Carteristes i traficants de droga es traslladen al front marítim

  • La Barceloneta i el Port Olímpic tornen a estar de moda, com a zona d'oci nocturn i propicia l'actuació de delinqüents.
  • Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana han detingut 39 persones en dos mesos a la zona de bars de Ciutat Vella.
  • Els fets delictius i els furts han caigut al districte un 11% de gener fins al maig, respecte el mateix període de l'any passat.
Imagen de un dispositivo conjunto de la Guàrdia Urbana y los Mossos d'Esquadra en el Frente Marítimo de Barcelona.
Imagen de un dispositivo conjunto de la Guàrdia Urbana y los Mossos d'Esquadra en el Frente Marítimo de Barcelona.
MOSSOS D'ESQUADRA
Imagen de un dispositivo conjunto de la Guàrdia Urbana y los Mossos d'Esquadra en el Frente Marítimo de Barcelona.

Els carteristes, llauners i venedors de droga s'han traslladat al front marítim de Barcelona. Els locals d'oci nocturn tornen a ser un reclam tant a la Barceloneta com al Port Olímpic i els qui viuen de les masses que surten de nit, saben que aquestes zones tornen a estar de moda, com ja va passar a la Barcelona post-olímpica. En tan sols dos mesos, la policia ha detingut 39 persones i n'ha denunciades prop de 600, tant a tocar del mar com al Gòtic i el Raval.

Els lladres actuen de forma preferent on més gent hi ha i, evidentment, es concentren en bars i discoteques en horari nocturn i caps de setmana d'estiu. És precisament en aquest escenari en què han intervingut Mossos i Guàrdia Urbana per dur a terme operacions específiques, que s'han saldat amb 39 detencions i 586 denúncies per incomplir les ordenances de civisme, ja sigui per orinar al carrer, pel botellón o per venda ambulant.

La droga, a la discoteca

En aquestes dues intervencions, que es van dur a terme entre el maig i el juny, es van detenir 24 persones per Salut pública, és a dir, per portar o vendre droga, la major part d'ells a la zona del front marítim. Segons va confirmar el sotscap de la comissaria de Mossos a Ciutat Vella, Josep Garcia, els traficants i lladres s'estan traslladant al passeig de la Barceloneta i rodalia i no han deixat de voltar pel Port Olímpic. Aquesta torna a ser una potent zona d'oci nocturn i és un reclam no només per als turistes, sinó també per als barcelonins.

Mossos i Guàrdia Urbana han dut a terme tres dispositius especials en el marc d'un operatiu global batejat com a «Eixos d'Oci Nocturn». Els agents han acudit als punts calents a partir de les queixes ciutadanes per inseguretat i soroll. L'àrea del front marítim concentra bona part d'aquestes activitats, però també el Gòtic i el Raval són zones de bars i discoteques.

En aquests punts és «on hi ha més oferta i demanda», cosa que fa que s'hi pugui trobar petits venedors de droga. Aquesta activitat es dóna sobre tot les nits de cap de setmana, però Garcia admetia que també a les tardes, al Raval i al Gòtic i a bona part de la Rambla, s'ofereix haixix.

A banda de les denúncies per Salut pública, l'operació Sabàtic es va dur a terme el 10 de maig i va permetre denunciar tres persones per tinença d'arma blanca. Els quatre caps de setmana de maig, el dispositiu Front Marítim es va saldar amb 538 denúncies per incomplir les ordenances i 24 més per infraccions de trànsit. Al Marítim, que fa un any que és en marxa, s'ha detingut 105 persones.

Menys robatoris també al metro

Els furts i robatoris també han disminuït al metro, si més no, a les parades de Ciutat Vella, segons confirmava Garcia. Encara no s'hi ha detectat el Clan de la rumanas, que operava fins fa poc al suburbà de Madrid.

Tot i les bones xifres de principis d'any, aquesta és la temporada alta dels carteristes al metro, que aprofiten la gran afluència de turistes que baden. La policia adverteix que ja coneix els delinqüents, tots ells reincidents. No són violents i es beneficien dels qui no controlen les bosses o són massa confiats.

Baixen un 11% els furts a Ciutat Vella

La policia nega que hi hagi un trasllat a d'altres zones. Des del gener fins al maig, els furts van baixar un 11% al districte de Ciutat Vella, segons dades policials. La delinqüència, en general, va baixar també un 11%, un fet que Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana atribueixen a una major vigilància, ja sigui amb agents uniformats o de paisà.

El sotscap de la comissaria de Mossos de Ciutat Vella, Josep Garcia, confirmava que «es resolen més casos» i que el fet que consti la multireincidència facilita que a la llarga es pugui processar els delinqüents. Amb tot, els furts segueixen suposant el 70% del total d'actes delictius registrats a Ciutat Vella i és, de llarg, el problema més rellevant, segons Garcia.

Ara bé, tant Mossos com Guàrdia Urbana neguen que els lladres hagin marxat del centre per anar-se'n a d'altres zones de la ciutat. Què ha canviat, doncs, perquè hagi baixat la delinqüència? Garcia ho atribueix a que hi ha «més presència policial». «L'estratègia és generar inseguretat als delinqüents», conclou.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento