La principal clatellada de tributs comença al febrer

  • Els ajuntaments de l'àrea de Barcelona comencen a recaptar els principals tributs.
  • Els consistoris flexibilitzen els terminis de pagament i creen més bonificacions.
  • L'Impost de Béns Immobles és el que més facilitats ofereix per fraccionar-lo.
Varios ciudadanos se acercan a la oficina de recaudación de impuestos para pagar sus tributos municipales.
Varios ciudadanos se acercan a la oficina de recaudación de impuestos para pagar sus tributos municipales.
MONCHO FUENTES
Varios ciudadanos se acercan a la oficina de recaudación de impuestos para pagar sus tributos municipales.

Passat el gener i digerides les despeses del Nadal, el calendari fiscal indica que el febrer fa encara més pujada. El pagament dels tributs comença ara, amb algunes taxes i impostos municipals, com ara la de guals o la de mercats.

En un context de precarietat econòmica, els ajuntaments han previst la flexibilització d'alguns pagaments, com ara el de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). Les bonificacions i ajudes també s'han ampliat en alguns municipis i s'han previst exempcions. El termini de pagament de l'IBI va començar el dilluns, 4 d efebrer, a Barcelona ciutat, i s'allargarà fins al mes de març.

A municipis com Terrassa ja va començar el termini de pagament a principis d'any. A Sabadell, per exemple, s'ha ampliat el sistema de pagament fraccionat, que passa ara dels dos terminis a fer-se en quatre, en cas que el contribuent es vulgui acollir a aquest sistema de pagament enlloc de fer-ho d'una sola vegada.

Un altre exemple és Sant Feliu de Llobregat va aprovar al darrer Plenari municipal, la setmana passada, una moció presentada per l'Associació de Veïns del barri de la Salut, en virtut de la qual s'oferiran ajudes per facilitar el pagament de l'IBI. Les persones i famílies interessades hauran de complir, això sí, un seguit de requisits econòmics que demostrin que no poden pagar aquest impost de forma íntegra.

El febrer es comença a cobrar l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) a diversos municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, com ara Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Badalona i Mataró. Els propietaris dels vehicles (tret de les bicicletes) han de pagar aquest impost per circular per la via pública. A Barcelona, en canvi, el termini de pagament comença a finals de març.

Cementiris, guals, reserves d'aparcament, ocupació de la via pública... totes aquestes taxes i preus públics comencen a cobrar-se a Badalona aquest mes de febrer. També a Sant Adrià de Besòs la taxa del mercat d'encants es demana a partir d'ara. Durant l'any passat, han estat diversos els municipis que han previst l'exempció o bonificació de la Plusvàlua en cas de famílies desnonades.

Pendents de la revisió cadastral

El president de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, Jordi Giró, augura que la revisió cadastral que es durà a terme durant l'any serà el veritable punt clau del 2013, ja que de l'IBI en pengen impostos com el de la recollida d'escombraries o el Tribut de la Mobilitat.

Giró tem una pujada del gravamen per part dels municipis, que tenen un marge d'increment del percentatge de recaptació. I remarca que "la gent està sensible i irritada" per les pujades de tarifes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento