«Cal integrar l’immigrant fent-lo participar més»

La Fundació Pere Ardiaca va presentar ahir una nova eina, el llibre Immigració i ciutadania, resultat d’anys de treballs a l’Escola Permanent sobre Immigració que coordina Lluís Juberias i que compta amb desenes d’autors.
El llibre fa referència als reptes pendents. Quins són?

Sobre els materials recopilats a l’escola s’arriba a la conclusió que, sobretot, cal incrementar els serveis perquè els immigrants puguin gaudir de l’estat del benestar. Aquest seria un dels reptes. L’altre és integrar el nouvingut fent-lo participar més.

Els reptes es plantegen sobre problemes com...

La fractura social, cal tapar el risc entre la diferenciació de ciutadans que ho són i altres que no ho són. Una situació que s’atia creant aquestes divisions tècniques.

Com s’integra a l’immigrant?

Creant una societat cohesionada, amb més benestar i participació i menys discriminacions. La integració es fa integrant.

I el carnet per punts…

És rebutjable. Cal donar-los drets, parlem d’igualtat. S’ha de demanar a la gent que participi quan estigui integrada.

Per a un immigrant, quina és la situació a Catalunya?

Hi ha una doble problemàtica. S’enfronten a les exclusions jurídiques i polítiques. Els mecanismes són excloents per a una gran part de persones en situació irregular. La situació és greu perquè no els expulsen per manca de diners, però se saben al·legals.

I això comporta...

Que algú se n’aprofiti. Per exemple, estant obligats a fer les pitjors feines.

Bio

Coeditor del llibre Immigració i ciutadania, reptes de la Catalunya del segle XXI.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento