Més 'remenadors' cercant menjar a les escombraries

  • L'Ajuntament recorre als serveis socials per erradicar aquesta pràctica cada cop més estesa.
  • És el cinquè any consecutiu de disminució de deixalles.
  • El 2012 es van recollir 753.695 tones de residus, un 6,5% menys que l'any anterior.
Personas buscan comida en los cubos de la basura de un supermercado.
Personas buscan comida en los cubos de la basura de un supermercado.
JORGE PARÍS
Personas buscan comida en los cubos de la basura de un supermercado.

Una de les imatges més colpidores de la crisi és, potser, la de persones de tota mena i condició rebuscant als contenidors i les papereres. L'Ajuntament de Barcelona els anomena remenadors i les dades de recollida d'escombraries confirmen que cada cop n'hi ha més. D'una banda hi ha els qui roben de forma «professional» els cartrons per revendre'ls i, de l'altra, els qui cerquen menjar. Per ajudar aquest darrer grup, Medi Ambient està treballant ja amb els Serveis Socials.

El regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, confirmava aquest dijous que cada cop hi ha més persones que cerquen menjar a les escombraries. Aquest és un fet que preocupa i que es vol erradicar. «En va variant el nombre», va puntualitzar Puigdollers. Es tracta de persones que no responen a un únic perfil, segons corroborava la cap de Programes i Serveis de Càritas Diocesana de Barcelona, Mercè Darnell, i confirmava que «cada cop hi ha més persones que no poden cobrir les necessitats mínimes, com són l'habitatge i el menjar». Puigdollers va explicar que hi ha barcelonins que cerquen menjar als contenidors una temporada mentre que d'altres que ho deixen. Hi influeix la seva situació personal, però es tracta d'un fenomen difícil de quantificar.

Més drapaires

Pel que fa als qui recullen cartrons per revendre'ls, l'Ajuntament ha notat el darrer any un canvi de patró. Si l'any passat estava més generalitzada la recollida «professional», és a dir, per part de grups organitzats ajudats per un camió o una furgoneta que pentinava la ciutat, els darrers mesos s'observa que, arran de l'actuació de la Guàrdia Urbana, es tracta més aviat de drapaires que transporten les deixalles amb un carretó del supermercat.

Això es tradueix en un descens del robatori de les deixalles reciclables. Mentre el 2011 entre el 10 i el 13% del cartró sostret era robat per aquests grups organitzats; el 2012 es calcula que va oscil·lar del 3,6 al 4%.

El fet és que el 2012 ha estat el cinquè any consecutiu en què ha baixat el volum de brossa recollida a la ciutat de Barcelona. Segons va indicar Puigdollers, això es deu a la crisi, degut tant al tancament de comerços com al fet que les llars malgastin menys. En total, es van recollir 753.695 tones de residus, un 6,5% menys que l'any anterior.

Aquest descens va afectar a totes les fraccions, però de forma especial al paper, que va baixar un 13,6% respecte l'any anterior. Es van recollir un 4% menys d'envasos i un 1% menys de vidre.

El 2012 s'han recollit 122.508 tones de matèria orgànica, el que suposa un 8% menys que l'any anterior. A més, s'hi ha trobat un 20% d'impropis, és a dir, d'escombraries que no corresponen al contenidor de color marró. A banda d'això, s'ha detectat que hi ha barris que han empitjorat la selecció d'aquesta fracció, i per això ara s'hi duu a terme una campanya específica. Són 13, i entre ells hi ha la Barceloneta, el Poble Sec, Sarrià, el Putxet, Navas, el Poblenou, Vallvidrera i el Tibidabo, Trinitat Vella i Canyelles.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento