Catalunya té 79.331 habitatges nous per vendre, però el Govern en vol fer més a Barcelona

  • La Generalitat sosté que en el futur hi pot haver problemes de disponibilitat.
  • Hi ha 10,5 habitatges nous sense vendre per cada 1.000 habitants.
  • La majoria de l'estoc es concentra a Lleida i molt menys a Barcelona.
Bloc de pisos en venda.
Bloc de pisos en venda.
ACN
Bloc de pisos en venda.

A Catalunya hi ha 79.331 pisos nous per vendre, segons un estudi del Departament de Territori i Sostenibilitat i els Registradors de la Propietat presentat aquest dijous. No obstant, el conseller Santi Vila creu que caldrà fomentar la construcció a Barcelona per evitar futurs problemes de disponibilitat d'habitatge.

L'informe mostra un "estoc important" i posa de manifest les "atròfies de la geografia catalana", en opinió del conseller Santi Vila. De mitjana, hi ha 10,5 habitatges nous sense vendre per cada mil habitants però a la demarcació de Lleida aquesta xifra puja fins els 21,4, mentre que a les comarques de Barcelona és de 8,5 i a la capital catalana, de 6.

És precisament en aquesta ciutat on, segons Vila, caldrà fomentar més la construcció de nous pisos ja que pot ser que "aviat" -o en una situació econòmica normalitzada- s'esgotin els estocs, fet que podria portar a una "falta d'oferta que castigaria les butxaques dels ciutadans".

L'aturada del sector immobiliari provocada per la crisi dels darrers anys ha comportat l'acumulació d'un important estoc de pisos de nova construcció sense vendre, segons considera Vila. En aquest sentit, ha recordat que si bé fa uns anys comprar un pis era una "font de garantia i seguretat", avui dia és vist per "milers de ciutadans" com un "llast" pel seu "desenvolupament laboral i personal".

L'estudi, basat en dades dels Registre de la Propietat des de l'any 2007 fins a finals del 2012, condicionarà les decisions futures en matèria d'habitatge i ajudarà al Govern a prendre decisions sobre aquesta qüestió.

Pallars Sobirà i Segarra encapçalen el rànquing

Per comarques, els estocs relatius més elevats es troben al Pallars Sobirà -amb 62,7 pisos buits per mil habitants- i la Segarra, amb 54,2. Llavors ve la Vall d'Aran amb 35,5 i la Noguera, amb 28,9.

A més, el ritme d'absorció és diferent en funció de la població. Per exemple, les comarques metropolitanes presenten un nivell assumible però es preveuen grans dificultats a mig termini en poblacions de menys de 2.000 habitants i més de 100 habitatges nous per cada 1.000 veïns.

Com a conclusions de l'estudi, es pot apuntar que l'estoc que es concentra a les zones turístiques, tant de costa com de muntanya però on serà molt difícil donar sortida a mig termini als pisos nous sense vendre són aquells situats a les comarques d'interior que disposen de més de 20 habitatges buits per 1.000 habitants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento