Allau de queixes per les sirenes d’ambulàncies

Les claus:
  • La Guàrdia Urbana no ha posat cap multa, tot i els senyals que prohibeixen fer soroll.
  • Veïns, malalts i familiars de pacients reclamen més controls.
  • Els veïns diuen que han de suportar nivells de sorol d'entre 70 i 90 decibelis quan el màxim permès es d'entre 30 i 40.
Els senyals de prohibit fer emissions acústiques al voltant dels centres sanitaris no es respecten. (A. Garcia)
Els senyals de prohibit fer emissions acústiques al voltant dels centres sanitaris no es respecten. (A. Garcia)
Els senyals de prohibit fer emissions acústiques al voltant dels centres sanitaris no es respecten. (A. Garcia)
L’aplicació de les ordenances de Medi Ambient a Barcelona va anar acompanyada de rètols que prohibeixen els senyals acústics en zones considerades sensibles,
com a l’entorn dels hospitals.

L’Associació Catalana contra la Contaminació Acústica (ACCCA) i el Síndic de Greuges estan rebent nombroses queixes que demostren que els conductors d’ambulàncies infringeixen a diari aquesta normativa municipal.

A més, la Guàrdia Urbana no ha posat cap denúncia sobre el soroll de les sirenes.

Situacions innecessèries

"En molts casos no és necessari posar la sirena, amb les llums n’hi hauria prou", va afirmar ahir Esther Melcón, de l’ACCCA.

El tema és especialment preocupant a l’entorn dels hospitals Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron, on el soroll "no s’atura ni sota la finestra de les habitacions".

Per als malats, haver de suportar això "és un disbarat". De fet, pacients i familiars estan fent augmentar les queixes.

Insuportable

Alfredo Gracia, és un veí de l’Hospital de Sant Pau que pateix les rutes sorolloses dels vehicles d’emergències. Pugen pel carrer Cartagena fins a Indústria o per Rosselló fins a Sant Pau i no paren ni de matinada. "Durant el dia i a l’estiu és insuportable", explica.

Un greuge afegit són els nous vehicles del Servei d’Emergències Mèdiques, que només a Barcelona en són mig centenar, amb un «so molt més agut».

La normativa de sorolls només ha tingut incidència directa en la clausura de bars d’oci, però, segons veïns i pacients, encara no s’ha solucionat la problemàtica de les sirenes.

París, ciutat exemplar

Des de l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica, Esther Melcón recorda que les ciutats han de ser sostenibles i respectuoses amb els habitants.

Pel que fa al brogit i les molèsties que generen les sirenes de les ambulàncies aconsella als polítics barcelonins que prenguin exemple de la capital francesa.

Allà, explica, "els vehicles d’emergències tenen preferència semafòrica" de forma que sempre poden passar en verd.

Un altre extrem que han aplicat els francesos per minvar el soroll de les ambulàncies ha estat modificar "el so d’agut a greu, menys molest". A més, controlen que "de veritat es tracti d’una emergència", no com a Barcelona, on "els serveis amb sirena no sempre són urgències reals".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento