Ruta per les botigues centenàries que desafien el pas del temps

  • La marca Barcelona es fonamenta en un extens teixit comercial de qualitat.
  • En aquesta xarxa juguen un paper important els establiments emblemàtics.
  • Can Culleretes,per exemple, és el restaurant més antic de Barcelona i l'Estat.
Interior de la botiga de queviures Quílez.
Interior de la botiga de queviures Quílez.
QUEVIURES QUÍLEZ
Interior de la botiga de queviures Quílez.

Una de les potes en què es fonamenta la denominada marca Barcelona és el seu extens teixit comercial de qualitat. En aquesta xarxa  de petit i mitjà comerç hi juguen un paper important els establiments emblemàtics i centenaris. Alguns són del tot coneguts, per la seva ubicació, prestigi i especialització:és el cas de Queviures Quílez del carrer Aragó amb la Rambla Catalunya, la Cereria Codina del carrer del Bisbe número 2 o la Ganiveteria Roca de la plaça del Pi nº 3. D’altres, romanen més amagats, però no per això en són menys importants.

Bons exemples en són Gèneres de Punt La Torre, a la plaça Universitat, i que data de l’any 1901. O Queviures Serra, al carrer Girona número 13, que és més antic encara (del 1890).

El restaurant Can Culleretes té, a més, el títol de ser el més antic de Barcelona i el segon de tot Espanya. Va ser fundat l’any 1786. Enclavat en ple barri Gòtic, és una parada turística obligada per a locals i foranis.

En associació des del 2011

Al febrer de l’any 2011 es va constituir l’Associació d’Establiments Emblemàtics, que aglutina als comerços més singulars de la ciutat, catalogats per l’Ajuntament de Barcelona al llibre Guapos per sempre.

Entre 2010 i 2011, quan la crisi ja era present, van desaparèixer de la ciutat de Barcelona més de 40 botigues centenàries. És per això que l’associació es va constituir per tal d’intentar frenar aquesta tendència i garantir la supervivència de la vuitantena de botigues antigues que hi havia el 2011 encara a la capital.

Alguns dels establiments més antics que encara es conserven als carrers barcelonins arriben a datar de mitjans del segle XVIII i en la seva major part es troben al districte de Ciutat Vella. Per als seus propietaris, però, la seva conservació acostuma a ser difícil i cara. D’aquí que molts amos acabin venent el seu negoci, que es reconverteix en un altre, molts cops sense cap relació amb l’original.

Retorn dels compradors als comerços de districte

Com a aspecte positiu, però, les tendències en comerç detecten un retorn dels compradors cap al centre i els eixos comercials de districte en detriment de les compres a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Els eixos comercials de Barcelona estan a més ben vius i en plena activitat. Una mostra d’aquest dinamisme és la propera edició de Firantoni, que té lloc demà dissabte 15 de juny a Sant Antoni Centre Comercial. Per primera vegada, aquest eix se suma a les mostres actuals de comerç a peu de carrer.

Per tal de recordar i homenatjar les tradicionals parades dels Encants i del Dominical del Llibre al barri es reproduïrà una antiga parada dels Encants de Sant Antoni feta de material de lona.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento