Fruites, hortalisses i aviram són més barats que abans de la crisi

  • De 37 productes frescos de marcat comparats, només 14 han baixat el preu.
  • La cistella costa ara 202,91 euros, gairebé un 3% més que llavors, quan valia 197, 5 euros.
Las propiedades nutricionales de las naranjas se conservan mejor en la fruta entera que en el zumo.
Las propiedades nutricionales de las naranjas se conservan mejor en la fruta entera que en el zumo.
CARLOS DÍAZ
Las propiedades nutricionales de las naranjas se conservan mejor en la fruta entera que en el zumo.

Des del 2007, amb l’inici de la crisi, fins ara, la majoria de productes de mercat són més cars. De 37 aliments comparats en estadístiques de l’Institut Català de Consum i el Ministeri d’Indústria, només 14 són més econòmics. La llonça i el llom de porc, el conill, el llucet i el seitó, les cebes, el formatge semi, les pomes, les taronges i les peres són alguns d’ells.

Si al 2007 es compressin tots els productes de la llista –hortalisses, fruites, llegums, carns, ous, peix i làctics– el preu del cistell s’alçaria fins als 197,5 euros, 5,41 euros menys que si s’hagués adquirit el mes passat.

En el cas de la carn, les peces més nobles de la vedella van mantenir preus estables fins al 2008. Llavors van començar a pujar. Entre els motius, ha indicat a 20 minutos el cap de mercats i promoció de Mercabarna, Joaquim Ros, està l’increment dels pinsos, vinculat al del petroli. De fet, els preus dels aliments que configuren la cistella de la compra s’han encarit en els darrers anys en plena crisi. A Barcelona, al 2011 ho va fer en un 0,9% més respecte al 2010, segons dades de l’Observatori de preus del comerç minorista a Espanya.

El document constata que el peix, amb un 6%, és el producte fresc que més s’ha encarit mentre que la fruita i les hortalisses són les que més es van abaratir l’any passat, un 12%.

Lligats a les modes

Pel que fa al valor del peix, van mantenir uns preus estables fins al 2009, "quan van remuntar una mica", afirma Ros. Per exemple, el quilo de seitó, a preu de mercat, ha baixat un 30,81% en els darrers cinc anys. I és que al febrer del 2007 valia 9,12 euros i el mes passat, 6,31 euros. També el lluç, "depenent de la peça", precisa el portaveu de Mercabarna, és més econòmic. Cada vegada n’hi ha més d’aquí, afegeix. Segons les estadístiques, fa cinc anys valia 17,08 euros el quilo. El mes passat estava a 12,37 euros.

Les hortalisses "tenen una tendència a la baixa", segons Ros. I afegeix que la crisi del cogombre de tot just fa un any va afectar d’altres productes. "Va arrossegar tomàquets, enciams i d’altres verdures", conclou. La mongeta és una de les poques que tendeix a l’alça. "És cara perquè gran quantitat de la collita es destina a l’exportació", assegura. Així, el quilo al febrer del 2007 es pagava a 4,60 euros i el mes passat, a 5,39 euros.

D’altra banda, la fruita, en general, és més econòmica ara que a l’inici de la crisi. "S’ha posat de moda. És sana i costa molt poc de menjar. A més, es conserven fàcilment", descriu Ros sobre les pomes o les peres, que han baixat en un 6,14% i un 5,94% els preus. Només el plàtan, que ha passat d’1,52 a 2,22 euros/kg, s’ha encarit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento