El deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona es dispara un 116% en sis mesos

  • La factura pendent del Govern puja en 20 milions d'euros els darrers 6 mesos.
  • El deute afecta serveis socials, com ara una vintena de residències i centres de dia.
  • La inversió d'Ensenyament en l'escola bressol cau de 1.800 a 875 euros per nen.
El gobierno de la Generalitat, durante su última reunión del año.
El gobierno de la Generalitat, durante su última reunión del año.
TONI GARRIGA / EFE
El gobierno de la Generalitat, durante su última reunión del año.

El deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona en matèria de convenis socials, educatius i sanitaris era, a 31 de desembre del 2012, de 100 milions i hi havia factures pendents de pagar per valor de 42,5 milions, tal com ha revelat l'equip de govern a la Comissió de Presidència i Règim Interior, on s'ha presentat l'informe.

Però, si s'hi sumen altres àmbits, com l'ocupació o la cultura, aquest deute s'eleva a 309 milions d'euros, tal com apunta el grup municipal del PPC. Per la seva part, el PSC subratlla que aquest deute de la Generalitat s'ha disparat «un 116% en els últims sis mesos, quan ha crescut en 20 milions d'euros», mentre que ICV apunta que la morositat del Govern  català amb la ciutat de Barcelona ha augmentat «un 50% en l'últim any».

Aquesta situació financera es tradueix, per exemple, en una davallada de les aportacions d'Ensenyament a les escoles bressol. Tal com han denunciat el PSC i ICV, en els darrers tres cursos s'ha passat, primer, de 1.800 euros per nen i any a 1.300 euros i, actualment, a 875 euros per plaça d'escola bressol. «Una reducció per nen i any que ha hagut d'assumir l'Ajuntament», denuncien els socialistes, mentre que ICV remarca que la disminució de l'aportació de la Generalitat a l'escola bressol s'ha traduït també en «un augment de les despeses de les famílies».

«Estem fent de banca de la Generalitat», lamenten els socialistes, mentre que el govern municipal de CiU reclama que no es faci «demagògica» amb la situació financera de la Generalitat, ja que «mai havíem estat en una situació semblant». Tant CiU com UxB atribueixen el deute del Govern amb l'Ajuntament als més de «8.000 milions que l'Estat deu a Catalunya».

Set escoles en barracots

«Si el Govern català tingués aquests diners no estaríem parlant d'això», subratllen des de l'Executiu municipal, fent servir un argument que el PPC rebutja. Els populars posen exemples de com està afectant aquest deute de la Generalitat amb l'Ajuntament en la planificació dels equipaments previstos a la ciutat, com ara que «hi hagi set escoles encara en barracots», que «de les 10 residències i 10 centres de dia projectats només hi hagi un en funcionament» o que «en l'àmbit de la infància i l'adolescència estiguem en un 55% d'incompliment».

Per la seva part, l'Ajuntament xifra en 11,5 milions el deute de la Generalitat amb la Fira de Barcelona. D'altra banda, a la Comissió d'Economia, Empresa i Ocupació, s'ha aprovat inicialment l'expedient de modificacions de crèdit per valor de 129 milions d'euros, que serviran, entre d'altres, per a la construcció i millora d'equipaments socials, reformes urbanístiques, com les de Glòries o el Paral·lel, per a un nou centre d'allotjament temporal familiar, per al casal del barri de Bon Pastor o la continuació de les obres de mercats com Sant Antoni i Ninot.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento