El Pla de protecció de Montjuïc elimina la gossera municipal i restringeix el pas dels cotxes

  • El barri de La Satalia es preserva i es protegiran més espais naturals.
  • Es canviarà de lloc el Softbol, el camp de rugbi i el de Tir amb Arc.
  • Es donarà un ús més cultural als entorns de la Fira de Barcelona.
Panorámica de la montaña de Montjuïc.
Panorámica de la montaña de Montjuïc.
ARCHIVO
Panorámica de la montaña de Montjuïc.

La nova gossera municipal tampoc es farà a Montjuïc. Així ho contempla el govern municipal, que ha iniciat els treballs per modificar el Pla General Metropolità (PGM) a l'àmbit d'aquest gran parc urbà de 300 hectàrees i que, entre d'altres mesures, preserva  i desafecta el barri de La Satalia, protegeix més espais naturals, restringeix més l'ús del cotxe i vol dotar de nous usos culturals l'entorn de la Fira.

L'Ajuntament ha introduït «modificacions substancials en el document de planejament» aprovat inicialment a finals del 2010 i ara recull «la majoria de les 12 al·legacions presentades» per l'oposició i pels veïns. Ara, el nou Pla estarà en exposició pública dos mesos més.

El consistori destaca altres canvis, com la revisió de la regulació normativa a fi de detallar i clarificar els usos del pla, una major concreció dels espais protegits a través de la incorporació de la carta arqueològica i una limitació en  el creixement de nous equipaments.

L'ajust més significatiu correspondria a la gran superfície que comprenia l'antic parc d'atraccions –que amb el nou pla passa a englobar els espais lliures del parc– en consonància amb el seu destí actual: els jardins Joan Brossa. Globalment, els equipaments passen d'ocupar un 24% del conjunt a un 20,02%.

L'Ajuntament pretén fomentar la mobilitat sostenible i «preferentment, no contaminant». Per això, el Pla contempla potenciar-hi l'activitat a peu («afavorir sistemes de relació de contacte amb els barris per als vianants), a més de «minimitzar l'impacte del cotxe en la muntanya». Això s'aconseguirà, entre d'altres, «restringint el pas de través quan sigui desdoblat el Cinturó Litoral» i potenciant l'oferta i l'ús del transport públic, que es concretarà en l'estudi de mobilitat de la muntanya.

Finalment, el Pla de Montjuïc preveu desafectar La Satalia. Segons l'Ajuntament, «d'acord amb les al·legacions recollides», es proposa protegir 37.920 metres quadrats d'aquest barri. S'estableixen les condicions d'ordenació bàsiques i els criteris generals per a «reconèixer el teixit preexistent i posar en valor i protegir tant les edificacions amb major entitat arquitectònica com tots aquells altres components amb entitat històrica del barri», a través de la seva ordenació posterior mitjançant un Pla de Millora Urbana ( PMU).

Per a elaborar-lo, s'iniciarà un procés de treball conjunt amb les entitats del barri. Es compta a iniciar-lo just quan s'acabi el termini d'exposició pública i d'al·legacions, és a dir, en dos mesos, temps en què s'aprofitarà per a recollir les demandes de les entitats.

El parc es divideix en quatre subsistemes

El Pla distingeixen quatre subsistemes al parc: el clàssic (les cotes més baixes a l'entorn de la Fira i els jardins històrics); l'esportiu (a l'entorn de l'estadi i l'anella olímpica); els transformats (les cotes mitjes on se situen el Jardí Botànic i de Joan Brossa) i el d'interès natural (en les cotes més altes a l'entorn del castell i en les penya segats que miren al mar).

Entre les mesures que contempla el Pla d’ordenació de la muntanya de Montjuïc es recull també la gestió global del parc sota la tutela d’un òrgan rector, que serà el Consell Municipal de la Muntanya de Montjuic.

Entre els objectius que persegueix el Pla també hi ha afavorir el contacte amb els barris propers. Es traslladen algunes instal·lacions a nous emplaçaments dins del parc, com el Softbol, el camp de Rugby de la Foixarda i el camp de Tir amb arc.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento