajuntament per les negociacions del pressupost del 2014.

Escoles bressol: La FAVB, juntament amb d'altres entitats, no tira la tovallola i tornaran a presentar una Iniciativa Legislativa Popular sobre les escoles bressol, que va ser rebutjada adduint formalismes.

L'aigua: S'ha presentat un recurs contra la privatització d'Aigües Ter-Llobregat, però la FAVB estima que no prosperarà, i critica la pujada de preus.

Tot just s'està enllestint l'arranjament de la coberta dels nous Encants, que es va inundar al juny, dies abans de la seva inauguració. Es preveu que el mercat reobri el 25 de setembre. Rabell lamenta la inversió milionària que es va destinar a aquest edifici o al del DHub, «que no se sap què fer-ne». Els veïns reclamen que les Administracions iniciïn la construcció d'una escola i un CAP, pendents des de fa anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento